Ahmet Türk ve Meral Akşener'den Baykal'ın önerisine cevap

Deniz Baykal'ın Meral Akşener ve Ahmet Türk'lü formülünden iki isimden cevap geldi. Ahmet Türk, öneriye sıcak bakarken, Meral Akşener olumsuz baktı.

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Türk ve Meral Akşener'den Baykal'ın önerisine cevap

Sonhaberler | Haber Merkezi

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı kurulacak ittifak için zikrettiği isimlerden cevap geldi. Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevinden alınan, eski DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın Meral Akşener’in de yer aldığı birlik önerisine yanıt verdi. 

Hürriyet'in haberine göre Türk cevabında şunları söyledi: Demokrasi cephesinin yelpazenin çok geniş olmalı, ama isimler üzerine tartışmayı doğru bulmuyorum. Demokratik geleceği önemseyen bir cephe olmalı. Cephe farklı anlaşılabilir ama demokrasiyi kalıcı hale getirdemek için mücadele verilmesi lazım, ortak akıl olamalıdır. Demokrasi cephesini önemsiyorsak, sistemden rahatsızsak önce biz demokrasiyi kalıcı hale getirecek, vatandaşa güven içinde olduğunu hissedecek yeni bir ortamı hazırlayacak yelpazede farklı düşünen insanlar olmalı. Koşullar, sizi farklı kesimlerle demokrasi için bir araya getirebilir. Bu durum referandumda kendiliğinden çıktı; MHP’lisi de, Kürtler de, aydınlar da kendi geleceği için ‘hayır’ oyu kullandı. Demokrasi olmadan MHP’nin, HDP’nin ya da farklı bir partinin anlamı yok.

Referandum çok önemli sonuçları ortaya çıkarttı. Şehirlerde ‘hayır’ var ama demokratik bir seçim olmadığı, baskı olduğu için kırsal kesimde farklı sonuçlar çıktı. Bütün bu analizleri yapmak lazım. Referandumun sonucunun ‘evet’ mi, ‘hayır’ mı çıktığı tartışmasını doğru okumak lazım. Halk bir mesaj verdi; demokratik birliğe ihtiyaç var ve demokratik gelecek için duyarlılığa çağrıyor. Türkiye’nin, yeni bir toparlanma sürecine ihtiyacı var. Yeniden demokratik hareket gerçekleştirecek akla ihtkiyaç var. Yaralı demokrasi daha fazla yara aldı. Kimse düşüncesini açıkca ortaya koyamıyor. Bu gerçekleri bütün herkes görüyor, biliyor, büyük bir suskunluk var. Böyle bir ülkede, demokratik bir ortamın hazırlanması için siyasiler, demokrasiyi düşünenler fedakarlık yapmazsa bir araya gelme becerisini gösteremezse yapacak çok da bir şey kalmıyor.” 

MERAL AKŞENER

MHP’den ihraç edilen Meral Akşener’in ise CHP’li Deniz Baykal’ın önerdiği başkan yardımcılarının önceden açıklanması ve bunlardan birisinin kendisi olması yönündeki öneriye sıcak bakmadığı öğrenildi. Akşener’e yakın isimler “Referandum daha yeni bitmiş. Meral Akşener’e başkan yardımcılığı önerisinin Ekmeleddin İhsanoğlu projesinden bir farkı yok. Bunlara düşmeyiz” değerlendirmesini yaptı.

Baykal’ın stratejisini bir ‘spor’ olarak tanımlayan Akşener cephesinden şu yorumlar yapılıyor: “Sporla siyaseti birbirine karıştırmasına iştirak edecek halimiz yok. Akşener’e başkan yardımcılığı atfetmek onun önünü kesmekten başka bir şey değildir. Bugün için Meral Akşener bunlarla ilgilenmiyor. CHP kendi iç meselelerinde başkanlığı kullanıyor. Bu CHP’ye de yüzde 49’luk bloğa da zarar verir. Basit ve yanlı bir strateji.” 

CHP'DE BAYKAL PLANINA KARŞI HAZIRLIK

Öte yandan Baykal’ın 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimi için PASOK ile Ahmet Türk ve Meral Akşener’li iki model önerisi parti yönetiminde karşılık bulmadı. CHP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın verdiği bilgiye göre CHP yüzde 49’luk ‘hayır’ oylarını koruyarak büyütmeye yönelik üç aşamalı bir yol haritası üzerinde çalışılıyor. Buna göre CHP, yüzde 49'luk Hayır cephsini bir arada tutacak bir dil arayacak ve son olarak da referandumda Evet diyen kesimin desteğini alabilmek için çalışmalar yürütecek.

KİŞİ DEĞİL İLKELER ÜZERİNDE TARTIŞMA

Bu dönemde isim tartışmanın sakıncalar yaratacağını savunan Bülent Tezcan, şunları söyledi: “Bu çalışmalar Sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde yürütülüyor. Bunu bırakıp isimler üzerinde tartışma sürdürmek süreci tıkamaktan öte bir işe yaramaz. Sayın Genel Başkan mevcut siyasi tablo içerisinde bu sorumluluğu taşıyacak ve bunun öncüsü olacak tek liderdir. Temsil ettiği tabanın genişliği, kampanya süresindeki liderliğini de dikkate aldığımızda tartışılmaması gereken tek isim Sayın Genel Başkan’dır. Şu aşamada Sayın Kılıçdaroğlu, kişiler üzerine bir tartışma yürütmek yerine, ilkeleri belirleyerek başarıya odaklı bir çalışmanın hazırlığında. Bütün partililer olarak yapmamız gereken de bu çerçevede isim tartışmalarıyla süreci erken bir ayrışma noktasına taşımak değil, yöntemi ve ilkeyi tespit eden ortak noktaları ön plana çıkartan bir tarzı geliştirmektir. Şu anda bununla meşgulüz.”

Yorumlar

selim bu ikiside hain biri fetö cü b iri pkk cı bunlarmı başkan yardımcısı olacak yuh yani başkka adam kalmadımı