BRICS nedir? BRICS üyesi ülkeler

BRICS nedir; BRICS, dünyanın önde gelen gelişmekte olan ekonomilerinin, yani Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın isimlerinin kısaltılmış halidir.

Google Haberlere Abone ol
BRICS nedir? BRICS üyesi ülkeler

BRICS, dünyanın önde gelen gelişmekte olan ekonomilerinin, yani Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın isimlerinin kısaltılmış halidir.

BRICS Liderler Zirvesi, her yıl toplanmaktadır.

Forumun Başkanı, BRICS'in kuralları gereğince üyeler arasında her yıl dönüşümlü yapılmaktadır. BRICS işbirliği zirvesinde son on yıllarda 100'den fazla sektörü kapsayacak şekilde genişledi. Üyeler arasındaki işbirliği 3 temele dayanmaktadır;

1- Ulusal hükümetler arasında resmi diplomatik katılım
2- Devlete ait kurumlar ve iş konseyleri gibi devlete bağlı kurumlar aracılığıyla katılım.
3- Sivil toplum ve "insandan insana" katılım.

İlk BRIC Zirvesi 2009 yılında Rusya Federasyonu'nda gerçekleşti. Güney Afrika Aralık 2010'da BRIC'e katılmaya davet edildi. Daha sonra grup BRICS'in kısaltmasını kabul etti. Eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma daha sonra Mart 2011'de, Çin'deki Üçüncü BRICS Zirvesi'ne katıldı.

BRICS, sürdürülebilir ulusal kalkınma ve küresel ekonominin daha rekabet edilebilir amacını gütmektedir.

Güney Afrika, 1 Ocak'tan 31 Aralık 2018'e kadar BRICS'in rotasyonel başkanlığını üstlendi. 2018 Zirvesi, en yüksek diplomatik düzeyde BRICS işbirliğinin on yılını temsil ettiği için BRICS işbirliği için bir dönüm noktası olacak.

Yorumlar