Andorra haritada nerede, nereye bağlı? Andorra nüfusu ne kadar

Andora nerede, haritada nerede yer alıyor, nüfusu ne kadar? Andora bir ülke mi yoksa küçük bir devletçik mi? Peki, Andorra haritada nerede? Türkiye A Milli Takımı ile Andorra Milli Takımı arasında 2020 Avrupa Şampiyonası maçı oynanması nedeniyle bu ülkenin nerede olduğu bir kez daha merak konusu oldu. Peki, Andora veya Andorra nerede?

Google Haberlere Abone ol
Andorra haritada nerede, nereye bağlı? Andorra nüfusu ne kadar

Andorra nerede, nereye bağlı, nüfusu ne kadar sorusu Türkiye Milli Takımı ile Andorra Milli Takımları arasında oynanacak maçtan önce sık sık sorulmaya başlanan sorulardan biri oldu. Peki, Andora nerede, haritada nerede yer alıyor, nüfusu ne kadar? Andora bir ülke mi yoksa küçük bir devletçik mi? Peki, Andorra haritada nerede?

Andorra Avrupa kıtasında yera lan küçük bir prensliktir.

Tam olarak Güney Batı Avrupa'da bulunan Andorra, Fransa ve İspanya sınırında Pirene Dağları'nda, denize hiç kıyısı olmayan bir ülkedir. 

Aslında tam bağımsız bir ülke değildir; sembolik de olsa resmi olarak Fransa Devlet Başkanı tarafından yönetilir, Fransa'ya vergi öder.

Nüfusu 2008 tahminlerine 77 bindir.

Milli Geliri ise 54 bin dolardır.

Ülkede İspanyolca, Fransızca ve Portekizce dilleri konuşulur.

Geçimini turizm ve vergi sistemiyle kazanıyor.

Andorra'nın bağımsızlığını kazanmasını, bölgeyi 803'te Müslümanlardan geri alan Şarlman'ın ve imparatorluğunun bir bölümünü 819'da İspanya'daki Urgel piskoposuna bağışlayan oğlu I. Louis'nin (Sofu) sağladığı kabul edilir.

1278 yılında Andorra biri İspanya'da, öteki Fransa'da bulunan iki prensin ortaklaşa yönetimine bağlanmış ve ülkenin sınırları netleşmiştir. Anılan yıldan beri ülkenin sınırları hiç değişmemiştir. Kurulan feodal düzen, Fransız Devrimi sırasında geçici olarak kalkmakla birlikte, 1806'da Napolyon tarafından yeniden kuruldu. Andorra, o günden bu yana Urgel piskoposu ve Fransa devlet başkanı tarafından ortaklaşa yönetilir; bunların ikisine de her yıl sembolik bir vergi ödenir.

Tahminen yılda 10,2 milyon turist ağırlayan Andorra ekonomisinin, gayrisafî yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 80'ini turizm gelirleri oluşturmaktadır. Tarımsal alanda toprak alanının sadece yüzde 2'si ekilebilir olan ülkede tütün tarımı ağırlıktadır. Hayvancılık faaliyetinde yerli koyunların yetiştirildiği ülkenin imalat sanayisini sigara, puro ve mobilya üretimi oluşturmaktadır.

Andorra nerede, nereye bağlı, nüfusu ne kadar? Haritalı

Avrupa Birliği üyesi olmadığı halde Avrupa Birliği ülkeleriyle doğrudan ihracat faaliyetinde bulunan ülkenin kendine ait bir para birimi bulunmayıp ülkeyi çevreleyen Avrupa Birliği ülkesi İspanya ve Fransa'nın para birimleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

1 Ocak 2002'den bu yana ülkede Avrupa Birliği'nin resmi para birimi euro da yaygın kullanıma sahiptir.

Andorra, yüzde 100 istihdam gösteren, 2009 Haziran ayındaki istatistiklere göre, dünyanın en düşük işsizlik oranlarından birine sahip ülkedir.

Andorra nerede, nereye bağlı, nüfusu ne kadar? Haritalı

Yorumlar