Adidas İsrail malı mı Adidas hangi ülkenin markası?

Adidas isimli dünyaca ünlü giyim ve ayakkabı markası da son günlerde menşei merakla sorulan markalar arasında yerini aldı. Özellikle de İsrail menşeilli markaların araştırıldığı bir dönemde bu durum son derece normal bir hal aldı. Peki, Adidas hangi ülke malı, İsrail malı mı?

Google Haberlere Abone ol
Adidas İsrail malı mı hangi ülkenin markası?

Adidas İsrail malı mı veya hangi ülkenin malı sorusu merakla cevap arıyor. Dünya çapında tanınmış bir spor giyim markası olan Adidas, hem spor ürünleri hem de markanın İsrail ile ilişkileri konusunda gündemde. İsrail - Filistin savaşının yoğunlaştığı son günlerde Adidas İsrail malı mı merak edilen konulardan biri oldu. Adidas'ın kökenlerinden başlayarak İsrail ile bağlantılı olaylar ve bu olaylara yönelik tepkileri, markanın nasıl algılandığına yazımızda değineceğiz.

ADİDAS İSRAİL MALI MI?

Adidas, Almanya'nın köklü spor giyim markalarından biridir. Adolf Dassler tarafından kurulan şirket, sporcular ve spor meraklıları için ayakkabılar, giyim ve aksesuarlar üretir. Şirket, 2005 yılında, Reebok'u satın alarak pazar payını genişletti. 

FİLİSTİN KONUSUNDA HASSAS BİR MARKA

Adidası'ın İsrail malı olup olmadığı , İsrail'i ve yahudileri destekleyip desteklemediği merak konusu oldu. Bunu açıklamak için, şirket hakkında biraz araştırma yaptık ve Adidas'ın, 2018 yılında İsrail ile ilişkileri nedeniyle gündeme geldiği gördük.

2018 yılında Adidas, yasadışı İsrail yerleşimlerindeki (işgal altındaki topraklar) futbol takımlarının sponsorluğundan çekildiğini açıklamıştır. Bu karar, Filistinli kulüplerin Adidas'a yönelik bir boykot çağrısının sonucu olarak alınmıştır. Ayrıca, Adidas Kudüs Maratonu'nun sponsorluğundan da vazgeçti. Bu olaylar, Adidas İslam dünyasında Filistin konusundaki hassasiyeti nedeniyle ilgi ve sempati toplamasına vesile olmuştur.

ADİDAS VE KANYE WEST

Yine yaptığımız araştırmada karşımıza çıkan haberlerden biri Kenya West ile anlaşmazlığa düşmesi oldu. Alman spor ayakkabı üreticisi Adidas, rapçi Kanye West'in 2022 yılı Ekmi ayında yaptığı Yahudi karşıtı açıklamalarının ardından bağlarını koparması da akıllara Adidas'ın İsrail ve yahudi savunucusu bir marka olup olmadığı konusunu getiriyor. Ye olarak da anılan West, Twitter'ın hesabını askıya almasına neden olan bir tweet de dahil olmak üzere, Yahudileri hedef alan yorumlarından dolayı tepki almıştı.

Adidas, Almanya kökenli bir spor giyim markasıdır ve İsrail ile ilişkileri ve bu tür olaylara verdiği tepkiler nedeniyle dikkat çekmekte ve boykot edilmektedir. Markanın gelecekteki ilişkileri ve itibarı, nasıl bir tutum benimseyeceği ve bu tür olaylara nasıl yanıt vereceği ile şekillenecektir.

İş Birliği Anlaşmaları:

Adidas, İsrail'deki Delta Galil Industries ile bir iç çamaşırı anlaşması imzaladı. Bu anlaşma çerçevesinde, Delta Galil, Adidas için erkek ve kadın iç çamaşırı koleksiyonlarını tasarlayacak, üretecek ve dağıtacak. Yeni koleksiyonlar 2022 baharında APAC, EMEA, Avrupa ve Latin Amerika bölgelerinde piyasaya sürülecek, kadın koleksiyonları ise Kuzey Amerika'da da piyasaya sürülecek​​.

Sosyal ve Politik Bağlam:

Adidas, bir dönem İsrail Futbol Federasyonu'nu (IFA) sponsor olarak desteklemekteydi. Ancak, Filistinli sivil toplum gruplarının ve futbol kulüplerinin bu sponsorluğun sona erdirilmesi yönündeki çağrılarına yanıt olarak Adidas, sponsorluğu sona erdirdi​.

Antisemitizmle Mücadele:

Adidas, Anti-Defamation League (ADL) ile antisemitizm ve nefreti combatmak amacıyla bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık, Adidas'ın Kanye West'in antisemitizmle ilgili eylemlerine karşı yetersiz tepkisi sonrasında ADL CEO'su Jonathan Greenblatt'ın eleştirilerinin ardından geldi. Adidas, ADL'ye 1 milyon dolardan fazla bağışta bulunarak, atletlere karşı büyük düşmanlığı eğitmek için bir ortaklık kurdu​.

Adidas, Yahudi karşıtı açıklamalara tepki vermesi sebebi ile İsrail yanlısı gibi gözükse de bir Alman markasıdır.

 

Yorumlar