BM ve İran arasında Yemen görüşmesi

BM Yemen Özel Temsilcisi, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile "Yemen krizini" görüştü

Google Haberlere Abone ol
BM ve İran arasında Yemen görüşmesi

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Yemen'deki gelişmeleri ve hükümet ile Husiler arasındaki krizi çözmenin yollarını görüştüğünü bildirdi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg, yaptığı yazılı açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı ve bazı İranlı yetkililerle başkent Tahran'da bir araya geldiğini belirtti.

Grundberg, görüşmede Yemen'deki gelişmelerin yanı sıra çatışmayı kalıcı bir şekilde sona erdirmek amacıyla BM himayesinde Yemen öncülüğünde kapsayıcı bir siyasi sürecin başlatılması için bölgesel desteğin öneminin ele alındığını kaydetti.

Özel Temsilci Grundberg, Yemen'deki çatışmaların sona erdirilmesinin bölgedeki güvenliğin artırılması için önemli olduğunu vurguladı.

- YEMEN'DEKİ İÇ SAVAŞ VE İNSANİ KRİZ

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği raporlarına göre, iç savaştan dolayı Yemen halkının yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon) insani yardıma muhtaç hale geldi, 4,3 milyon kişi de yerinden edildi.

Ülkede 13 binden fazlası sivil olmak üzere 377 bin kişi çatışmalardan ötürü hayatını kaybetti.

Yorumlar