ABD'den Venezuela Devlet Başkanı Maduro'ya yaptırım kararı

ABD, Venezuela halkının son seçimlerde de tercihini ondan yana kullandığı Maduro'ya karşı harekete geçti. Yıllardır Maduro'yu Venezuela'daki seçkin sınıf aracılığıyla devirmeye çalışan Amerikan yönetimi başarısız olunca yaptırım kararı aldı. Venezuela'da batı destekli ve çoğunluğunu zengin kesimin oluşturduğu muhalifler aylardır ABD desteğiyle sokaklar kan gölüne çevirmiş durumda. Hala devam eden şiddetli sokak gösterilerinde her gün ölüm haberleri geliyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Venezuela Devlet Başkanı Maduro'ya yaptırım kararı

SonHaberler | Haber Merkezi

ABD Hazine Bakanlığı'nın Venezuela seçimlerini kazanan Maduro hakkında yaptırım kararı aldığı bildirildi. Venezuela'da anayasayı yeniden yapma yetkisine sahip olan 'kurucu meclis'in oluşturulması amacıyla düzenlenen seçimler sona erdi. Seçimleri, mevcut başkan Nicolas Maduro'nun Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) kazandı.

Venezuela'da yapılan seçimlerde Maduro'nun partisi seçmen oyların yüzde 41'ini alarak seçimin galibi olmuştu. ABD ise seçim sonuçlarını tanımayacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Son olarak ABD Hazine Bakanlığı seçimleri galibi olan Birleşik Sosyalist Partisi başkanı Nicolas Maduro hakkında yaptırım kararı aldığını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Hazine Kontrol Bürosundan (OFAC) yapılan yazılı açıklamada, Madura'ya ülkesinde otoriter bir rejim kurmaya yönelik girişimleri nedeniyle yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Venezuela'da dün gerçekleşen kurucu meclis seçiminin, demokratik yollarla iş başına gelen Ulusal Meclis'in anayasal haklarını gasp etmeyi hedeflediği ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu seçim, Venezuela'nın anayasal ve demokratik düzeni için bir parçalanmayı temsil etmektedir. Maduro yönetimi, kurucu meclis seçimini, Venezuela halkının ve dünyadaki demokratik hükümetlerin kuvvetli şekilde karşı çıkmasına karşın gerçekleştirdi. Kurucu Meclis'in kurulması, Maduro'nun Venezuela demokrasisini ve hukukun üstünlüğünü aşındırmak için yıllarca sürdürdüğü çabalarının ardından geldi."

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise yaptırım kararına ilişkin açıklamasında, "Dün yapılan gayri meşru seçimler, Maduro'nun Venezuela halkının iradesini dikkate almayan bir diktatör olduğunu teyit etti. ABD, Maduro'ya karşı yaptırım kararı alarak, rejimin politikalarına karşı çıktığını ve ülkenin yeniden tam ve müreffeh demokrasiye geri dönmesini isteyen Venezuelalıları desteklediğini açıkça ortaya koydu" ifadelerini kullandı.

ABD'nin yaptırım kararıyla Maduro'nun ABD'deki tüm mal varlığı dondurulurken, Amerikalıların kendisiyle ilişki kurması da yasaklandı.

Trump: Seçim Sonuçlarını Tanımıyorum

Maduro'nun partisinin seçimlerden galip çıkmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump Venezuela'da yapılan seçim sonuçlarını tanımayacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu. 

Maduro: Trump'ın Ne Dediği Umrumda Değil

Maduro, ABD Devlet Başkanı Trump'ın seçim sonuçlarını tanımayacağı yönündeki açıklamalara cevap vermişti. Maduro: "Trump'ın ne dediği umurumuzda değil, halkımızın ne dediği umurumuzda" demişti.

Yorumlar

ihsan abd venezüelladan sana giren çıkan varmı sana ne sana bok yemek düşer ne karışıyor ve karıştırıyorsun dünyayıda eşkıya zalim terörist abd yuh sana