Almanya kiralık daire fiyatları 2022 yılı ev kiraları ne kadar oldu?

Almanya kiralık daire fiyatları ne kadar, 2022 yılında Almanya'da ev kiraları ne kadar oldu, kiralık dairelere zam geldi mi, en metrekare fiyatları ne durumda?

Google Haberlere Abone ol
Almanya kiralık daire fiyatları 2022 ev kiraları?

Almanya kiralık daire fiyatları ne kadar, ev kiraları ne kadar oldu, her yerde olduğu gibi 2022 yılında Almanya kiralık dairelere zam geldi mi, en metrekare fiyatları ne durumda?

Pandemi süreciyle birlikte bütün dünyada olduğu gibi Almanya'da da kiralık daire fiyatları yükseldi. 

Pandemi sürecinden sonra Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın neden olduğu göç hareketleri de hem Avrupa'da hem de Türkiye'de kira artışlarındaki hıza yeni ivme kazandırdı. 

Dünya üzerindeki mülteci hareketlerine bir de Ukrayna ve Rusyalı mültecilerin de eklenmesiyle konaklama sorunu daha da büyüdü. 

Almanya'da uzun yıllardır yüzde 1'ler düzeyinde seyreden enflasyonlar bir anda yüzde 8'lere 9'lara kadar yükseldi.

Hal böyle olunca ev kiraları veya kiralık daire fiyatları da yükseldi.

Almanya ev kiraları konusunda Türkiye'den geri kalır bir yanı yok. Türkiye'de kiralık daire fiyatları yükseldi; aynı şekilde Almanya'da da kiralık daire fiyatları yükseldi. 

Almanya kiralık daire fiyatları ne kadar
Almanya kiralık daire fiyatları ne kadar

 

En çok Türk vatandaşının yaşadığı ülkelerden biri olan Almanya'da kiralık daire tutmak isteyenlerin ortalama ne kadar bir maliyet çıkarmaları gerekiyor?

Türkiye'de son üç yıl içinde en fazla tartışılan konuların başında gelen kira fiyatları aynı şekilde Almanya'da da tartışılıyor.

Alman vatandaşları da dahil bu ülkede yaşayan herkes ev kiralarının yüksekliğinden şikayetçi durumda.

Almanya kiralık daire fiyatları ne kadar
Almanya kiralık daire fiyatları ne kadar

 

En son 2022 ocak ayında Almanya'da kiralık daire durumlarına bakıldığında Türkiye'ye oranla son derece yüksek fiyatlar söz konusu. 

Türkiye'de ortalama kiralık daire metrekare fiyatı 30 lirayken Almanya'da bu oran 20 Euroya (360 lira) kadar çıkabiliyor. Yani ortalam Türkiye'dekinin 10 katı. 

Almanya'da kira fiyatları her geçen gün daha da yükselirken ImmoScout24, Almanya genelinde kiralık daire fiyatlarını karşılaştırdı.

Mevcut dairelerde metrekare başına 7,33 euro.

İki odalı ve 70 metrekare olan bir dairenin net fiyatı yaklaşık 513 euro'dur. Yeni inşa edilen dairelerde ise metrekare başına 10.07 euro, 70 metrekarelik bir dairenin net maliyeti ortalama 705 Euro'dur.

Diğer yerlerle karşılaştırıldığında fiyatlar en çok Berlin'de artış gösterdi. Berlin'de şu an ortalama kira seviyesi metrekare başına 10,59 Euro.

Berlin'de kiralık ev arayanlar 70 metrekarelik bir daire için ortalama 741 euroyu gözden çıkarmak zorunda.

Münih, halen 16 euronun üzerindeki mevcut metrekare fiyatıyla en pahalısı. Buradaki 70 metrekarelik daire yaklaşık 1139 Euro'ya mal oluyor.

Almanya kiralık daire fiyatları ne kadar
Almanya kiralık daire fiyatları ne kadar

 

Metropollerin sıralamasında, metrekare başına ortalama 11,04 Euro ile Köln ve metrekare başına 12,04 Euro ile Hamburg öne çıkıyor.

Halihazırda mevcut bir daireyi nispeten ucuza kiralama şansınız var ancak yeni daire fiyatları önemli ölçüde artış gösterdi.

Berlin: Metrekare başına 14,41 Euro

Köln: metrekare başına 12,53 Euro

Münih: metrekare başına 20 Euro

ImmoScout24, önümüzdeki 12 ay içinde Berlin'deki mevcut kiralık daireler için yüzde 8 ve yeni kiralık daireler için yüzde 7 fiyat artışı bekliyor. ImmoScout24, Köln için yüzde üç artış öngörüyor.

Hamburg ve Frankfurt am Main için ImmoScout24, mevcut ve yeni daireler için yüzde birlik zayıf bir fiyat artışı bekliyor.

Yüksek fiyat seviyesi nedeniyle Münih'te fiyat artışları için neredeyse hiç alan yok, bu nedenle canlı barometre önümüzdeki 12 ay için mevcut segmentte durgunluk öngörüyor.

Almanya ile Türkiye kiralık daire karşılaştırması yapıldığında Almanya'da kiralık ev fiyatlarının ortalama Türkiye'dekinin 10 katı olduğu görülüyor. 


 

Yorumlar

Mehmet Nasıl 10 katı oluyor bizde kiralar 3000 liradan başlıyor 😀