Adetin kaçıncı gününde oruç tutulabilir?

Ramazan ayında adet dönemlerine denk gelen kadınlar genel olarak, "Adetin kaçıncı gününde oruç tutulabilir?" diye soruyor. Bilindiği gibi İslam dininde kadınların özel durumlarına göre ibadet düzenlemesi bulunuyor. Buna göre, kadınlar adetli oldukları dönemlerde ibadetlerden muaftır.

Google Haberlere Abone ol
Adetin kaçıncı gününde oruç tutulabilir?

Adetin kaçıncı gününde oruç tutulabilir veya adet bittikten sonra ne zaman oruca başlanabilir? Ramazan ayında adet gören kadınlar oruç dahil birçok ibadetten muaf tutuluyor. Adet günleri Ramazan ayının herhangi bir dönemine denk gelen kadınlar, bu günlerde oruç tutmazlar. Ramazanda adet haline giren kadınlar, adet süresinin bitimine kadar oruç tutmazlar. Ancak adet günleri ortalama belli bir süreyi kapsar. Normal sağlıklı bir kadın, ortalama 6 gün adet görür. Ancak bazı kadınlarda bu süre biraz uzayabiliyor. Bu nedenle adet durumları değişkenlik gösteren kadınlar genelde, Adetin kaçıncı gününde oruç tutulabilir? sorusunu sormak durumunda kalıyor. 

Genel kanı, kadınların altıncı gününden sonraki gün şayet akıntı durmuşsa gusül abdesti alarak bir sonraki günün orucuna niyet edebilirler. Ancak hala akıntı varsa birkaç gün daha beklemek durumundadırlar. Bu bekleme süresi 10 güne kadar uzayabilir. Onuncu günden sonra ise hala kanama devam ediyorsa, kadınlar yine de gusül boy abdesti alarak oruca başlamak durumundadır. Çünkü onuncu günden sonra gelen akıntı artık adet akıntısı değil anormal bir durum teşkil etmektedir. Bu nedenle, onuncu günden itibaren tutulan orucun kabul edildiğine inanılır. 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ GÖRÜŞÜ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konudaki görüşü ise şöyledir: Her kadının âdet gördüğü gün sayısı eşit değildir. Bu süre Hanefîlere göre en az üç, en çok on gündür. Düzenli âdet gören bir kadının normal âdet günlerinden sonra kanaması devam ederse bu kanama on günü geçmediği takdirde tamamı hayız hükmünde sayılır.

Ancak on günü geçerse tekrar önceki normal âdeti esas alınarak devam eden kısmı istihaza (özür kanı) kabul edilir. Bu kanama ikinci ayda da on günü geçerse bu kadının âdeti on gün olarak değişmiş olur. İki âdet arasındaki temizlik dönemi en az 15 gündür.

Mesela, ay hâli altı gün olan bir kadının daha sonraki ayda altıncı günün bitiminde kanaması devam etse, bu durum on günü aşmadıkça normal âdeti olan altı güne ilaveten kanamanın devam ettiği günler de ay hâlinden sayılır. Fakat aynı kadının bu altı günün bitiminde kanaması devam eder ve bu süre on günü geçer de mesela on iki güne ulaşırsa, bu kadının ay hâli altı gün olarak kabul edilir.

Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâza yani özür kanı sayılır. Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar. Düzenli adet günleri olan altı günden sonra kılmadığı namazları kaza eder.

ORUÇLUYKEN ADET OLAN KADIN NE YAPMALI?

Bazı kadınlar oruçlu oldukları günün ortalarında adet durumuna yakalanabilirler. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşüne göre bu durumda kadınlar, oruçlarını bozarak adetlerinin geçmesini beklemek durumundadır. 

ADET HALİNDE ORUÇ TUTULABİLİR Mİ?

Yine Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Kurulu'nun görüşüne göre, özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Fakihler bu konuda görüş birliği içindedirler Söz konusu icmânın dayanağı Hz. Peygamberin (s.a.s.) hadisleri ve sahabe uygulamasıdır. Nitekim Hz. Âişe bu konuda kendisine sorulan bir soru üzerine; Resûlullah döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69).

Yorumlar