ABD Savunma Bakanı Mattis Kuzey Kore sınırında

Güney Kore'nin ünlü sınır köyü Panmunjom'da konuşan ABD Savunma Bakanı Mattis, Kore Yarımadası'ndaki nükleer silahların kesin şekilde yok edilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD Savunma Bakanı Mattis Kuzey Kore sınırında

BD Savunma Bakanı Jim Mattis, görevine başlamasının onuncu ayında ikinci kez Kuzey Koresınırına gitti. Güney ve Kuzey Kore arasındaki ünlü sınır köyü Panmunjom'da gazetecilere poz veren Mattis, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kınamalarına rağmen Pyongyang'ın bölgesel ve global tehditleri devam ediyor" dedi.

'Kuduz köpek' lakaplı Mattis, "Washington'ın amacı Kuzey Kore ile savaş değil ancak Kore Yarımadası'ndaki nükleer silahların tamamen, kanıtlanabilir ve kesin şekilde yok edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Askerden arındırılmış bölgeyi ziyaretinde Mattis yanında Güney Koreli mevkidaşı Song Young-moo vardı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un tehditleri karşısında müttefikleri Seul'un yanında duracaklarını belirten Mattis'in sözlerini uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla dünyaya geçti.

"Savaş için acele etmiyoruz"

Savaş seçeneğinin masada olduğunu bir kez daha dile getiren ABDSavunma Bakanı, diplomasiye vurgu yaptı ve "Kimse savaş için acele etmiyor" ifadesini kullandı.

Ajanslar eşi benzeri olmayan köy Panmunjom'dan çok sayıda fotoğraf da servis etti. Kuzey Koreli askerlerin iki bakan yan yana poz verirken dikkatli şekilde olan biteni izlediği görülüyor. Köyün Kuzey Kore tarafını ziyaret eden turistler de fotoğraf makineleriyle Güney tarafında olanları çekti.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da Mattis'le birlikte Güney Kore'yi ziyaret ediyor.

Sınırda bunlar olurken Kuzey Kore, el koyduğu Güney Kore'ye ait balıkçı teknesini serbest bırakacağını duyurdu.

Atmosferde hidrojen bombası testi gelebilir!

İlk kıtalararası balistik füzesini Temmuz ayında fırlatan, Eylül ayı başında ise ilk kez hidrojen bombası test eden Kuzey Kore, atmosferde yeni bir hidrojen bombası denemeye hazırlanıyor. Pyongyang yönetimi, daha önceki nükleer testlerini yeraltında yaptı. Uzmanlar, Pasifik Okyanusu üstünde test yapmanın, Kuzey Kore’nin ABD’yi vurma yeteneğini gösterme yolu olabileceğini söylüyor.

Eylül ayındaki hidrojen bombası testi, bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açmıştı. Hidrojen bombası, atom bombasından çok daha güçlü bir silah ve şehirleri yok edebilme kapasitesine sahip.

Kuzey Kore'nin Eylül ayı ortasında fırlattığı bir başka kıtalararası balistik füze ise 3 bin 700 kilometre katederek Japonya'nın üstünden geçmiş ve Pasifik Okyanusu'na düşmüştü.

'Roket adam', 'Akıl hastası...'

2017 içerisinde yirmiye yakın füze testi gerçekleştiren Kuzey Kore, Nisan ayından bu yana ABD ile birçok kez nükleer savaşın eşiğine geldi. Taraflar birbirlerini yok etmekle tehdit etti, hatta ABD Başkanı Donald Trump'ın 'roket adam' benzetmesine Kim Jong-un'dan 'akıl hastası' gibi yanıtlar geldi.

Başkan Trump, gelecek hafta Asya'yı ziyaret ederek bölgedeki liderlerle Kuzey Kore'yi masaya yatıracak.

Trump başarısız oldu

Washington, Pyongyang'dan yükselen tehditleri ciddiye alıyor. Geçen hafta içinde CIA Direktörü Mike Pompeo, Kuzey Kore'nin ABD'ye nükleer füze fırlatmanın eşiğine geldiğini dile getirmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), yıl içinde birkaç kez Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar getirdi.

ABD lideri Trump, Kim Jong-un'u Çin üzerinden baskı kurarak durdurmayı planlamıştı ancak halihazırdaki tablo planın başarısız olduğunu gösteriyor.

Yorumlar