Almanya 4 gün iş 3 gün tatil uygulamasını deniyor

Almanya haftada 4 gün iş 3 gün tatil uygulamasını denemeye başlıyor. İlk deneme uygulaması 1 Şubat itibariyle hayata geçiyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya 4 gün iş 3 gün tatil uygulamasını deniyor

Almanya, iş hayatında önemli bir değişikliğe imza atıyor. Ülkede, 1 Şubat 2024'ten itibaren başlayacak olan yeni bir çalışma sistemi denemesi, haftada dört günlük mesai uygulamasını test edecek. Deneme, çalışanların mutluluk, sağlık ve üretkenlik düzeylerini iyileştirmeyi amaçlıyor. İlk aşamada 45 şirketin katılımıyla gerçekleşecek olan uygulama, çalışanlara haftada bir gün fazladan izin sağlarken, maaşlarının tamamının ödenmesini de içeriyor.

KÜRESEL TREND VE DİĞER ÜLKELER

Almanya'nın adımı, küresel bir trendin parçası olarak görülüyor. İrlanda, İspanya ve İngiltere gibi ülkeler zaten benzer dört günlük çalışma süresi denemeleri yapmış ve uygulamaların olumlu sonuçlar verdiği bildirilmişti. Gerçekleşecek deneyimler, Almanya'nın kararını etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

ALMANYA'DAKİ İŞGÜCÜ DİNAMİKLERİ

Alman hükümeti, denemeyi kalifiye işgücünü artırma çabalarının bir parçası olarak hayata geçiriyor. Ülkede, 'baby boomers' olarak adlandırılan ve 1946 ile 1964 arasında doğmuş olan nüfusun emekliye ayrılmasıyla birlikte nitelikli eleman açığı daha da artıyor. 

Alınan karar, Almanya'nın refahı için potansiyel bir tehdit olarak görülüyor.

Öte yandan Alman hükümeti yeni bir Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası hazırladı. Yasa, işgücü piyasasındaki bu boşluğu doldurmayı ve çalışanların yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefliyor.

Yorumlar