Araba fiyatları artacak mı düşecek mi, ikinci el veya sıfır araba fiyatları ne olacak?

Pandeminin dünya genelinde neden olduğu araç çip krizini fırsata çeviren sektör temsilcileri yeni bir oyunla fiyatları tekrar yükseltemeye hazırlanıyor. İddiaya göre ikinci el satış temsilcileri araçları toplamaya ve fiyatları yükseltmeye hazırlanıyor. Öte yandan çip krizi de büyüyor.

Google Haberlere Abone ol
Araba fiyatlarını yükseltecek yeni oyun

Çip krizi, lojistik ve tedarik sorunu 2022 yılında da sıfır araç pazarını olumsuz etkileyecek. Bunu fırsata dönüştürmek isteyen bayi, kurumsal ikinci el araç firmaları ve büyük galeriler ikinci el araç toplamaya başladı. Elbette bu fiyatları da arttıracak.

Yaşanan gelişmeler Türkiye ve dünya otomotiv sektörünü de etkiliyor. Özelikle çip krizinden kaynaklı üretimde yaşanan aksaklıklar sıfır araç tedarikini aksattı. Yılın son aylarında vatandaşlar, yüksek faiz, artan kur ve farklı sebeplerden ötürü araç almakta temkinli davranınca ikinci el araç pazarı da durağanlaştı.

İkinci el araç fiyatlarının rayına oturduğunu belirten yetkililer, Kasım ayından itibaren ikinci el araç pazarında hareketlilik başlayacağını öngörüyor. Yetkililer, özellikle de sıfır araç üretimde ve tedarikinde yaşanan sıkıntıların 2022 yılına sarkma ihtimali ikinci el araç pazarına olumlu yansıyacağı söyledi.

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI ARTACAK

Gündemi ve ikinci el pazarını değerlendiren Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, "Özellikle Kasım ayından itibaren ikinci el araç pazarındaki talebin kademeli olarak Aralık ortasına doğru bir seyirde artacağını öngörüyoruz. Bu durum da ikinci el araç fiyatlarını bir miktar artıracaktır. Dolayısıyla şu anda ikinci el araç almak için çok doğru bir noktadayız" dedi.

"Ekim ayından itibaren ikinci el ticareti yapan firmalar yeni bir döneme hazırlanıyor" diyen Yalçın, "Yaşanan gelişmeler 2022'nin ikinci el araç pazarı açısından hareketli geçeceğini gösteriyor. Bunu fark eden bayi, kurumsal ikinci el araç firmaları ve büyük galeriler, yeni yıla hazırlık için araç toplamaya başladı. Belirli bir havuz oluşturup ihtiyaçlara hızlı yanıt vermek istiyorlar" ifadesini kullandı.

DERECELENDİRME KURULUŞUNDAN ZAM UYARISI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), etkisi oldukça fazla hissedilen yarı iletken sıkıntısının sektördeki toparlanmayı yavaşlatacağını açıkladı. S&P'den yapılan açıklamada, daha önce yüzde 8-10 artması öngörülen araç satışlarının, 2021'de yıllık yüzde 2 ila 4 arasında artmasının beklendiği kaydedildi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı kararı ile geçtiğimiz aylarda sıfır binek otomobilleri kapsayan ÖTV matrah düzenlemesi birçok modelin daha düşük ÖTV dilimine girmesi, 50 bin liraya varan fiyat indirimleri yaşanmasına neden olmuştu. Ancak çip kriziyle dışında otomobil sektörü bir de artan döviz kurundan etkilendi. Kurun son bir ayda yüzde 10'a yakın artmasıyla, markaların otomobillere zam yapmaya başlayacağını gösteriyor.

Araç satışlarının bu yıl 80 milyonun biraz altında kalmasının beklendiğine işaret edilen açıklamada, söz konusu satış tahmininin daha önce 83-85 milyon seviyesinde olduğu anımsatıldı.

Açıklamada, çip sıkıntısının 2022'ye kadar uzamasının beklendiği aktarılarak, 2022 yılı hafif araç satışlarına ilişkin tahminin 87 milyondan 84 milyona revize edildiği kaydedildi.

S&P açıklamasında, tedarik kısıtlamalarının kademeli olarak hafiflemesinin ve hafif araç satışlarının 2023'ün sonuna kadar 90 milyona ulaşmasının beklendiği bildirildi.

Çip krizi nedeniyle kurdaki yükselişle beraber yüzde 50 ÖTV diliminden çıkan araç sayıları arttı, uzmanlara göre kur artışı devam ederse sınırlı sayıda olan yüzde 50 ÖTV dilimindeki araç sayısı, önümüzdeki aylarda neredeyse sıfırlanacak. Bu da tüketicilerin önümüzdeki aylarda yeniden ikinci el araçlara yöneleceğini gösteriyor. Dolayısıyla bu talep ikinci el araç fiyatlarını arttıracak.


 

Yorumlar