"Bahçeli'nin açıklamaları herhalde AKP'nin ruhunu okşuyor"

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl: - "Sayın Bahçeli, sadece bizi değil herkesi şaşırtıyor. Çok anlaşılır açıklamalar olmadığı gibi kendi yöneticilerini de zaman zaman açıklamalarıyla çelişen ve onları da bence zora düşüren açıklamalar yapabiliyor" - "Ama bir kaç gün önce Semih Bey farklı bir açıklama yaptı. Kendi içinde çelişen açıklamalar bunlar. Ama şu bir gerçek; Sayın Bahçeli'nin açıklamaları herhalde AKP'nin ruhunu okşuyor. Zamanı geldiğinde de artık gerçek niyetlerini göreceğiz" - "Ben inanıyorum ki vatandaşlarımız cumhuriyetten, parlamenter demokratik sistemden, laiklikten vazgeçmeyecektir. Onun için de sonuçta başkanlık sisteminin geçmeyeceğine inanıyorum"

Google Haberlere Abone ol
"Bahçeli'nin açıklamaları herhalde AKP'nin ruhunu okşuyor"

ANKARA (AA) - BARIŞ GÜNDOĞAN / MEHMET TOSUN - CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Sayın Bahçeli, sadece bizi değil herkesi şaşırtıyor. Çok anlaşılır açıklamalar olmadığı gibi kendi yöneticilerini de zaman zaman açıklamalarıyla çelişen ve onları da bence zora düşüren açıklamalar yapabiliyor. Ama bir kaç gün önce Semih Bey farklı bir açıklama yaptı. Kendi içinde çelişen açıklamalar bunlar. Ama şu bir gerçek; Sayın Bahçeli'nin açıklamaları herhalde AKP'nin ruhunu okşuyor. Zamanı geldiğinde de artık gerçek niyetlerini göreceğiz." dedi.

Bingöl, AA muhabirine hem başkanlık sistemi tartışmalarını, hem de CHP'nin çalışmalarını değerlendirdi.

Parlamenter demokratik sistemin işleyeceği en ideal yönetim şeklinin cumhuriyet olduğunu belirten Bingöl, CHP'nin demokrasiyi, özgürlükleri, cumhuriyeti, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü savunduğunu bildirdi. Bingöl, "Bunlar bizim açıkça ifade ettiğimiz düşüncelerimiz ve sonuçta bunların hepsi parlamenter demokratik sistemi savunduğumuzu da destekleyen argümanlar." ifadesini kullandı.

- Bahçeli'nin başkanlık sistemiyle ilgili açıklamaları

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin her MHP grup toplantısında farklı açıklama yaptığını savunan Bingöl, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Bahçeli, sadece bizi değil herkesi şaşırtıyor. Çok anlaşılır açıklamalar olmadığı gibi kendi yöneticilerini de zaman zaman açıklamalarıyla çelişen ve onları da bence zora düşüren açıklamalar yapabiliyor. Şimdi de 'Bir getirsinler bakalım. Mecliste ne diyeceksek, halka gittiğimizde de onu söyleyeceğiz' dedi. Ama bir kaç gün önce Semih Bey farklı bir açıklama yaptı. Kendi içinde çelişen açıklamalar bunlar. Ama şu bir gerçek; Sayın Bahçeli'nin açıklamaları herhalde AKP'nin ruhunu okşuyor. Zamanı geldiğinde de artık gerçek niyetlerini göreceğiz."

Bingöl, "MHP ile bir temasınız olur mu?" sorusu üzerine, "Şu anda ortada konuşulacak bir şey yok. Ne getirecekler? Parlamentoya sunacakları teklifleri ne olacak? Bunların hiçbirisi bilinmiyor. Dolayısıyla önümüze konan bir metin olmadığı için bizim şimdiden ne yapacağımızla ilgili bir düşünce beyan etmemiz doğru değil." yanıtını verdi.

CHP olarak her fırsatta parlamenter demokrasiden yana olduklarını söylediklerini aktaran CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, bu sistemin de varsa eksiklikleri giderilmesi gerektiğini dile getirdiklerini bildirdi.

- "Parlamentoya getireceklerse, getirsinler görelim nedir?

"CHP sürekli bunu dile getiriyor ancak somut bir öneri sunmuyor" eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise Bingöl, şunları söyledi:

"Peki diğer partiler somut bir şey söylüyor mu? Şimdi başkanlığı dile getiren AKP, ama onların da söyledikleri çok somut bir şey var mı? Önümüze koydukları bir şey var mı? Yoksa bunu tartışmamız hayali bir tartışmadan öteye gitmez. Onun bir somutlaşması, önümüze gelmesi lazım. Parlamentoya getireceklerse, getirsinler görelim nedir? Bizim net bir düşünce ifade etmemiz ancak ondan sonra olur. Ama biz açık bir şekilde AKP başkanlık sistemini dillendiriyor biz de parlamenter demokratik sistemden yana olduğumuzu net bir şekilde ifade ediyoruz. Bu kadar açık. Öncelikle AKP'nin ne söyleyeceği ne yapacağı belli değil. Bizimse net. Biz açık bir şekilde demokratik parlamenter sistemi savunuyoruz."

Bingöl, olası bir referandum ve sonuçlarını da değerlendirerek, olası bir başkanlık sistemi referandumunda siyasi partilerin düşüncelerini vatandaşlara aktaracağına vurgu yaptı.

Bingöl, "Ben inanıyorum ki vatandaşlarımız cumhuriyetten, parlamenter demokratik sistemden, laiklikten vazgeçmeyeceklerdir. Onun için de sonuçta başkanlık sisteminin geçmeyeceğine inanıyorum. Ama bunları konuşmak için çok erken, henüz ortada bir şey yok. MHP de gördükten sonra karar vereceğini söylüyor. Açıkçası bizim kadar net bir duruş sergileyen parti yok." ifadesini kullandı.

- "Seçimlere hazırız"-

Bingöl, 19 Kasım'da Trabzon'da bu yıl beşincisini gerçekleştirecekleri il başkanları toplantısı düzenleyeceklerini bildirdi.

İl Başkanları toplantısını düzenli olarak yapmayı sürdüreceklerini belirten Bingöl, toplantılarda saha sorumluları, üye çalışmaları, örgüte yönelik değerlendirmeler yaptıklarını söyledi.

Bunun dışında Türkiye gündemini de bu toplantılarda ele aldıklarını ifade eden Bingöl, CHP'nin seçimler noktasında ciddi bir birikimi olduğuna işaret etti.

Bingöl, "Çalışmalarımızın hepsi, rutin örgüt çalışmalarımızın hepsi seçimlere yönelik de çalışma. Örgüt çalışmaları, halka gitmek, vatandaşa dokunmak, onların sorunları ile ilgilenmek, Türkiye gündemini değerlendirmek... Bunlar sonuçta bizi nereye götürüyor, seçimlere götürüyor." dedi.

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde ortaya koydukları bildirgelerin hafızalarda çok taze olduğunu ifade eden Bingöl, bunların hiçbir zaman gündemden düşmediğini hatta diğer partiler tarafından kopyalandığını iddia etti.

Bingöl, şu an içi ortaya çıkmış bir seçim tarihi olmamasına karşın seçimlere en hazırlıklı parti olduklarını belirterek, "O seçim zamanında da olsa, erken de olsa bizim için fark etmiyor çünkü 93 yıllık bir partiyiz." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar