Biden Ukrayna ziyaretini son ana kadar gizli tuttu

ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya yapacağı ziyareti son ana kadar gizli tutmayı tercih etti. Biden'ın kamuoyuna duyurulan ziyaretinin kapsamı Polonya ile sınırlıydı.

Google Haberlere Abone ol
Biden Ukrayna ziyaretini son ana kadar gizli tuttu

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna ziyaretini son ana kadar gizli tutmayı tercih etti. Ziyaretin neden son ana kadar gizli tutulduğu ise merak konusu oldu.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın birinci yıldönümü yaklaşırken ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ukrayna medyası, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’nın başkenti Kiev’de olduğunu aktardı.

Paylaşılan fotoğraflarda Biden’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile olduğu görüldü. Biden ve Zelenski'nin Kiev sokaklarında tur attığı aktarıldı.

ABD Başkanı Biden, Kiev’den yaptığı ilk açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Dünya Rusya’nın Ukrayna’daki şiddetli işgalinin birinci yıldönümüne girmeye hazırlanırken bugün Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yle görüşmek ve Ukrayna’nın demokrasisi, egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığımızı yeniden göstermek üzere Kiev’deyim.

Putin, neredeyse bir yıl önce işgali başlattığında Ukrayna güçsüz bir hâldeydi ve Batı bölünmüş durumdaydı. Bizi yenebileceğini düşündü ama tamamen yanılıyordu.

Bugün Kiev’de Zelenski ve ekibiyle Ukrayna’ya desteğimiz hakkında geniş çaplı bir görüşme yapacağım. Ukrayna halkının hava bombardımanlarından korunmasına yardımcı olmak için topçu mühimmatı, zırh önleyici sistemler ve hava gözetleme radarları dahil olmak üzere kritik ekipmanın bir başka teslimatını duyuracağım. "

Zelenskiy sosyal medya hesabından Biden'ın ziyaretine ilişkin yaptığı fotoğraflı paylaşımda, "Biden, Kiev'e hoş geldiniz. Sizin ziyaretiniz bütün Ukraynalılar için çok önemli destek göstergesidir." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden, Kiev'de yaptığı konuşmada Ukrayna'ya mesaj vererek, "Ne kadar sürerse sürsün, (Rusya'ya karşı özgürlük) uğruna savaşmaya değer. Bu hafta (Ukrayna hükümetine) vatandaşların temel hizmetlerini sağlamaya yardımcı olmak için hemen kullanabileceği milyarlarca (dolar) bütçe desteği vereceğiz." dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de "Bugünkü (Biden ile) görüşmeler çok verimli, çok önemli ve çok belirleyiciydi, sonuçları kesinlikle savaş alanını etkileyecektir." ifadelerini kullandı.

Yerel medyaya göre, Biden, Zelenski ile Mihayilov Meydanı'nda savaşta ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Biden’ın Ukrayna’ya gitme planı daha önce duyurulmamıştı.

Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’daki savaşı başlatmıştı. ABD Başkanı Biden, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaştan bu yana ilk kez Kiev’e gitti. ABD Başkanı Biden’ın bu hafta Polonya’ya gitmesi bekleniyordu.

Yorumlar