Ankara Zafer Anıtı restore ediliyor

Ankara Zafer Anıtı, Anadolu OSB'nin desteğiyle restore ediliyor

Google Haberlere Abone ol
Ankara Zafer Anıtı restore ediliyor

Başkentin simgelerinden Ulus'taki Zafer Anıtı'nın restorasyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (Anadolu OSB) tarafından gerçekleştiriliyor.

OSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 1927 yılında yapılan Zafer Anıtı, ilk kez özgün yapısına sadık kalınarak restorasyona tabi tutuluyor.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, anıta, aslına sadık kalınarak, yerinde bakım ve onarım yapılacağını belirtti. Tuncay, "Geçmişe karşı sorumluluklarımızın parasal bir karşılığı yok. Biz Cumhuriyetin abidesi, emperyalist ülkelere karşı alınan zaferin simgesi olan bu anıtın restorasyonunun yapılmasından mutluluk duyuyoruz. Atatürk, Cumhuriyeti kuran irade ve şehitlerimiz bugün varlığımızın sebebi oldular." ifadelerini kullandı.

Bir hafta önce başlayan restorasyon çalışmasında kesinlikle kimyasal madde kullanılmadığına ve temizliğin mekanik yöntemle yapıldığına işaret eden Tuncay, "Eserin özgünlüğüne sadık kalınacak. Anıtın etrafındaki asker ve kadın heykellerinin temizliği tamamlandı. Temizliğin ardından da nem testleri, koruma ve rötuşlar tamamlanacak. Dikkatli bir şekilde çalışmalar devam ediyor." bilgisini verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş de Cumhuriyetin kuruluşundaki ilk heykel olma özelliğini taşıyan Zafer Anıtı'nın, Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapıldığını belirterek, "Türkiye halkı, o dönemde Kurtuluş Savaşı kahramanlarına bir şükran simgesi olarak, bu anıtı kendi cebinden yaptırdı. Şimdi de Anadolu Organize Sanayi Bölgesi, Daire Başkanlığımızla iş birliği halinde bunu bir gönüllük projesi olarak yapıyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar