Asya ve Pasifik'te yılın gündemi seçimler

Güney Kore, Filipinler, Avustralya, Hong Kong, Japonya ve Tayvan'da seçim düzenlenecek

Google Haberlere Abone ol
Asya ve Pasifik'te yılın gündemi seçimler

Asya, Pasifik ve Uzak Doğu ülkelerinde 2022 yılının yerel ve ulusal seçimlerin etkisinde geçmesi bekleniyor.

Güney Kore, Filipinler, Avustralya, Hong Kong, Japonya ve Tayvan seçimleri bu yılın gündeminin başlıkları arasında yer alıyor.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) kuruluşunun 55. yıl dönümünü kutlarken, 2022 Kış Olimpiyatları Pekin'de düzenlenecek.

Şanghay İşbirliği Örgütü liderler zirvesine Özbekistan, G20 liderler zirvesine Endonezya ev sahipliği yapacak.

AA muhabiri bu yılın öne çıkan bölgesel gündem maddelerini derledi.

- Ocak

ASEAN ülkeleri ile Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda dahil 15 Asya ülkesinin bir araya getiren Bölgesel ve Kapsamlı Ekonomik Ortaklığı (RCEP) anlaşması yürürlüğe giriyor.

Bölgesel ticaret prosedürlerini düzene sokarak ve üye ülkeler için karşılıklı avantaj ve tarife indirimlerini amaçlayan RCEP anlaşması e-ticaret, fikri mülkiyet ve devlet alımları gibi konuları da kapsıyor. Anlaşmayla birlikte dünya ekonomisinin 3'te 1'ini kapsayan bir serbest ticaret bölgesinin ortaya çıkacağı öngörülüyor.

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği etkinliği, Samsung, Sony ve Intel dahil yaklaşık 2 bin teknoloji üreticisinin katılımıyla 5-8 Ocak'ta Kuzey Pasifik'in diğer yakası ABD'nin Las Vegas kentinde başlayacak.

Son model teknoloji ürünlerinin sergileneceği CES 2022'de gıda ve uzay teknolojileri ile değiştirilemez tokenlerin de vitrine çıkması bekleniyor.

- Şubat

Pekin ve Cangciakou kentlerinde düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları'ndaki 100'den fazla müsabakada 3 bin 600 sporcunun yarışması bekleniyor.

Kovid-19'un Omicron varyantı vaka sayılarının tırmanışı ile Çin'deki insan hakları ihlalleri nedeniyle diplomatik boykot çağrılarının Pekin 2022'ye gölge düşürebileceği belirtiliyor.

- Mart

Güney Kore'de 9 Mart'ta düzenlenecek başkanlık seçimlerinde iktidardaki Demokratik Parti adayı Lee Jae-myung ile ana muhalefetteki Halkın Gücü Partisi adayı Yoon Seok-youl yarışacak.

Eski Başsavcı Yoon, popülist yaklaşımlardan çok, hukuk ve ilkelere göre ülkeyi yönetmeye talip olduğunu açıkladı. Başkent Seul'u çevreleyen ve ülkenin en nüfuslu bölgesi Gyeonggi'nin eski Valisi Lee ise ulusal gelir sisteminde radikal değişikliklerin gerektiğini bildirdi.

Çin’in Hong Kong Özel İdare Bölgesinde Baş Yönetici’nin belirlenmesi için seçimler 27 Mart'ta yapılacak. Aday olabilmek için 1448 üyeli Seçim Komitesinin en az 188 üyesinin önerisi gerekiyor. Mart 2021’de seçim kanununda yapılan değişikliklerin ardından Pekin yanlısı adayların yarışması beklenen seçimde mevcut Baş Yönetici Carrie Lam'ın yeniden aday olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

- Nisan

Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Konferansı (COP15), Çin'in güneyindeki Kunming kentinde düzenlenecek. Konferansta çevre korumaya yönelik uzun vadeli yeni küresel çerçevenin kabul edilmesi ve fonun 200 milyar dolar artırılması bekleniyor.

- Mayıs

Vietnam'ın başkenti Hanoi, 40 dalda yaklaşık 10 bin sporcunun yarışacağı Güneydoğu Asya Oyunları'na ev sahipliği yapacak. Turnuvada Vietnam'a özgü dövüş sanatı Vovinam da sergilenecek.

Filipinler'de başkanlık seçimleri düzenlenecek. Öne çıkan adaylar arasında Devlet Başkan Yardımcısı Leni Robredo, Manila Belediye Başkanı İsko Moreno, ülkenin ünlü boksörü Senatör Manny Pacquiao ile eski diktatör Marcos'un oğlu Ferdinand Marcos yer alıyor.

Avustralya federal seçimlerinin, 21 Mayıs'tan önce düzenlenmesi gerekiyor.

- Haziran

Havacılık endüstrisi liderleri, Çin'in Şanghay kentinde China Eastern Airlines ev sahipliğinde düzenlenecek Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA) yıllık kongresinde bir araya gelecek.

- Temmuz

Japonya Danışman Meclisi (Sangiin) olağan seçimleri düzenlenecek. Başbakan Kişida Fumio liderliğindeki Liberal Demokrat Parti (LDP) Ekim 2021'deki Temsilciler Meclisi seçim zaferi sonrası ilk sınavında siyasi iradesini pekiştirmeyi hedefliyor.

- Ağustos

10 üyeli ASEAN, kuruluşunun 55. yıl dönümünü kutlayacak. Şubat 2020'deki askeri darbe sonrası siyasi karışıklığın sürdüğü Myanmar ile ABD-Çin ilişkilerindeki yükselen tansiyonun etkisi bölgesel kuruluş üzerinde sürüyor.

- Eylül

45 ülkeden 10 bin sporcunun yarışacağı "XIX Asiad" 19. Asya Oyunları, 10-25 Eylül'de Çin'in Hangcou kentinde düzenlenecek. 40 dalda yarışılacak turnuvada "Dota 2" ve "League of Legends" gibi e-spor müsabakaları da gerçekleştirilecek.

Şanghay İşbirliği Örgütü liderleri eylül ayının ikinci haftasında Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ev sahipliğinde Semerkant'ta bir araya gelecek. İran tam üye olarak ilk kez liderler zirvesine katılacak.

- Ekim

Çin Komünist Partisi (ÇKP), yılın ikinci yarısında 20'nci Ulusal Kongresi'ni başkent Pekin'de toplayacak. Kongre'de partinin gelecek 5 yıldaki liderleri ve yönetim organları belirlenecek. Genel Sekreter ve Devlet Başkanı Şi Cinping'in parti liderliğini gelecek 5 yılda da sürdürmesi bekleniyor. Bölge basınında kongrenin ekim ayında gerçekleştirilmesinin beklendiği kaydediliyor.

G20 liderleri "Birlikte Kalkın, Daha Güçlü Kalkın" mottosuyla 30-31 Ekim'de Endonezya'nın Bali Adası'nda bir araya gelecek. Cakarta yönetimi, dönem başkanlığının gündemi arasında "küresel sağlık, dijital dönüşüm ve sürdürülebilir enerji" başlıklarını açıklamıştı.

- Kasım

Tayvan'da seçmen belediye başkanları, belediye meclisi seçimlerinde oy kullanacak. Sandık sonuçlarının 2024'teki Tayvan liderlik seçimlerine yönelik atmosferi etkileyebileceği belirtiliyor.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in iki selefi, Ada'nın 2000-2008'deki lideri Chen Shui-bian ile 2008-2016'daki lideri Ma Ying-jeou, Taipei Belediye Başkanlığı sonrası Tayvan liderlik seçimlerini kazanmıştı

Asya Pasifik Ekonomi İşbirliği Teşkilatı (APEC) 29. Liderler Zirvesi "Aç. Bağlan. Dengele" mottosuyla Tayland'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

- Aralık

G20 Dönem Başkanlığını, Hindistan ilk kez devralacak.

Yorumlar