Bir dizüstü bilgisayarı aynı anda çok kişi kullanabilecek

Bir dizüstü bilgisayarı, iki veya daha fazla kullanıcının aynı anda, birbirini engellemeden, bağımlı veya bağımsız olarak kullanmasını sağlayacak sistem geliştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Bir dizüstü bilgisayarı aynı anda çok kişi kullanabilecek

Bir dizüstü bilgisayarı, iki veya daha fazla kullanıcının aynı anda, birbirini engellemeden, bağımlı veya bağımsız olarak kullanmasını sağlayacak sistem geliştirildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gürüler, sisteminin Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylandığını söyledi. Gürüler, sistemi şöyle açıkladı: "Notebook stili duruştayken birinci ekran klavye, ikincisi normal ekran olabilir. Performans düşmesi yaşanabilir. Sistemin kullanacağı yazılım, sistem gereksinimlerini optimize bir şekilde kullanmayı sağlayarak, genel kullanıcı ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayacaktır. Ayrıca çoklu çekirdekli CPU'larla bu sorun olmayabilir. Şu andaki işletim sistemleri, birden fazla kullanıcıyı desteklemektedir. Şu andaki notebook sistemlerine tahmini yüzde 20-30 civarı bir maliyet eklemekle beraber satış değerini yüzde 50 arttırabilecek bir sistem."

Sistemin üstünlükleri ve üretici şirkete muhtemel getirileri hakkında da bilgi geren Yrd. Doç. Dr. Gürüler, "Notebook ürün yelpazesinde yeni bir standart olacak sistem. Bu noktada sistem, üretici olacak firmaya bu konuda öncülük etme ve patent hakkını elinde tutma imkanı sağlayacaktır. Bunun için ürünün standartlarını belirleyerek, belirli bir isimle lisanslandırarak, işletim sistemlerinden bu sistemi en verimli kullandıracak destek elde edilebilir. Getirdiği fayda gözönünde tutulacak olursa çoğu kez iki PC’nin yerini teke düşürmekte ve zaten her kullanıcı tipine hitap etmemektedir. Dolayısıyla her notebook kullanıcısını kapsamayan farklı bir segment olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle iki notebook yerini alabileceği tek bir PC sistemi olarak, maliyet azaltacağı da düşünülebilir." dedi.

Sistemin hedef kitlesinin evlerde, internet kafelerde, eğitim kurumlarında ve banka veznelerindeki kişiler olduğunu söyleyen Hüseyin Gürüler, şunları kaydetti: "Evlerde, bir baba ile bir çocuk veya iki kardeş aynı anda PC kullanmaları gerektiğinde şu andaki çözüm, iki ayrı PC kullanma veya sırayla kullanma. İnternet kafelerde iki kişi beraber ikili oyun oynamak istediğinde şu andaki çözüm, bir PC ile oynanacaksa klavyeyi paylaşma veya joystick ekleme ancak bu durumda aynı ekran görüntüsü paylaşılır, halbuki oyunda herkes kendisinin durumunu daha öncelikli görmek ister. Bu nedenle bu tür isteklere cevap verebilmek için ya iki veya daha fazla PC arasında ağ kurulur veya bizzat bu iş için oyun konsolları ve büyük ekranlı sistemler satın alınır. Büyük ekran sistemleri, maliyeti oldukça arttırmaktadırlar. Eğitim kurumlarında şu andaki çözüm, hedeflenen kişi başına bir PC. Eğitimci, bahsettiği konuya ait gösteri yaptığında kendi ekranını yansıtır ancak bazı durumlarda kendisinin yansıttığından farklı bir ekrana sahip olmak istediğinde şu andaki çözüm, görüntü özelliklerinden 'birden çok monitör' seçeneğini kullanır. Ekran geçişleri sıkıntı vericidir. Eğitimci, üç beş kişilik küçük çaplı bir topluluğa ders, brifing vermek isterken ekrandan gösteri yapmak istediğinde şu andaki çözüm, projeksiyon kullanma veya ekran başına toplama veya ekranını çevirme. Banka veznelerinde, gerçekleştirilen işlem akışı hakkında ve müşterinin hesaplarının son durumu hakkında bilgi almak istediğinde şu andaki çözüm, müşteri sorarsa memur söyler. İki taraflı gösterim sağlayan yazılımlarla kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bunların sayısı arttırılabilir." CİHAN

Yorumlar