Bakan Kurtulmuş, AA Editör Masasına konuk oldu (8)

- Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: - "Türkiye'nin sadece içeride değil dışarıda da terör örgütüne ciddi darbeler vurması, terör örgütlerini endişelendiriyor. Terör örgütlerinin ağababalarını daha çok telaşlandırıyor. " - "(Ayla Filmi) Biz onu 'Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın' etkinliği kapsamında çocuklarla beraber izledik ve çoğu ağladı. Arkadaşlarımız, dostlarımız vardı, çoğu ağladı. Ben ağlamadım ama oraya kadar geldi. Güzel bir film. İnşallah başarılı olur"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Kurtulmuş, AA Editör Masasına konuk oldu (8)

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'nin sadece içeride değil dışarıda da terör örgütüne ciddi darbeler vurması, terör örgütlerini endişelendiriyor. Terör örgütlerinin ağababalarını daha çok telaşlandırıyor." dedi.

Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Geçen yıl düzenlenen 15 Temmuz etkinliklerine ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, "Geçtiğimiz sene ilkti. Burada özeleştiri olarak söyleyelim, çok coşkulu ama bir miktar amatör diyebileceğimiz etkinlikler oldu. Bunların çok düzgün bir şekilde yapılması lazım." dedi.

Kurtulmuş, 15 Temmuz'un milli tarihin dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, "Hem şehitlere vefamızı, hem demokrasiye sahip çıkmamızı coşkuyla hatırlamak bakımından çok sıcaktı. Çok sayıda kuruluşumuz Allah rızası için meseleye sahip çıktılar. İyi, fazla, eksik yaptı ama sonuçta iyi oldu. Bu anlamda herkese çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Anadolu Ajansı, TRT ve bütün kuruluşların elinden geleni yaptığını belirten Kurtulmuş, "Bizim önümüzdeki en önemli meselelerimizden biri 15 Temmuz ile ilgili dünya çapında bir film yapabilmemizdir. Bakanlık olarak bunun öncülüğünü yapıp, bunun yapılmasını sağlamalıyız." dedi.

Çağrı filmi gibi defalarca izlenebilecek, gelecek nesillerin zihninde kalabilecek, 15 Temmuz'u bütün teferruatı, ihanetleri ve kahramanlıklarıyla ortaya koyacak bir filme ihtiyaç olduğunu kaydeden Kurtulmuş, çeşitli projelerin kendilerine iletildiğini, bunlar arasından en iyisini bulup gerçekleştireceklerini bildirdi.

Bunun yarışmayla da yapılabileceğini, birden fazla filme de destek verilebileceğini dile getiren Kurtulmuş, herkesin 'iyi oldu' diyeceği bir projenin ortaya çıkmasını istediklerini söyledi.

- "Yaylalarımız, ciddi şekilde bozulmuş vaziyette"

Bir soru üzerine yaylalardaki bozulmaların varlığına da işaret eden Kurtulmuş, bakanlık olarak tespit ettikleri turizm bölgeleri ve koruma altına alınmış bölgelerin olduğunu aktardı.

Yaylalarda 5 katlı apartmaların bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bizim en büyük zenginliklerimizden birisi, özellikle Doğu Karadeniz'in yaylalarındaki o bakir atmosferdir. Ayder, Uzungöl, Perşembe Yaylası gibi yaylalarımız maalesef ciddi şekilde bozulmuş vaziyette. Bunlarla ilgili bir imar, mülkiyet meselesi. Buraların süratle halledilerek, yaylalara özel bir statüyle çok güzel, nezih imarlara açılması lazım. Arap ülkelerinden gelen turistlerin bir an evvel gitmeye çalıştıkları yerler. Turizm bölgesi adı altında bunların yönetimini sağlayıp, buraların güzelliğinin korunmasını temin etmemiz lazım. Bu ölçek içerisinde minimal yapılarla, mümkün olduğu kadar yolları da en az tahrip edecek şekilde yaparak yaylalarımızı değerlendirmemiz lazım."

En mükemmelinin, yakın mesafeli yaylalar arasında teleferikle geçişin sağlanarak doğanın hiç tahrip edilmemesi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bunlarla ilgili çalışmaların sürdüğünü ancak bunun farklı bakanlıkların bir araya gelerek verilmesi gereken bir karar olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, şuradaki koordinasyonu bundan sonra sık sık sağlayacaklarını bildirdi.

- "Ben ağlamadım ama oraya kadar geldi"

Soru üzerine Kurtulmuş, Sinema Genel Müdürlüğünün farklı sinema filmlerine destek verdiğini anımsatarak, uluslarası sinema festivallerindeki reyonlarda farklı Türk filmlerinin tanıtımlarının yapıldığını ve desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

"Ayla" filmini izlediğini aktaran Kurtulmuş, "Çok güzel bir sinema filmi oldu. Biz onu 'Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın' etkinliği kapsamında çocuklarla beraber izledik ve çoğu ağladı. Arkadaşlarımız, dostlarımız vardı, çoğu ağladı. Ben ağlamadım ama oraya kadar geldi. Güzel bir film. İnşallah başarılı olur." değerlendirmesinde bulundu.

- "Terör örgütlerinin ağababalarını daha çok telaşlandırıyor"

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan terör olayında şehit düşenlere rahmet dileyen Kurtulmuş, "Hepimizin yüreği kan ağladı." dedi. Türkiye'nin terörle çok etkin bir mücadele verdiğine dikkati çeken Kurtulmuş, Doğu ve Güneydoğu'da birçok il ve ilçede hayatın normale döndüğünü ifade etti.

Türkiye'nin sadece içeride değil dışarıda da terör örgütüne ciddi darbeler vurmasının terör örgütlerini endişelendirdiğini belirten Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Terör örgütlerinin ağababalarını daha çok telaşlandırıyor. Hakkari saldırısını ve diğer terör saldırılarının bu şekilde okunması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye, terörün uluslararasılaştığını biliyor. Kimler olduğunu biliyor. Fırat Kalkanı Operasyonu'nu bunun için yapıyor, terörün hem dışımızdaki coğrafyadaki bağlarının kopartılması için... İdlib operasyonunda Türkiye'nin var olması bundan dolayıdır. Bu birilerini son derece endişelendiriyor. Türkiye oyunu bozuyor. Terör örgütünü etkisiz hale getiriyor. Bu mücadele hiç geri adım atılmadan sürdürülecektir. Eninde sonunda terör örgütleri diz çökecektir, başka çaresi yoktur. Türkiye'nin beka meselesidir."

Kurtulmuş, terör örgütüyle mücadelenin başka, bölgedeki Kürt vatandaşlara zarar vermemenin başka bir şey olduğunun altını çizerek, "Orada yaşayan bütün vatandaşlarımız bizim kardeşlerimizdir. Ankara'daki, İstanbul'daki, Erzurum'daki kadar bu ülkenin birinci sınıf yurttaşlarıdırlar. Onlara en ufak bir şekilde zarar vermiyoruz. Terör örgütüyle, vatandaşın arası ciddi şekilde ayrıldı. Böyle olduğu için de vatandaş, son gelişmelerde devlete destek verdi." dedi.

Bu mücadelenin kazananının Türkiye olacağını vurgulayan Kurtulmuş, bunun terör örgütünün birtakım tazyiklerle son çıkışı olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye'deki durumun stabil hale geldikten sonra Türkiye'ye karşı tehditlerin çok daha aza ineceğini gördüklerini dile getirdi.

- "Kültür Han Projesi"

Türkiye'de bütçesi en kısıtlı olan bakanlığın Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, "Genel bütçenin sadece binde beşini alıyoruz. Kültür ve sanat alanında bizim özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının da gücünü kullanmamız lazım." dedi.

Bakanlığın "Kültür Han Projesi" olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "İstiyoruz ki tarihi hanlarımızı, kervansaraylarımızı anımsatan birşey, içinde sineması, konferans salonu, sergi salonu, seminer odaları olsun... Herhangi bir ilde, diyelim ki Ağrı ilinde bir kültürel faaliyet yapılacaksa herkesin gittiği bir merkez olsun. Bu tür kültür binaları olmayan yerleri önceleyerek çalışmalarımıza başlayacağız." dedi.

Kurtulmuş, kültürün sahaya yayılmış, 80 milyona ulaşması gereken bir hale dönüşmesi gerektiğini de ifade etti.

(Bitti)


Yorumlar