AK Parti TBMM Grup Toplantısı

- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan: (4) - "Türkiye, bin yıldır olduğu gibi bugün de şehitlerinin ve gazilerinin omuzlarının üzerinde istiklaline ve istikbaline güvenle bakmayı sürdürüyor" - "Biz 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' diyerek kararımızı verdik, tüm dünyaya da bunu ilan ettik. Kim bunlara yan bakarsa yakasına yapışıp hesap sormak, icap ederse de 80 milyon tek vücut olarak bunların tepesine binmek bizim boynumuzun borcudur" - "(Zeytin Dalı Harekatı) Rakam olarak ifade edilen her bir kaybımızın annesiyle, babasıyla, kardeşiyle; evliyse eşiyle, varsa çocuğuyla, arkadaşlarıyla, sevdikleriyle başlı başına birer dünya olduğunu çok iyi biliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti TBMM Grup Toplantısı

TBMM (AA) - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, bin yıldır olduğu gibi bugün de şehitlerinin ve gazilerinin omuzlarının üzerinde istiklaline ve istikbaline güvenle bakmayı sürdürüyor." dedi.

Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, Vatikan ve İtalya ziyaretine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Erdoğan, söz konusu ziyarette, Papa Franciscus ile Kudüs başta olmak üzere bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunduklarını, Papa Franciscus,un Türkiye ile yakın işbirliğine önem verdiğini gördüğünü belirtti.

Batıda giderek yükselen İslam karşıtlığı, kültürel ırkçılık ve yabancı düşmanlığından endişe duyduklarını Papa Franciscus ile paylaştıklarını aktaran Erdoğan, "Bir milyar 200 milyon Katolik dünyası, bir milyar 700 milyon İslam dünyası olmak üzere bunların birlikte değerlendirilmesini ve İslamofobiya noktasında da kendilerinin takınacağı tavır üzerinde çok önemli olduğunu, konuşma görüşme fırsatı bulduk. Nitekim Kudüs meselesinde ortaya konulan dayanışma ciddi manada Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki oylamayı sarsmıştır ve neticesinde 128 oyla Kudüs meselesinde ABD adeta Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda reddedilmiştir." diye konuştu.

Papa Franciscus ile Ermeni iddiaları konusunda Türkiye'nin hassasiyetini de paylaşma imkanı bulduklarını belirten Erdoğan, Papa'nın bu meselede oldukça makul bir yaklaşım içinde olduğunu gördüğünü bildirdi.

Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin'i kabul ettiğini, kendisiyle Türkiye ile Vatikan arasındaki ilişkileri değerlendirme imkanı bulduklarına değinen Erdoğan, ardından İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Paolo Gentiloni ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı.

Görüşmelerde ekonomiden yatırımlara, savunma sanayinden eğitime kadar geniş bir alanda ikili ilişkileri değerlendirme fırsatı bulduklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"İtalya bizim özellikle Avrupa'da ilk üç içerisinde askeri, siyasi, ekonomik, kültürel ve ticari alanlarda işbirliği yaptığımız bir komşumuz. Şu anda İtalya ile 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Yeter mi? Yetmez. Zira 60 milyonluk bir nüfusa sahip İtalya ile 80 milyon nüfusa sahip bir Türkiye... Şöyle bir topladığımız zaman 140 milyonluk bir nüfus. 140 milyonluk bir nüfusun ticaret hacminin çok daha fazla olması lazım. Savunma sanayinde en kararlı ve en ciddi adımı da İtalya ile attık. Özellikle ATAK helikopterlerini İtalya ile birlikte üretiyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya ziyaretinde AB üyelik sürecinden Libya, Suriye, Irak, Kıbrıs, Filistin meselesine kadar pek çok uluslararası konuyu muhataplarıyla ele aldıklarını belirtti.

Zeytin Dalı Harekatı'nın da gündemde önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Erdoğan, terörle mücadele konusunda tüm Avrupa ülkeleri gibi İtalya'dan da daha güçlü destek beklediklerini ifade ettiklerini anlattı.

İtalya'nın, Türkiye ile en güçlü ticari ilişkiler gerçekleştirilen ülke olduğunu belirten Erdoğan, "Bu ilişkilerimizi inşallah daha da geliştireceğiz." dedi.

Erdoğan, İtalya seyahatinin son programında ülkenin ileri gelen firmalarının temsilcileriyle temaslarda bulunduklarını, temsilcilere kendi görüşlerini ifade etmelerinin ardından taleplerini dinlediklerini söyledi.

İtalyan firmalarının Türkiye'ye olan ilgilerinin artarak sürdüğünü, yeni yatırımlara imza atmak istediklerini gördüğünü vurgulayan Erdoğan, seyahatin her bakımdan olumlu ve verimli geçtiğini kaydetti.

Erdoğan, misafirperverlikleri dolayısıyla başta Papa Franciscus ile olmak üzere mevkidaşı Mattarella ve diğer ilgililere ayrı ayrı teşekkür etti.

- Zeytin Dalı Harekatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin Afrin bölgesindeki bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'nın başarı ile sürdüğünü bildirdi.

Harekatta verilen şehitlerin her birinin yürek yaktığına dikkati çeçken Erdoğan, şunları ifade etti:

"Ülkemiz topraklarına yönelik saldırılarda kaybettiğimiz sivil vatandaşlarımızın acısını da asla unutmuyoruz. Rakam olarak ifade edilen her bir kaybımızın annesiyle, babasıyla, kardeşiyle; evliyse eşiyle, varsa çocuğuyla, arkadaşlarıyla, sevdikleriyle başlı başına birer dünya olduğunu çok iyi biliyoruz. Rabbimizin şehitler konusundaki müjdeleri en büyük teselli kaynağımızdır. İnancımıza göre şehitler ölmez, onlar diridirler ancak biz onları göremeyiz. Devlet ve millet olarak tüm imkanlarımızla, her zaman olduğu gibi, bu operasyonda da şehit olan kardeşlerimizin ailelerinin yanındayız ve yanında olmayı sürdüreceğiz. Aynı şekilde gazilerimize her türlü desteği veriyoruz. Türkiye, bin yıldır olduğu gibi bugün de şehitlerinin ve gazilerinin omuzlarının üzerinde istiklaline ve istikbaline güvenle bakmayı sürdürüyor."

Erdoğan, Erzincan'da yaşayan 10 yaşındaki bir kız çocuğunun şehitler için bir şiir yazdığını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım'a, "Sayın Başbakan bunu iyi dinlemen lazım" diyen Erdoğan, söz konusu şiirin bir bölümünü okudu:

"Oğlun şehit, çatma kaşını anne

Metin ol da dik tut başını anne

Gel öp, kokla mezar taşımı anne

Akıtma gözünden yaşını anne

Olsa da bu dünyada gönlün ezik

Eğilme kimseye, tut başını dik

Bu duygular bizim için tanıdık, bildik

Akıtma gözünden yaşını anne

Ölüm vaktin gelsin, kavuşacağız

Al bayrak altında buluşacağız

Mahşerde birleşip sarılacağız,

Akıtma gözünden yaşını anne"

Erdoğan, okuduğu şiirin ardından duygularını şöyle dile getirdi:

"Böyle vatan evlat olduğu sürece, Allah'ın izniyle kimse bu ülkede bayrakları indiremez, ezanları susturamaz, özgürlüğümüze göz dikemez, sınırlarımız ötesinden bizi tehdit edemez. Çünkü biz 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' diyerek kararımızı verdik, tüm dünyaya da bunu ilan ettik. Kim bunlara yan bakarsa, yakasına yapışıp hesap sormak, icap ederse de 80 milyon tek vücut olarak bunların tepesine binmek bizim boynumuzun borcudur."

Bu arada Başbakan Yıldırım'ın da duygulandığı gözlendi.

(Sürecek)

Yorumlar