Baden-Württemberg’de, İslam'a 'resmi din' statüsü için görüşmeler sürüyor

Baden-Württemberg’de (BW) İslamiyet’in resmi din olarak tanınması için görüşmeler devam ediyor. Eyalet hükümetinin önünde İslami cemaat olarak tanınmak için DİTİB Württemberg, BW İslam Türk Kültür Merkezleri (LVIKZ), İslam Toplumu...

Google Haberlere Abone ol
Baden-Württemberg’de, İslam'a 'resmi din' statüsü için görüşmeler sürüyor

Baden-Württemberg’de (BW) İslamiyet’in resmi din olarak tanınması için görüşmeler devam ediyor. Eyalet hükümetinin önünde İslami cemaat olarak tanınmak için DİTİB Württemberg, BW İslam Türk Kültür Merkezleri (LVIKZ), İslam Toplumu Baden-Württemberg (IGBW) olmak üzere üç Müslüman kuruluşunun başvurusu bulunuyor.

Stuttgart Neue Schloss Sarayı’nda İslami kuruluşların temsilcileri ile bir araya gelen Başbakan Winfried Kretschmann, ortak bir çalışma grubu kurulmasını talep etti. Başbakan’ın bu grubun ilgili bakanlıklarla çalışması önerisine İslami kuruluş temsilcileri de sıcak bakıyor. İslami kuruluşların temsilcilerinin tanınma konusunda Hamburg ve Bremen’i de örnek göstermesi üzerine Kretschmann, şu aşamada bir Devlet Anlaşması’nın söz konusu olmadığını belirtti. Başbakan, “BW Eyaleti anayasası Devlet Anlaşması konusunda, Hamburg ve Bremen’den farklı özelliklere sahip.” dedi.

Eyaletin eğitim bakanı Andreas Stoch, yasal engelleri göz önünde bulundurarak, İslami kuruluşların çalışmalarda bulunacağını, kendilerinin de yardımcı olacağını söyledi. Toplantıda hükümet kanadı ve İslami kuruluş temsilcileri de beş yıllık diyalog ve çalışma sürecinin devam etmesini benimsediklerini açıkladı. Kretschmann, bu çalışmalar sonucunda bir anlaşmanın olacağını ve somut sonuçlar doğuracağını ümit ettiğini ifade etti. Toplantıda hükümet kanadı ve İslami kuruluş temsilcileri de beş yıllık diyalog ve çalışma sürecinin devam etmesini benimsediklerini açıkladı.

Tübingen Üniversitesi İslami Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Toprakyaran, “Biz eyalet ve İslami kuruluşlar arasında işbirliği bekliyoruz. Öğrencilerimizin kariyerleri ve perspektifleri için bu önemli.” dedi. Baden-Württemberg Hükümeti ile İslami kuruluşlar arasında geçen yıl gerçekleşen görüşmelerde ciddi bir adım atılamamıştı. CİHAN

Yorumlar