Araba fiyatlarına zam için yeni bahane bulundu

Araba fiyatlarına hiçbir neden yokken zam yapan firmalar veya araç sahiplerine yeni bir bahane daha bulundu. Kızıldeniz'de Husiler tarafından düzenlenen saldırılar dünyaca ünlü markaların üretimlerini vurdu. Üretimler durunca da araç alacaklar başka markalara yönelmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Araba fiyatlarına zam için yeni bahane bulundu

Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırıları, otomotiv sektöründe tedarik krizine yol açtı. Tesla, Volvo ve Suzuki gibi global otomobil üreticileri, bu durum karşısında Avrupa'daki üretim faaliyetlerini geçici olarak durdurma kararı aldı.

KÜRESEL TİCARETTE ROTALAR DEĞİŞİYOR

Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırıları, dünya ticaretinde önemli bir güzergah olan Akdeniz-Kızıldeniz hattını riske atıyor. Yaşananlar, küresel tedarik zincirlerinde aksamalara yol açıyor. Özellikle otomotiv sektörü, bu krizden ciddi bir şekilde etkilenmekte.

SUZUKI'NİN ÜRETİM DURDURMA KARARI

Suzuki Motor, Macaristan'ın Estergon kentinde bulunan fabrikasında üretimi geçici olarak durdurdu. Karar, tedarik sorunları ve gemilere yapılan saldırılar nedeniyle alındı. Vitara ve S-Cross modellerinin üretildiği tesisin bir hafta süreyle kapalı kalması planlanıyor.

VOLVO VE TESLA DA ÜRETİMİ DURDURDU

Volvo Car ve Tesla, benzer sebeplerle üretimlerini durdurduklarını açıkladı. Volvo, Belçika'nın Gent kentindeki fabrikasında şanzıman teslimatlarının gecikmesi sebebiyle üretime ara verirken, Tesla'nın Almanya'daki üretimi Kızıldeniz'deki durumdan etkilendi. Tesla'nın Berlin-Brandenburg'daki Gigafactory'sinde, eksik bileşenler nedeniyle üretim geçici olarak askıya alındı.

TEDARİK ZİNCİRİNDEKİ KRİZ

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, gemi seferlerindeki rotaların değiştiğini ve bunun sefer sürelerini 20-25 gün uzattığını ifade etti. Peugeot gibi diğer otomobil üreticileri de benzer tedarik sorunları yaşıyor.

KIZILDENİZ'DEKİ DURUM VE ULUSLARARASI TEPKİLER

Husiler, Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırılarını artırdı. Yaşanan gelişmeler, ABD ve diğer ülkelerin güvenlik endişelerini artırarak çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturma kararına yol açtı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Husilerin saldırılarının sonlandırılmasını talep eden bir kararı kabul etti.

 

Yorumlar