ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı

- AK Parti Grup Başkanvekili Muş: "Milyonlarca Müslüman'ı karşısına alacak bir adımı atmak akıldan uzak bir harekettir" - "İslam İşbirliği Teşkilatı Müslümanların çatı kuruluşlarından bir tanesi, burada alınacak kararlar Müslüman kamuoyunda büyük yankı bulacaktır"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı

TBMM (AA) - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN / KADİR KARAKUŞ - AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ABD'nin Kudüs'ü İsraili'in başkenti olarak tanıma planını, milyonlarca Müslüman'ı karşısına alacak bir hareket olarak değerlendirdi.

Muş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma yönünde attığı adımın yanlış olduğunu, bu hamlenin bölgedeki mevcut kargaşayı, kaosu daha da kötüye götüreceğini söyledi.

Kudüs'ün Filistinlilerin toprağı, Müslümanların da kutsal yeri olduğunu dile getiren Mehmet Muş, şöyle konuştu:

"Uzun zamandır İsrail hem uluslararası hukuku, hem Birleşmiş Milletler kararlarını tanımıyor, bu kararlara aykırı bir şekilde bölgede uygulamalarda bulunuyor. Hukuki olmayan pek çok uygulamalarla Filistinlileri hayatlarından bezdiriyor, yaşadıkları bölgeden uzaklaşmaya zorluyor. Ortadoğu'daki şu anki durum, Filistin meselesi çözülmeden durulacağa benzemiyor. Filistin meselesi sulh ile çözülmediği takdirde ortaya çıkacak olan gelişmeler çok daha kötüye gidecektir. Dolayısıyla Amerika'nın akılla hareket etmesi gerekiyor."

Dünyanın bu hareketten rahatsız olacağını ifade eden Muş, "Milyonlarca Müslüman'ı karşısına alacak bir adımı atmak akıldan uzak bir harekettir. Hak ve hukuki açıdan Kudüs Filistinlilerin, Müslümanların toprağıdır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam İşbirliği Zirvesi toplantısı çağrısını hatırlatan Mehmet Muş, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye, bu toplantıyı yapacaktır. Bu toplantı, uluslararası hukuk açısından önemli. İslam İşbirliği Teşkilatı Müslümanların çatı kuruluşlarından bir tanesi, burada alınacak kararlar Müslüman kamuoyunda büyük yankı bulacaktır. Çünkü Müslüman kamuoyunda desteklenecek kararlar alınacak. Türkiye böyle bir yanlışın durdurulması için elinden geleni yapacağını ifade etti. Bu konuda da bir tereddüt bulunmamaktadır."

Türkiye'nin bugüne kadar hak ve hukuk açısından doğru olanı yaptığını, uluslararası alanda verdiği her sözü tuttuğunu dile getiren Muş, bu açıdan Türkiye'nin güvenirliliğinin fazla olduğunu kaydederek, bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin karalama kampanyalarına maruz kaldığını ifade etti.

- "Türkiye-İsrail ilişkileri zedelenir"

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, bu tür hareketlerin Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri de zedeleyeceğini belirterek, "Israrcı olunursa, geri adım atılmazsa ilişkilerimiz farklı bir noktaya gidebilir." dedi.

Bir an önce yanlıştan dönülmesi çağrısında da bulunan Mehmet Muş, "Mavi Marmara olayından sonra Türkiye'nin talepleri yerine getirildikten sonra ilişkiler normalleşmişti. Türkiye, bütün ülkelerle ilişkilerini en makul seviyede tutmaya çalışan bir ülkedir. Türkiye'nin katlanamadığı haksızlıktır, hukuksuzluktur." ifadelerini kullandı.

Yorumlar