Aleviler 'adalet nöbeti'ne başladı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Alevi Kültür Dernekleri Ereğli şubesi tarafından Gezi ve Okmeydanı'nda öldürülenler ve Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci için 'adalet nöbeti' tutulmaya başlandı. Alevi Kültür Dernekleri...

Google Haberlere Abone ol
Aleviler 'adalet nöbeti'ne başladı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Alevi Kültür Dernekleri Ereğli şubesi tarafından Gezi ve Okmeydanı'nda öldürülenler ve Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci için 'adalet nöbeti' tutulmaya başlandı.

Alevi Kültür Dernekleri Ereğli şubesi Cemevi önünde düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Delil uyandırma töreninin ardından, törene katılanlar tarafından Gezi olayları ve Okmeydanı'nda hayatını kaybeden 9 kişi başta olmak üzere Soma faciasında hayatını kaybeden madencilerin isimlerinin yazılı olduğu mumlar, kömür ve baretten hazırlanan köşeye bırakıldı. Adalet nöbeti ile ilgili olarak basın açıklaması yapan Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Taştan, son günlerde meydana gelen olaylarda Alevi-Sünni çatışmalarının çıkarılmak istendiğini, ancak buna kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi.

Taştan, "22 Mayıs Perşembe günü İstanbul Okmeydanı’nda bulunan cemevinde cenaze erkanın sürdüğü sırada, dışarıda meydana gelen olaylardan dolayı AKP güdümlü polis tarafından hedef gözeterek Uğur Kurt canımız ağır bir şekilde yaralanmıştır. Olay yerinde Uğur Kurt canımıza yardım etmek isteyen cemevinde bulananlara biber gazıyla saldırılarına devam etmiştir. Uğur Kurt canımız uzun süre yardıma muhtaç bırakılmış ve ciddi kan kaybı yaşamıştır. Yapılan bütün müdahalelere rağmen Uğur canımız kurtulamamış ve Hakka yürümüştür. Dün evlerimizi işaretleyenler, bizleri göçe zorlayanlar son 1 yılda 9 tane canımızı çeşitli yollarla katletmişlerdir. Soma’da 301 canımızın madende gerçekleşen kazada 11 canımızın Hakk'a yürüdüğü Elmalı köyüne hiçbir devlet erkânından kimsenin uğramaması yüz yıllardır süregelen devletin ayrımcı tavrının en basit örneğidir. Biz, Aleviler olarak bu olayı 1600 yıldır yaşıyoruz. Egemenler tarafından yüzyıllardır saldırılara maruz kalıyoruz. Yüzyıllardır süren bu inkâr, imha, asimilasyon, katliam mirasına ısrarla sahip çıkan AKP hükümeti ve onun güdümünde bulunan polis saldırıya, şiddete, can almaya devam ediyor. Bu yoğun siyasi ortamdan da yararlanarak ülkemizde Alevi-Sunni çatışması yaratılmak istendiğinin farkındayız. Kendi ülkemizin bize mezar olmaya başladığını ve bu kadar saldırıya karşı direnmeye ve bu zulme boyun eğmeyeceğimizi Alevi öğretisinin ışığında mücadele edeceğimizi tekrarlamak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından cemevinde 'adalet nöbeti'ne başlandı. CİHAN

Yorumlar