Bazı kamu alacakları yeniden yapılandırılıyor

- Maliye Bakanı Ağbal: "Bu teklifin kapsamı, bir önceki yapılandırma kanununun kapsamı ile aynı. Öncekinden farklı olarak sadece bir konu var. TRT'nin bandrol ücretleri kapsamdaki alacakları teklife dahil edildi"

Google Haberlere Abone ol
Bazı kamu alacakları yeniden yapılandırılıyor

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin kapsamının bir önceki yapılandırma kanununun kapsamı ile aynı olduğunu belirterek, "Öncekinden farklı olarak sadece bir konu var. TRT'nin bandrol ücretleri kapsamdaki alacakları teklife dahil edildi." dedi.

Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen teklif üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bu teklifin kapsamının bir önceki yapılandırma kanunun kapsamı ile aynı olduğunu ifade eden Ağbal, önceki kanundan tek farkının, TRT'nin bandrol ücretleri konusunda gelen talepler üzerine, TRT'nin bu kapsamdaki alacaklarının dahil edilmesi olduğunu söyledi.

Naci Ağbal, önceki ve bu yapılandırmada da geniş toplum kesimlerini ilgilendiren, kamusal yükümlülük arzeden alacakları yapılandırma kapsamına aldıklarını, özel hukuk sözleşmelerinden doğan kira alacaklarını kapsama dahil etmediklerini bildirdi.

Bir kısım idari para cezalarını da kapsama dahil etmediklerini aktaran Ağbal, şöyle konuştu:

"Bazı idari para cezaları var ki bunlar hiçbir şekilde yapılandırma kapsamında indirime tabi tutulamaz. Bağımsız kurulların denetim yaptığı alanlarda, sektörel veya yerel nitelikli ve toplumun genelini etkileyen aykırılıklara ilişkin kesilen idari para cezalarının da bu kanuna dahil edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Trafik para cezalarını dahil etmek mümkün ama büyük ölçekli şirketlerin yaptığı birtakım aykırılıklara ilişkin kesilmiş idari para cezalarını bu kanuna konu etmenin doğru olmadığını düşünüyoruz."

Maliye Bakanı Ağbal, bütün yapılandırma kanunlarında gecikme zammı oranı yerine yurt içi ÜFE oranını esas aldıklarını anımsattı.

Bu dönemde, 1 Temmuz 2016-31 mart 2017 arasında yurt içi ÜFE'de toplam değişim oranının yüzde 12,68 olduğunu belirten Ağbal, "Bu teklif yasalaştığı zaman, ilgili aylarda gerçekleşen yurt içi ÜFE oranı yerine, ortalama olan yüzde 0,35'i esas alacağız." dedi.

Naci Ağbal, varlık barışı kapsamında ülkeye giren kaynak hakkında, bankalardan şu ana kadar herhangi bir bilgi almadıklarını ifade ederek, vergi geliri ve türleri itibariyle Türkiye'de ortalama tahakkuk ve tahsilat oranının yüzde 90'lar düzeyinde olduğunu kaydetti.

Teklifin görüşmeleri, maddeleri üzerinde sürüyor.



Yorumlar