AK Partili Gürbüz'den 'askıda ekmek' eleştirisi

Samsun İlkadım Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Kerami Gürbüz belediyenin ihtiyaç sahiplerine ekmek dağıtılması için hayata geçirdiği 'Askıda Ekmek ile Ekmeğini Paylaş' kampanyasını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
AK Partili Gürbüz'den 'askıda ekmek' eleştirisi

Samsun İlkadım Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Kerami Gürbüz belediyenin ihtiyaç sahiplerine ekmek dağıtılması için hayata geçirdiği 'Askıda Ekmek ile Ekmeğini Paylaş' kampanyasını eleştirdi. Gürbüz, ekmeklerin Halk Ekmek Fabrikası'ndan alındığını belirterek, "Bu konuda Samsunlu fırıncıların tercih edilmesi sosyal belediyecilik tavrı olurdu." dedi.

Samsun İlkadım Belediyesi aralık ayı meclis toplantısı, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş'ın yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak, İlkadım Belediyesi'nin ilçe sınırları içerisinde ikamet eden muhtaç ve ihtiyaç sahibi ailelerin ekmek ihtiyaçlarını karşılamak için ekmek alımı yaparak ihtiyaç sahiplerine dağıtılması ile ilgili hayata geçirdiği 'Askıda Ekmek ile Ekmeğini Paylaş' kampanyasının bir yıl uzatılmasını öngören teklif görüşüldü.

'Askıda Ekmek ile Ekmeğini Paylaş' kampanyası hakkında bilgi veren İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, projenin Türkiye genelinde tavsiye edilen bir örnek niteliği taşıdığını söyledi. Cep telefonu ile mesaj atılarak da bağışta bulunabilen kampanyanın GSM operatörleri ile bazı sorunlar yaşandığı için geç devreye sokulduğunu belirten Başkan Demirtaş, "Bu durum dezavantaj oldu. Kampanyada Türkiye genelinde bağış toplama imkanına sahip olmamıza rağmen halka duyurulması konusunda başarılı olduğumuz söylenemez. Kampanyaya katılım üst seviyede değil. Bu eksikliğimizi gidereceğiz. Bu bir yardım kampanyası, belediyenin asli görevi arasında yer alıyor. Halkın katılımını istiyoruz." açıklamasını yaptı.

'Askıda Ekmek ile Ekmeğini Paylaş' kampanyası kapsamında dağıtılan ekmek sayısı hakkında bilgi veren Başkan Demirtaş, şunları söyledi: "İlkadım Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü'nde oluşturulan komisyon ekmek yardımı yapılacak ihtiyaç sahiplerini belirliyor. Ekmek yardımı yapılan kişi sayısı 3 bin civarında. Bu sistemde bir kişinin bir ekmek, bir ailenin ise 4 ekmek tükettiği varsayılıyor. Belirlenen kişilere seri numaraları belli olan kuponlar veriliyor ve Halk Ekmek büfelerinde kuponla ekmeğini alıyor. Seri numaraları olduğu için kötü niyetli kişileri tespit edebiliyoruz. 2012 yılında ihtiyaç sahiplerine bir milyon 205 bin ekmek dağıtıldı. Dağıtılan ekmeğin 75 bin adeti cep telefonlarından atılan 18 bin 105 adet kısa mesaj sayesinde bağış yoluyla karşılandı. İlkadım Belediyesi 2012 yılı için kampanyaya 421 bin lira harcarken bu rakamın 26 bin lirası atılan kısa mesajlar sayesinde bağış ile karşılandı. 2013 yılında yapılan ihale ise bir milyon 670 bin ekmeğin halka dağıtımı düşünülüyor. İhale bedeli 835 bin lira. Birim fiyat 50 kuruş."

Konuşmanın ardından söz alan İlkadım Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Kerami Gürbüz ise söz konusu kampanyanın sosyal belediyecilik ile alakalı üzerinde durulması gereken bir proje olduğunu söyledi. Kampanya maliyetlerinin büyük bir bölümünün İlkadım Belediyesi tarafından sübvanse edildiğini belirten Gürbüz, "2012 yılında 421 bin liranın 26 bin lirası bağışlardan elde edilmiş. İhtiyacın büyük bir bölümü belediye kaynakları ile sübvanse edilmiş. Buna itiraz etmemiz söz konusu değil, ancak ekmeklerin Halk Ekmek Fabrikası'ndan alınarak fabrikanın ekonomik durumuna katkı sağlandığı yönünde bir sonuç ortaya çıkıyor ki bu noktada fotoğrafı ortaya koymak istiyorum. Şudur budur demiyorum. İki yöntem izlenebilirdi. Ekmek bağışı kadar ekmek dağıtılırdı ya da sübvanse edilen kısım Samsun'daki fırınlara pay edilebilirdi, o zaman sosyal belediyecilik tavrı olurdu. Hayır işi yaparken başka hayır işi yapıyormuşuz gibi geliyor bana."şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş ise bahsedildiği gibi bir durumun söz konusu dahi olmadığını söyledi. İlkadım Belediyesi'nin ihale düzenlemeden kimseye ekmek dağıtımı yapamayacağını belirten Başkan Demirtaş, "Bir yıllık öngörüyü baz alarak açık ihale ettik. Bir firmaya peşkeş çekilmesi söz konusu değil. Açık ihaleye herkes katılabiliyor. 2012 yılı için ekmeğe tanesi 35 kuruş hesaplanarak 421 bin lira ödendi. Firma hatta zarar etti. İkinci ihalede aynı çerçevede açık ihale yapılıyor. Yiğit olan kimse gelecek ihaleyi alacak. Kimseye taahhüdümüz yok. Yiğitler girecek ihaleye, alacak." şeklinde uygulamayı savundu.

Konuşmaların ardından oylamaya sunulan teklif meclis toplantısında kabul edildi. CİHAN

Yorumlar