AK Parti TBMM Grup Toplantısı

- AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5) - "Yastığın altında veya kolumuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Vatandaşlarımızı yastık altındaki altınlarınını değerlendirerek hem kendine hem ülkemizin büyümesine, gelişmesine katkı sağlamaya davet ediyorum" - "İstihdamı arttırmayan hiçbir ekonomik başarının bizim nezdimizde kıymeti yoktur" - "İcap ettiğinde vergi artışı yapılmaz mı? Elbette yapılır ama bir şartla. Ortaya çıkan yükü doğru hesaplayarak millete bunu en baştan izah etmemiz, insanları yapacakları fedakarlıkla elde edilen kaynağı nereye kullanacağımıza ikna etmemiz şartı ile tabii ki bunu yapabiliriz"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti TBMM Grup Toplantısı

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yastığın altında veya kolumuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Vatandaşlarımızı yastık altındaki altınlarınını değerlendirerek hem kendine hem ülkemizin büyümesine, gelişmesine katkı sağlamaya davet ediyorum." dedi.

Partisinin TBMM Grup Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik gelişme ve istihdam üzerinde durdu.

Erdoğan, büyüme ve istihdam hedeflerinde ihracatın itici güç olduğunu vurgulayarak, "Orta Vadeli Program'da ihracattaki büyümenin ithalattaki artışın üzerinde belirlenmesi, cari açığı kontrol altında tutacak bir ihracat artışının hedeflendiğini gösteriyor. Adeta piskolojik bir sınır haline gelen 150 milyar dolar rakamını evelallah çoktan aştık. Artık 500 milyar dolarlık ihracat hedefine doğru hızla ilerlemenin yollarını arıyoruz, aramalıyız." ifadesini kullandı.

Şehirlerin ihracat imkanaları ile ülkelerin ithalat ve ihracat profillerini eşleştiren hedef pazarların tespit edilmesi için çalışmaların genişletilmesi gerektiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türk ticaret merkezelerinin yaygınlaştırması ve Türkiye Tanıtım Grubunun çalışmaları da hem potansiyel alıcıların kolaylıkla erişimi hem de yurt dışındaki itibarımızın yönetimi açısından kıymetlidir. Artık tanıtım çalışmalarımızda yabancı gazetelere tam sayfa ilan vermenin ötesine geçerek, ülkemizin yatırım ve dış ticaret alanındaki desteklerini ikna edici bir şekilde ortaya koymamız şarttır."

- "İstihdam hedeflerimizi yüksek tutmalıyız"

Erdoğan, büyümenin sayılardan ibaret kalmaması, hayata dokunması ve toplumsal huzuru desteklemesi için istihdama yansımasının şart olduğuna işaret etti.

Orta Vadeli Program'da, istihdamda her yıl 1 milyonun üzerinde artış öngörüldüğünü belirten Erdoğan, son 15 yılda istihdam artışının yüksek olmasına rağmen, özellikle gençlerin ve kadınların iş gücüne katılım düzeyi güçlü bir şekilde gerçekleştiği için işsizlik oranı düşüşünün yavaş olduğunu bildirdi. Erdoğan, "Bu tecrübeden hareketle istihdam konusundaki hedeflerimizi biraz daha yüksek tutmalıyız. Çünkü istihdam demek sadece iş bulmak ve para kazanmak anlamına gelmiyor. Erkeği ile kadını ile genci ile her yeni istihdam daha huzurlu bireyler, daha huzurlu aileler ve daha huzurlu toplum, ülke anlamına geliyor." dedi.

Erdoğan, "insanı yaşat ki develet yayasın" diyerek her fırsatta belirttikleri şekilde kişinin kendisi eşi, çocukları ve çevresi ile birlikte insan olduğunu asla unutmamaları gerektiğine değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlamda Orta Vadeli Program'da işsizlik sigortasından yaşlılık aylıklarına, sosyal yardımlardan aktif iş gücü programlarına kadar insanların hayatına dokunan her konuya özel önem vermeleri gerektiğini vurguladı.

"İstihdamı artırmayan hiçbir ekonomik başarının bizim nezdimizde kıymeti yoktur." diyen Erdoğan, son dönemdeki ekonomik sıkıntılarla mücadeleyi istihdam odaklı bir anlayışla başlattıklarını söyledi. Erdoğan, uygulanan proaktif ekonomi yönetiminin bütçe açığını bir miktar artırdığının farkında olduklarını ifade etti.

-Yastık altı tasarrufun ekonomiye kazandırılması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yastık altında değerlendirilen tasarruflarla ilgili vatandaşlara çağrıda bulunarak, şöyle dedi:

"Yastığın altında veya kolumuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Yastık altı ziynet eşyalarımızın ekonomimize kazandırılmasına imkan sağlayacağına özellikle inanıyor, böyle düşünüyorum. Aynı zamanda da o altın sahiplerine de değerlendirme noktasında çok şeyler kazandıracağına inanıyorum. Vatandaşlarımızı yastık altındaki altınlarınını değerlendirerek, hem kendine hem ülkemizin büyümesine, gelişmesine katkı sağlamaya davet ediyorum."

- Vergi artışları

Önümüzdeki yılların ekonomik programlarının mali disipline dikkat edilerek uygulanacağına dikkati çeken Erdoğan, "İçinde insanın olmadığı, halkı mutlu etmeyen bir ekonomi politikasının, tüm hedefler tutturulsa dahi anlamlı olmadığına inanıyorum. Yapmamaz gereken hem hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak, hem milletimizi mutlu edecek, hem de mali kontrolü elden kaçırmayacak bir ekonomi yönetimi anlayışana daha sıkı sarılmaktır." ifadesini kullandı.

Erdoğan, kamuoyunda tartışılan vergi artışlarına da değinerek, şunları kaydetti:

"İcap ettiğinde vergi artışı yapılmaz mı? Elbette yapılır ama bir şartla. Ortaya çıkan yükü doğru hesaplayarak, millete bunu en baştan izah etmemiz, insanları yapacakları fedakarlıkla elde edilen kaynağı nereye kullanacağımıza ikna etmemiz şartı ile tabii ki bunu yapabiliriz. Aksi takdirde, 'ben yaptım' anlayışana her konuda olduğu gibi ekonomi politikalarında da yer yoktur. Bizim milletimize taahhüdümüz ekonomide nimet-külfet dengesini en doğru şekilde kurmaktır. Geçtiğimiz 15 yılda bunu önemli ölçüde başardık. İnşallah önümüzdeki dönemde de bunu başaracağız."

(Bitti)

Yorumlar