Bilim ve Sanat Vakfı'na neden kayyum atandı?

Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanması kamuoyunda bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandı. Peki, Bilim ve Sanat Vakfı'na neden kayyum atandı? Kayyum atanmasının gerekçesi neydi? İşte sorunun cevabı

Google Haberlere Abone ol
Bilim ve Sanat Vakfı'na neden kayyum atandı?

Bilim ve Sanat Vakfı'na neden kayyum atandığı soruları son günlerde en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Bilindiği gibi Şehir Üniversitesi, bir bankaya olan borcu nedeniyle girdiği finansal sıkıntı nedeniyle, Marmara Üniversitesi'ne devreldilmişti. Şehir Üniversitesi'nin sahibi ise Bilim ve Sanat Vakfı'ydı. Şehir Üniversitesi'nde yaşanan durumun vakfa da yansıyacağı daha önce konuşulmuştu. Peki, Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanmasının neden nedir? İşte cevabı: 

Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izni geçici olarak durdurularak, üniversitenin idaresi Marmara Üniversitesi'ne devredilmişti.

Yükseköğretim Kanunu’na 2016 yılında eklenen Ek 11. maddemin 10. fıkrasına istinaden üniversitenin kurucu vakfı olan Bilim ve Sanat Vakfı’na kayyım atanması gerekiyordu. Yasal bir zorunluluk olarak kayyum atanması gerçekleştirilmiş durumda.

Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum konusunda en yetkili kurum olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama kayyum la ilgili önemli ipuçları veriyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin, Yükseköğretim Genel Kurulu kararı ile 1 yıl geçici süre ile faaliyetinin durdurulduğu ve üniversitenin idaresinin hami üniversite olarak Marmara Üniversitesi’ne bırakıldığı hatırlatıldı. 

Açıklama şöyle sürdürüldü: "Bugün, Bilim ve Sanat Vakfı’nın teslim alınarak komisyonca yönetimi işlemi, 2547 sayılı Yükseköğretim kurumunun ek 11’inci maddesinin 10’uncu fıkrası gereğince (Mahkeme tarafından kayyum atanıncaya kadar kurucu vakıf, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilir.) yerine getirilmiştir. Yapılan işlem yasanın amir hükmünün ifasından ibarettir. İvedilikle teslim alınarak vakfın hukuku korunmuş ve yönetimi bir hukukçu, bir gayrimenkul uzmanı ve bir de finans uzmanı olan 3 kişilik komisyon tarafından ifa edilecektir. Bu bir kayyum ataması değildir. Bu eylem, Bilim ve Sanat Vakfı’nın tüzel kişiliğinin korunması, maddi varlıklarını ve kuruluş amaçlarına sahip çıkılması eylemidir." 

AHMET MİSBAH DEMİRCAN: KANUN GEREĞİ YAPILIYOR

Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum atanmasıyla ilgili en net ve açıklayıcı bilgi T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'an geldi. Demircan, kayyum atanması işleminin vakfın işleyişiyle ilgili bir durum olmadığını, vakfın aynı şekilde işlemeye devam edeceğini ancak Şehir Üniversitesi ile ilgili yaşanan sıkıntıların nedeninin bu şekilde araştırılacağını söyledi. 

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Demircan şunları söyledi: 

Bilim Sanat Vakfı tarafından kurulan İstanbul Şehir Üniversitesi'nin idaresi; üniversite için kullanılan kredilerin ödenememesi üzerine hami üniversite olan Marmara Üniversitesi'ne geçmişti.

Bu durumu yaşayan üniversite kurucu vakıfları için kanun; "Mahkeme tarafından kayyum atanıncaya kadar kurucu vakıf, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilir." diyor

Kanunun bir gereği olarak bugün Vakıflar Genel Müdürlüğümüzden; bir hukukçu, bir gayrimenkul uzmanı ve bir finans uzmanı tarafından vakıf yönetimi ifa edilmeye başlanmıştır.

Bilim Sanat Vakfı'nın yönetiminin Vakıflar Genel Müdürlüğümüz uzmanlarınca ifaya başlanması; vakfın tüzel kişiliğinin korunması, maddi varlıklarına ve kuruluş amaçlarına sahip çıkılması için kanuni bir zorunluluktur.

Bilim Sanat Vakfı'na kayyum atanmamıştır. Kayyum ataması bir mahkeme tasarrufudur. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yönetimi devralması; geçici bir durumdur, kanuni ve zorunlu bir tasarruftur.

Zarara uğratılan, borçları ödenmeyen İstanbul Şehir Üniversitesi'nin mali kayıtları incelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Vakıf fonksiyonları aynen devam etmektedir.

 Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar

salih tantıkulu kayyyum demek hırsız demek mi acaba