Bir insan aç susuz kaç gün yaşar? Enkaz altında kalma rekoru kaç gün?

Bir insan aç ve susuz şekilde kaç gün yaşayabilir, kaç gün hayatta kalabilir sorusu depremler sonrasında en çok cevabı merak edilen sorular arasında yer alıyor. Kahramanmaraş depremlerinden sonra 10. günde bile insanlar canlı çıkıyor. Peki, Bir insan aç susuz kaç gün yaşar? Enkaz altında kalma rekor

Google Haberlere Abone ol
Bir insan aç susuz kaç gün yaşayabilir?

Bir insan kaç gün aç susuz yaşar, deprem enkazı altında kalan insanların kaç gün dayanabileceği soruları bütün büyük depremlerden sonra merakla soruluyor. Özellikle de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan depremlerinin üzerinden 9 gün geçti ve bugün 10. gün geride bırakılıyor. Gelinen noktada enkaz altından arama kurtarma çalışmaları hala müjdeli bir şekilde sürüyor. En son 75 yaşındaki bir kadın 9 gün sonra enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Ondan da daha uzun süre enkaz altında kalan bir anne ile çocuğu yine aynı şekilde 10. günde enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. insanların bu kadar uzun süre enkaz altında dayanabilmeler, enkaz altında kalmayan biz diğer insanlar tarafından anlaşılması imkansız gibi görünüyor. Peki, Bir insan aç susuz kaç gün yaşar? Enkaz altında kalma rekoru kaç gün?

Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Oymak Sokak'taki Uğur Apartmanı'nın enkazından bir kadın ve iki çocuk depremin 228. saatinde sağ çıkarıldı. Kahramanmaraş'taki depremde enkaz altında kalan 74 yaşındaki Cemile Kekeç, 227 saat sonra kurtarıldı. Kalkan Apartmanı’nda, yapılan incelemede enkaz altında yaşayan birinin olduğu tespit edildi. Arama-kurtarma ekipleri apartmanın enkazında çalışma başlattı. Yapılan çalışma sonucu Cemile Kekeç'e ulaşıldı. Ekipler, Cemile Kekeç ile temas kurunca büyük sevinç yaşadı. Bir arama-kurtarma personeli, "Bir mucize oldu. 10'uncu günde bir mucize oldu. Teyzemizi alacağız inşallah" diyerek ağladı.

BİR İNSAN AÇ SUSUZ KAÇ GÜN YAŞAR? 

Bilim otoritelerine göre bir insan en fazla bir hafta yani 7 gün susuz yaşayabilir. Açlık ise kişiden kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte en fazla 3 hafta yani 21 gün olarak tahmin ediliyor. Ancak buradaki bilgiler de gerçeği gösteremiyor. Bazı makalelerde açlık grevindeki insanların 45-60 gün yaşadığı söylense de bu enkaz altındaki insanlarla aynı durumu göstermiyor. Çünkü açlık grevindeki insanlara az da olsa su ve şekerli su veriliyor. Bu da onlara bir gıda takviyesi verildiği anlamına geliyor. Enkaz altındaki insanların durumu ise bambaşka bir şeydir. 

Bir insan aç susuz kaç gün yaşar Enkaz altında kalma rekoru kaç gün
Bir insan aç susuz kaç gün yaşar Enkaz altında kalma rekoru kaç gün

 

Depremden sonra enkazda çıkarılan çocuk ve yetişkinlerin sağ olarak kurtarılması akıllara "Bir insan kaç gün aç susuz yaşar?" sorusunu getirdi. Bilim otoritelerince, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlık susuzluğa kıyasla çok daha uzun süre dayanabileceğimiz bir durumdur. Genel kabul gören süre 3 haftadır. Ne kadar aç kalınabileceğini belirleyen bazı kriterler vardır. Bunlar öncelikle yaş ve kiloya bağlı olsa da daha pek çok alanda bilgi olması gerekir.

İnsan organizması uzun süre aç kalabilecek şekilde programlanmıştır. Bir kişi 60 gün boyunca aç kalabilir ancak aç kaldığında neleri feda ettiğini sadece gerekli incelemeleri yapan uzmanlar söyleyebilir. Ayrıca zaman zaman açlık grevi yapan kişiler görürüz. Bu durumu on günlerce sürdürebilirler. Dediğimiz gibi açlığın süresini yapılan aktivite ve içilen su miktarı belirlemektedir. Aç kalındığı süre zarfında öncelikle karbonhidrat, yağ ve proteinler tüketilmeye başlar sonrasında belirli dönemlerde bazı organlar işlevlerini kaybetmeye başlar. Uzun süre aç kalınması durumunda vücuttaki organlar sırası ile işlevlerin kaybedecektir.

Gıda ve Tarım Örgüt’nün verilerine göre uzun süreli açlıklarda en büyük sıkıntıyı çocuklar ve anneler yaşamaktadır. Dünyada çocukların 6,5 milyonu daha 5 yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu 6,5 milyon çocuğu %50’si açlıktan veya düzensiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetmektedir.

Bir insan aç susuz kaç gün yaşar Enkaz altında kalma rekoru kaç gün
Bir insan aç susuz kaç gün yaşar Enkaz altında kalma rekoru kaç gün

 

Yani yaklaşık her sen 3,1 milyon 5 yaşının altında ki çocuk beslenme bozukluklarından ve açlıktan dolayı ölmektedir. Bu verilere bakılarak bir bebeğin veya çocuğun bir yetişkin kadar aç kalması mümkün değildir. Eğer bir bebek 1 saat bile aç kalsa yeni doğan sarılığı olma riski artmaktadır. Kısacası çocuklar açlığa dayanamaz.

ENKAZ ALTINDA KALMA REKORU KAÇ GÜN?

Depremler bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları aralıksız şekilde devam ederken, Türkiye'de 90 milyonun kalbi enkazdan gelecek haberler için atıyor. 

10 gün geçmesine karşın hala umutla müjdeli haberler bekleniyor. Beklentiler sürerken insanların aklına ister istemez, "Enkaz altında kalma rekoru kaç gündür?" sorusu da geliyor. 

Dünya genelinde meydana gelen büyük depremlere baktığımızda enkaz altında kalma rekorunun 17 gün olduğunu görüyoruz. 

İşte dünya genelinde enkaz altında kalma rekoru: 

ERZİNCAN DEPREMİNDE 8 GÜN

Erzincan'da 13 Mart 1992'de meydana gelen depremde görev yaptığı SSK Hastanesi'nin 5. katındaki lojmanda kalan hemşire Nurcan Eraslan, tam 8 gün sonra enkaz altından çıkarılmıştı.

Üçüncü katta sıkışan ve enkaz boşluklarından sızan havayla nefes alabilen Nurcan Eraslan, sağlıkçı olmanın tecrübesiyle idranını ve sızan yağmur damlalarını içerek hayatta kalmıştı.

GÜNEY KORE DEPREMİ 10 GÜN

1995’te Güney Kore’deki bir depremde, bir depremzede 10 gün sonra enkaz altından çıkartılmıştı. Yağmur suyunu içerek ve karton bir kutuyu yiyerek hayatta kaldığı belirtildi. Aklını faal tutabilmek için de bir oyuncakla oynamıştı.

ÇİN SİÇUAN DEPREMİNDE 11 GÜN

Çin'de 2008 yılında meydana gelen Siçuan depreminde 80 yaşındaki kısmi felçli Xiao Zhihu 11 gün sonra enkaz altından kurtarıldı.

HAİTİ DEPREMİNDE 14 GÜN

Haiti’de 220 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Ocak 2010’daki depremden sonra, Rico Dibrivell yağmalanan bir dükkânın enkazının altında 14 gün sonra sağ çıkmıştı.

BANGLADEŞ ÇÖKEN BİNADA 17 GÜN

Bangladeş'te Mayıs 2013’te bir kadın, bir fabrikanın çökmesinin ardından enkaz altından 17 gün sonra çıkartılmıştı.

Kurtarıldıktan sonra “Birkaç gün boyunca kurtarma görevlilerinin seslerini duydum. Dikkatlerini çekmek için sopalarla ve demir çubuklarla enkaza vurdum. Kimse beni duymadı. 15 gün kurutulmuş yiyecekle beslendim. Son iki gün sudan başka bir şeyim yoktu” demişti.

GUINNES REKORUNA GÖRE EN UZUN SUSUZ KALMA SÜRESİ 18 SAAT 

Hindistan'da yaşayan Prahlad Jani adlı yaşlı adam 1940'tan beri hiçbir şey yiyip içmeden yaşadığını söylüyor. 1927'de doğan Jani son öğününün üzerinden tam 73 yıl geçtiğini iddia ediyor. Kendisine neyle beslendiği sorulduğunda ise tanrı Amba'nın desteği ve Prana'yla beslenerek hayatta kaldığını söylüyor. Hindular Prana'nın evrenin her yerinde bulunan bir çeşit yaşam enerjisi olduğuna inanıyor.

2010'da Jani'nin ünü ülke sınırlarının dışına taşınca bir grup doktor Hindistan'a gelerek yaşlı adam üzerinde inceleme yaptı. 35 doktor, 24 saat gözetim altında tuttukları adamın iki hafta boyunca tek bir lokma yemeyip, tek bir damla içecek tüketmeden hayatını sürdürdüğünü açıkladı. Adamın suyu sadece yıkanmak ve gargara yapmak için kullandığını söyleyen doktorlara testin bilimselliği konusunda eleştiriler de yapıldı.

Benzer bir durum Avrupa'da da Ellen Greve adlı kadınla ünlenmişti. Yazdığı kitaplarda evrenden aldığı enerjiyle beslendiğini söyleyen kadının birçok takipçisi olmuştu. Kadın da Almanya'da kameraların kaydı altında aç ve susuz yaşamaya başlamış, fakat 4'üncü günün sonunda hayati tehlike oluşturabilecek tıbbi semptomlar baş gösterince, doktorların da ısrarıyla yayın durdurulmuştu. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre şimdiye kadar sıvı tüketmeden hayatta kalabilme rekoru 18 saat.

AÇLIK DENEYİ YAPAN YOUTBER 35. GÜN ÖLDÜ

Rus YouTuber Viyaliy Vıygranovskiy, 40 gün aç ve susuz kalabileceğini iddia ettiği deneyinin sonunda öldü. YouTube’da çok sayıda aboneye sahip olan Viyaliy Vıygranovskiy, 40 gün aç ve susuz kalabileceğini iddia ederek, mart ayında Moskova’da deneyine başladı. Deneyinin onuncu gününde kötüleşen Vıygranovskiy, şehrin atmosferinin kendisini rahatsız etmeye başladığını belirterek, Abhazya’ya gitti ve meydan okumasına burada devam etti.

Yirminci günde tokluk hissi duyduğunu ileri süren Vıygranovsiy, kilo verdiğini ve fiziksel bir aktivite yapmak için enerjisi kalmadığını söyledi. Otuz beşinci günde neredeyse ölmek üzere hissettiğini belirtmesine rağmen devam eden YouTuber, şunları söyledi: “Nasıl mı geçti? Bu sadece bir oyundu. Çok ilginç bir deneyimdi. Yemeğe karşı bir çekim hissetmiyorum. Vücudum tamamen yenilendi, her bir hücrem.”

Ancak daha sonra tanıdıkları sosyal medyada yaptığı açıklamada YouTuber’ın aç ve susuz kalma sürecinden çıkmak üzereyken hayatını kaybettiğini yazdı.

 

Yorumlar