Arjantin'den Venezuelalı müretebata izin

Arjantin'de el konulan Venezuela uçağının mürettebatına ülkeden çıkış izni

Google Haberlere Abone ol
Arjantin'den Venezuelalı müretebata izin

Arjantin'de, haziran ayında alıkonulan, ABD'nin yaptırım uyguladığı ve Venezuelalı hava yolu şirketine devredilen kargo uçağının 19 mürettebatından 12'sine ülkeden çıkış izni verildi.

Arjantin resmi haber ajansı Telam'da yer alan habere göre, La Plata Federal Temyiz Mahkemesi, Emtrasur'a ait uçağın 19 kişilik mürettebatına uygulanan ülkeden çıkış yasağını 12 kişi için kaldırılmasına ve soruşturmaya bakan Federal Yargıç Federico Villena'nın tüm mürettebatın usul durumunu 10 gün içinde tamamlamasına karar verdi.

Mahkeme kararında, dosyanın teslim edilmesini takip eden 10 gün içinde, "bekleyen tüm işlemler, usul durumunun tanımı ile kişilere ve eşyalara getirilen kısıtlamaları sonuçlandırmalıdır." ifadesi yer aldı.

Böylece, Mehdi Museli ile 11 Venezuelalının ülkeden çıkış yasağı kaldırılırken, aralarında İran ve Venezuelalıların bulunduğu 7 kişilik mürettebatın ülkeden çıkış yasağı devam ediyor.

Gözaltında bulunmayan bu kişiler, başkent Buenos Aires yakınındaki Uluslararası Ezeiza Havalimanında bir otelde konaklıyor.

- Arjantin'de alıkonulan Venezuela uçağı

ABD'nin yaptırım uyguladığı İran şirketi Mahan Havayollarından Venezuela'nın devlet hava yolu şirketi Conviasa'nın alt kuruluşu Emtrasur Kargoya kullanım hakları devredilen Boeing 747-300 tipli YV3531 kayıt numaralı kargo uçağı 6 Haziran'da Karakas'tan Arjantin'e gelmişti.

7 Haziran'da Karakas'a dönmesi planlanan uçak, yakıt yetersizliği nedeniyle bu uçuşu gerçekleştirememiş, 8 Haziran'da yakıt almak üzere Arjantin'den Uruguay'a hareket etmiş ancak Uruguay'ın hava sahasını kapatması üzerine yakıt alamadan Arjantin'e geri dönmüştü.

Güvenlik güçleri tarafından aranan kargo uçağının, araba parçaları taşıdığı tespit edilmişti.

Arjantin İsrail Dernekleri Delegasyonu (DAIA), İranlı mürettebatın ABD'nin terör örgütü ilan ettiği İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü ile bağlantılı oldukları iddiasıyla uçağın ve mürettebatın soruşturulması için şikayetçi olmuştu.

Durdurulan uçağın, 5'i İranlı 14'ü Venezuelalılardan oluşan mürettebatının pasaportlarına el konulmuş ve ülkeden çıkış yasağı getirilmişti.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), uçağın kaptan pilotu Golamrıza Kasımi'nin İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü ile bağlantılı olduğuna dair dosyayı Yargıç Villena'ya iletmişti.

ABD'nin de isteği doğrultusunda ağustos ayında uçağa resmen el konulmuştu.

Yorumlar