Ali Nazik Tarifi

Ali nazik tarifi, her bölgede ayrı sunum yapılan ve tatlandırılan bir tariftir. Yemeğin ana vatanı Gaziantep bölgesi olup, günümüzde her bölge de nam salmış bir kebap türüdür.

Google Haberlere Abone ol
Ali Nazik Tarifi

Ali nazik tarifi, her bölgede ayrı sunum yapılan ve tatlandırılan bir tariftir. Yemeğin ana vatanı Gaziantep bölgesi olup, günümüzde her bölge de nam salmış bir kebap türüdür. Her ne kadar kebap olarak adlandırılsa da bazı evlerde meze olarak da tüketilmektedir. Asıl adı Ali nazik olan bu yemeğe ala nazik olarak hitap edilebilmektedir.

Ali nazik tarifi malzemeler;

  • 250-300 gram az yağlı dana veya koyun eti (kıyma)
  • Yarım kilo etli patlıcan
  • 2 tane aorta boy domates
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2-3 tane biber
  • 4 diş sarımsak
  • Bir tutam maydanoz
  • 2 su bardağı yağlı yoğurt
  • Tere yağ ( olmazsa olmazı)

Ali nazik tarifi, Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tatlı veya acı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı tere yağ

Ali nazik tarifi hazırlanışı;

İlk olarak oldukça keskin bir bıçak alın ve soğanı, biberi, domatesleri sırayla incecik olacak şekilde doğrayın. Diğer taraftan yanmaz bir tavanın içerisine tereyağını ilave edin ve hafif şekilde ısıtın. Yağın içerisine ilk önce kıymayı veya satır et şeklinde doğradığınız etleri ilave edin. Yağın içerisinde hafif döndürdüğünüz etlerin üzerine doğradığınız soğan ile biberi ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.

Sote tavanın içerisinde kıvama gelirken, domatesleri de ekleyin ve suyunu salmasını bekleyin. Suyunu veren âli nazik yemeğinizin içerisine, bıçakla doğradığınız sarımsakların yarısını ilave edin ve hafif şekilde tuz serpiştirip karıştırın.

Yemeğin kebap olan kısmı hazır hale gelmiştir. Şimdi patlıcanları közlemek var. Bunun için ocağın üzerine veya kömür mangalının üzerine etli patlıcanları alın ve arkalı-önlü közleyin. Sırasıyla közlenen patlıcanları bir poşetin içerisine alın ve hava almayacak şekilde ağzını kapatın. Bu işlem patlıcanların pürüzsüz bir şekilde soğulması için önemlidir.

Közleme işlemi bitmiş olan patlıcanları hafif ılık haldeyken soymaya başlayın. Bütün patlıcanların közlenen kabuklarını soyduktan sonra kesme tahtasının üzerine hepsini aynı hizada yerleştirin. Keskin ve biraz büyük bir bıçak ile ince kıyım yaparcasına patlıcanları kıyın.

2 su bardağı yoğurdu derin bir kâsenin içerisine alın ve sarımsak ile tuzunu ilave edip karıştırın. Yoğurdun içerisine ince kıyım yaptığınız patlıcanları da alın ve karıştırın.

Yoğurtlu patlıcanları servis yapacağınız sunum tabağının üzerine alın. Servis tabağında bekleyen karışımın üzerine etli harcı dikkatli bir şekilde dökün. Yemeğin üzeri için, tereyağını eritin ve salça ile kıvam alana dek pişirin. Hazırlanılan bu sosu servis tabağında bekleyen ali nazik kebabının üzerinde gezdirin ve son olarak sunum yapın.  

Afiyet olsun…

Yorumlar