Batı Trakya Türkleri'nin sorunları anlatıldı

Batı Trakya'daki Türklerin yaşadıkları sorunlar kısa bir video ile gündeme getirildi.

Google Haberlere Abone ol
Batı Trakya Türkleri'nin sorunları anlatıldı

Batı Trakya'daki Dostluk Eşitlik Barış Partisinin de (DEB) üyesi olduğu ve Yeşiller Partisi ile Avrupa Parlamentosunda grup oluşturan Avrupa Hür İttifakı (EFA), Batı Trakya Türklerinin maruz kaldığı haksızlıkları anlatan bir video yayımladı.

Avrupa parlamenterlerini bilgilendirmek üzere hazırlanan ve 19 Mayıs'ta yayımlanan videoda, Lozan Barış Antlaşması gereğince Batı Trakya'da yaşayan yaklaşık 150 bin kişilik Türk azınlığın hakları garanti altına alınmasına rağmen bu hakların Yunan devleti ve milliyetçi kesimler tarafından ihlal edildiği vurgulandı.

Ayrımcı politikaların izlendiği Batı Trakya'da 1980’lerde Türklere ait birçok gayrimenkule el konulduğu belirtilen videoda, ayrıca Türk derneklerinin yasaklanmasının altı çizildi.

Videoda, Türk azınlığının hakları için mücadele eden DEB Partisinin merhum kurucusu Doktor Sadık Ahmet'in Lozan Antlaşmasının yıl dönümünde şüpheli bir trafik kazasındaki ölümü hatırlatıldı.

Videoda, "Günümüzde Türk azınlığın kendini Türk olarak nitelendirmesi bile yasak. Bununla beraber azınlığın Türklük bilinci yüksek. 2019 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde DEB Partisi bölgede büyük bir zafer kazanarak Gümülcine ve İskeçe'de birinci parti oldu" ifadelerine yer verildi.

DEB PARTİSİ 2014 VE 2019 AP SEÇİMLERİNDE RODOP VE İSKEÇE'DE BİRİNCİ PARTİ OLMUŞTU

DEB Partisi, Yunanistan’da 26 Mayıs 2019 tarihinde yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, ilk kez katıldığı 2014 yılındaki AP seçimlerinde olduğu gibi, Türk seçmenlerin büyük bölümünün desteğini alarak Rodop ve İskeçe illerinde birinci parti olmuştu.

BATI TRAKYA'DA AZINLIK DERNEKLERİ, İSİMLERİNDE "TÜRK" İFADESİ GEÇTİĞİ GEREKÇESİYLE KAPATILMIŞTI

1927'de kurulan İskeçe Türk Birliği (İTB), 1928'de kurulan Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) ve 1936'de kurulan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB), adlarında Türk ifadesi geçtiği, Batı Trakya'daki azınlığın Lozan Antlaşması'nda "Türk" değil "Müslüman" olarak tanımlandığı iddiası ile 1980'li yıllarda kapatılmıştı. Bir dönem azınlık okulları tabelalarında ve karnelerinde bulunan "Türk" ifadesi Yunanistan tarafından görmezden gelinirken bu tarihten sonra Türk ismi taşıyan derneklere resmi statüde faaliyet izni verilmemişti.

Yorumlar