Almanya Green Card çıkarıyor, Alman vatandaşı olmak isteyenlere müjde

Almanya Green Card çıkarmaya hazırlanıyor, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler bu yolla rahatlıkla geçebilecekler. Almanya işçi açığını bu şekilde kapatmayı planlıyor. Peki, Almanya'nın Green Card şartlarında neler olacak, kimleri kapsayacak.

Google Haberlere Abone ol
Almanya Green Card çıkarıyor, Alman vatandaşı olma

Almanya Green Card ile vatandaşlık veriyor. Alman vatandaşı olmak isteyenler için, ABD'nin uyguladığı "Yeşil Kart" gibi "Green Card" uygulamasını hayata geçirmeyi planlıyor. Uygulamanın amacı ise giderek artan işçi açığını kapatmak. Son yollarda Almanya işçi alımı yapan ülkelerin başında geliyor. Özellikle de havacılık sektöründe neredeyse çalışacak insan bulunamıyor. Bunun için başka ülkelerden işçi temini yoluna giden Almanya başta Türkiye olmak üzere bazı ülkelere müracaatta bulunmuştu. Ancak iş geçici ve güvenli olmadığı için insanlar ilgi göstermemişti. Yapılacak işlerin kalıcı ve vatandaşlık sağlamaya yönelik olması halinde ise işler değişebilir. Bu durumda Almanya'da çalışmak daha cazip hale gelebilir.

Almanya’da kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesi konusunda yıllardır yaşanan ciddi güçlükler, yapılan yasal değişiklikler ve yeni uygulamalara rağmen başarısız kalırken hemen hemen tüm sektörlerde, kronik hale gelen eleman açığı giderek artıyor.

Toplumun yaşlanması ve sosyal-ekolojik değişimin yol açtığı nitelikli eleman açığı sorununa karşı son olarak gündeme getirilen öneri, Alman hükümeti tarafından "Fırsat Kartı" olarak tanımlanan ve ABD'nin "Green Card"ına benzeyen bir sistem.

Bu kapsamda AB dışındaki ülkelerden nitelikli elemanların herhangi bir iş sözleşmesi olmadan çalışmak veya iş aramak için Almanya’ya gelebilmesine olanak sağlayan, eski Başbakan Angela Merkel hükümeti tarafından yasalaştırılan, yürürlükteki Göç Yasası’nın değiştirilmesi hedefleniyor.

İş güçü açığına kalıcı çözüm bulmayı umduklarını dile getiren Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, "fırsat kartı" adı verilen bir uygulamayla Almanya’da çalışmak isteyenlerin daha kolay gelebilmesi için şeffaf ve puan sisteminden oluşan bir uygulama hazırladıklarını duyurdu.

ALMANYA GREEN CARD ŞARTLARI NELER OLACAK?

Önümüzdeki sonbahar aylarında yasalaşması ve 1 Ocak 2023’de uygulamaya alınması planlanan Alman usulü "Green Card" sisteminde 4 önemli kıstas olacak. Bunlardan 3'ünü karşılayabilen Almanya’da çalışmak için başvuru hakkına sahip olacak.

Aranılan dört şart, 35 yaşın altında olmak, Almanya tarafından tanınan mesleki ya da akademik bir diplomaya sahip olmak, en az üç yıllık mesleki tecrübe ve Almanca’da yeterlilik olarak tanımlanıyor.

Voa Türkçe'de yer alan habere göre Bakan Heil, "İhtiyaca endeksli yıldan yıla, kaç kişinin Almanya’ya gelip burada belli bir süre iş arayabileceğine ya da eğitim alabileceğine dair bir kota belirliyoruz. Almanya tarafından tanınan diploma veya bir yeterlilik belgesi gösteren herkesin ister meslek eğitimi ister üniversite diploması olsun, koşulları yerine getirenlere Almanya’ya gelme şansı vermek istiyoruz" diye bilgi verdi.

KALİFİYE ELEMAN EKSİLİĞİ ALMANYA’DA EKONOMİYİ TEHDİT EDİYOR

Nitelikli iş gücü eksikliği ve meslek eğitimi yoluyla iş gücünün yetiştirilmesinin, ortalama 3 yıl sürmesi göz önüne alındığında, Avrupa Birliği'nin en büyük ekonomisi konumundaki Almanya'da yetkililer, ileriye yönelik derin endişe duyuyor. Özellikle Alman ve ülkede yetişen göçmen gençlerin iş piyasasına, yaşlı bakımı gibi eleman eksikliği çekilen alanlara pek hevesli olmaması bir diğer sorun olarak görülüyor.

İŞÇİ AÇIĞI 500 BİNE DAYANDI

Alman Ekonomi Enstitüsü’nü verilerine göre, 2022 için 350 bin olarak tahmin edilen eleman açığı, 550 binden fazla bir sayıya ulaşmış durumda. Konuyla ilgili açıklamada, eleman açığının pandemi döneminde rekor düzeye ulaştığı, özellikle de sağlık, sosyal, eğitim, inşaat, IT gibi alanlarda ciddi kalifiye eleman sıkıntısı çekildiği, işsizler arasında kalifiye eleman olmadığı için her 10 işyerinden 6’sının doldurulamadığı belirtildi. Şu anda eleman sıkıntı olan 148 meslek grubu bulunuyor.

HUZUREVLERİ PERSONEL BULAMIYOR

Bir huzurevinin sağlık personeli bulması ortalama 8 ay sürüyor. İnşaat şirketleri uygun eleman için en az 6 ay bekliyor. Uzmanlar, sorunun her geçen yıl artacağını, her yıl 350 bin kişinin emekli olması sonucu hızlanan demografik değişime paralel, 2035 yılına kadar iş piyasasında yaklaşık 7 milyon daha az insan olacağını tahmin ediyor.

ÇALIŞANLARIN YAŞ ORTALAMASI YÜKSEK

Almanya‘da çalışanların yüzde 23‘ü 55 yaşının üzerinde. Bu da şu andaki emeklilik yaşından yola çıkınca önümüzdeki 10 yılda en az 7 milyon 300 bin kişinin emekli olacağı anlamına geliyor. Kalifiye eleman ihtiyacı nedeniyle Almanya ekonomisi yılda yaklaşık 30 milyar Euro kayba uğruyor.


 

Yorumlar