Araç yağ değişimi nasıl yapılır, 2020 fiyatları ne kadar?

Araç yağ değişimi nasıl yapılır, 2020 fiyatları ne kadar? araç sahipleri tarafından en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Peki, 2020 yağ değişimi nasıl yapılır, ücretleri ne kadar?

Google Haberlere Abone ol
Araç yağ değişimi nasıl yapılır, fiyatları

Araç motor yağı değişimi nasıl yapılırMotor yağı değişimi için önemli noktalar nelerdir? 2020 yağ değişim ücretleri ne kadar? Aracının motor ömrünü uzatmak ve sorunsuz bir sürüş keyfi yaşamak isteyenler tarafından araştırılıyor. Motor yağı nasıl değiştirilir sorusunun yanıtını öğrenerek aracınızın sorunsuz bir şekilde yol almasını sağlayın.

Aracınızın motor yağı değişimi, yöntemlerini bildikten sonra sorunsuz bir şekilde aracınızın yağını değiştirebilir ve sorunsuz sürüş keyfi yaşayabilirsiniz. Belirli sürelerde yağ değişiminin yapılması motor ömrünün uzatılması ve aracın tamirci yüzü görmemesi için elzemdir. Şehiriçi ve şehir dışında sık sık yapılan seyahatlar veya yoğun trafiğin olduğu illerde sürekli durup kalmak araç yağınızın daha erken sürede değişmesi gerektiği bilinmektedir. Motor yağı ile ilgili daha detaylı bilgiye “Motor Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler” başlıklı yazı ile öğrenip aracınızın bakımını kendiniz yapabilirsiniz.

Yağ seçimi nasıl yapılır?

Motor yağı seçimi kullanma klavuzunda belirtilir. Her araca uygun yağ çeşitleri vardır. Kullanıcı kılavuzu, normal sürüş koşullarında tercih etmeniz gereken yağ derecesini ve yağ değişimi yapmadan aracınızı kaç km kullanabileceğinizi de belirtir.

Aracın Hazırlanması

Aracınızı yükseltmek için asla kriko kullanmayın. Taşınabilir tekerlek rampaları bu iş için daha güvenli olacaktır. Tekerlek rampaları aracı altına girebileceğiniz şekilde kaldırır. Klavuzdaki güvenlik bölümünü de mutlaka okuyun.

Düz bir zeminde aracınızı ön tekerlekler yükselecek şekilde rampanın üzerine sürün. El frenini çekin ve her iki arka lastiği tahta parçalarıyla sabitleyin. Bu şekilde aracın kaymasını engellemiş olursunuz. Manual vitesli aracın birinci vitese, otomatik vitesli aracın ise “Park” durumuna getirilmesi gerekir.
Değişime başlamadan önce mutlaka yağın sıcaklığını arttırarak normal işlem sıcaklığına getirmek için, aracınızı sürün. Daha sonra motoru durdurun ve motor kapağını kaldırın. Bu işlem yağın alttan daha kolay boşalmasını sağlar.

Eski Yağdan Kurtulma

Aracın altındaki yağ boşaltım tıpasının altına hafifçe ve arkaya doğru boşaltım tepsisini yerleştirin. Anahtarı kullanarak, tıpayı saat yönünün tersine serbestçe dönmeye başlayana kadar çevirin ve tıpayı çıkarın. Bu esnada yağ aniden boşalabilir ve sıcak olduğu için kazalara sebebiyet verebilir.

Yağ Filtresini Çıkarma

Yağ filtresini filtre anahtarıyla saat yönünün tersine çevirerek gevşetin. Bu işlemi yaparken sıcak egzoza dokunmamaya özen gösterin.
Yağ filtresi yağla dolmuş olduğundan biraz ağır olabilir. Dikkatlice aşağı indirerek filtreyi motordan çıkararak içini boşaltım tepsisine boşaltın.

Yağ Filtresinin Değişimi

Herhangi bir bezle motorun üzerindeki filtrenin içini ve çevresini iyice silmeniz gerekir. Daha sonra yeni bir filtre alıp, parmağınızla filtrenin yuvarlak kenarına ince bir tabaka halinde yeni bir yağ uygulayın. Yeni filtreyi dikkatlice ince yağ hattına oturtup saat yönünde çevirerek yerleştirin. Filtreyi sıkıştırın fakat aşırı sıkı olmamasına da dikkat edin. Yağ tıpasını ve bakır contayı temizledikten sonra hizalayarak yerine takın. Tıpayı elle çevirerek yerleştirin ve anahtarla sağlamlaştırın fakat fazla sıkı olmamasına dikkat edin.

Temiz Yağ Ekleme

Aracınızın el frenini dikkatlice açtıktan sonra aracınızın rampadan yavaşça kayarak yer hizasına gelmesini bekleyin. Bu esnada motorun çalışır durumda olmadığında emin olun. Motorun üzerindeki yağ dolum kapağını açın ve motoru, doğru seviyeye kadar doldurun. Dolumdan emin olmak için çubukla ölçebilirsiniz. Kapağı yerine taktıktan sonra kenarlara akmış yağ varsa, temizleyin.

Motoru birkaç dakika çalıştırıp kapattığınızda yağ seviyesinin doğru olduğundan emin olmak için çubukla bir kez daha ölçüm yapmanız gerekebilir ve biraz daha yağ eklemenizin gerekliliği olasıdır. En son aracın altında sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

 

Yorumlar