ABD'siz nükleer çözüm: Çin, Rusya ve AB buluşuyor

Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin, ABD'nin çekildiği nükleer anlaşmadan geriye kalanları kurtarmak için Viyana'da bir araya geliyor. Görüşmelerde İran'ın yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD'siz nükleer çözüm: Çin, Rusya ve AB buluşuyor

Avrupa, Çin ve Rusya’dan diplomatların, ABD’nin çekildiği İran nükleer anlaşmasından ‘geriye kalanları kurtarmak için’ nükleer programını sınırlandırması karşılığında Tahran’a finansal yardım yapılmasını öngörecek yeni bir anlaşmayı görüşmekte oldukları iddia edildi.

Alman Welt am Sonntag gazetesinin üst düzey AB kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Avrupalı diplomat Helga Schmidt liderliğindeki Avrupalı, Çinli ve Rus yetkililer, gelecek hafta Viyana’da buluşup ABD Başkanı Donald Trump’in 2015’te imzalanan İran nükleer anlaşmasından çekilme kararı alması sonrası atılabilecek adımları tartışacak.

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki görüşmeye Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin’in katılması bekleniyor. Görüşmeye İran’ın katılıp katılmayacağının ise şu an için bilinmediği belirtildi.

FİNANSAL YARDIM MASADA

Viyana’da bir araya gelecek diplomatlarının amacının, 2015 anlaşmasına yeni maddeler ekleyerek Trump’ı İran’a yeniden getirdiği yaptırımları kaldırmaya ikna etmek olduğu ifade ediliyor. Alman gazetesinde ayrıca, görüşülmekte olan yeni anlaşmanın, İran’a milyarlarca dolar finansal yardım yapılmasına ilişkin bir maddeyi de içerebileceği belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Trump’ın çekilme kararı alması ardından nükleer anlaşmanın uygulanmasına ABD olmadan devam edilebileceğini söylemişti.

Yorumlar