ABD İsrail için Hamas liderlerinin peşine düştü

Amerikan basınında yer alan iddialara göre, ABD hükümeti İsrail'e destek olmak için Hamas liderlerinin peşine düştü.

Google Haberlere Abone ol
ABD İsrail için Hamas liderlerinin peşine düştü

ABD dış istihbarat teşkilatı CIA, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü saldırılara bağlı olarak, Hamas'ın üst düzey yöneticilerini tespit etmek amacıyla bir "görev gücü" oluşturdu.

The New York Times'ın adını açıklamadığı ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın bu yeni görev gücünü kurma talimatı verdiği bildirildi. Haberde, CIA'in Hamas'a yönelik önceliğinin 7 Ekim'den önce dördüncü seviyede olduğu ve daha az kaynak ayrıldığı, ancak Sullivan'ın direktifiyle bu önceliğin ikinci seviyeye yükseltildiği ifade edildi.

ABD'nin İstihbarat Kaynakları ve İsrail'e Destek

CIA'in Hamas konusunda istihbarat toplamak için daha fazla para ve insan kaynağı ayıracağı vurgulanırken, ABD'nin bu konudaki istihbaratının önceden İsrail'e dayandığı belirtildi. İsrail'in istihbaratının 7 Ekim sonrasında zayıfladığı ve ABD'li yetkililerin bu durumu sorguladığı aktarıldı. Ayrıca, ABD'nin İsrail'i, geniş çaplı saldırılar yerine Hamas'ın üst düzey isimlerini öldürme ve yakalama odaklı bir askeri harekata yönlendirdiği ifade edildi.

ABD ve İsrail'in Gazze'deki Ortak Harekatı

The Intercept internet sitesinin belirttiğine göre, ABD Hava Kuvvetleri'nin resmi belgeleri, ABD'nin İsrail ordusuna Gazze saldırılarında hedef gösterme konusunda yardım ettiğini ortaya koydu. Pentagon Sözcüsü Pat Ryder'ın açıklamalarının aksine, İsrail'de görevli ABD personelinin uydu istihbaratı sağlayarak saldırı hedefleme konusunda yardımcı olduğu belirtildi. İsrail'in Gazze'de 29 binden fazla bombalı saldırı düzenlediği ve ABD ordusunun kasım ayı itibarıyla Gazze'de insansız hava aracı görevlendirdiği kaydedildi.

Gazze'de Yaşanan İnsani Durum ve Sivil Kayıplar

Hamas'ın İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenlediği, bu saldırıların Mescid-i Aksa ve diğer kutsal değerlere yönelik ihlallere karşılık olarak yapıldığı belirtildi. İsrail, bu saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze Şeridi'ne yapılan İsrail saldırılarında ise 23 bin 843 Filistinli öldü, 60 bin 317 kişi yaralandı. Hastane ve e

ğitim kurumları gibi sivil altyapıların da hedef alındığı bildirildi.

İsrail ve Hamas Arasındaki Çatışmalar

İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda 520 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Bu saldırılar sırasında, 24 Kasım 2023'te başlayan ve toplam 7 gün süren "insani ara" sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Ancak İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam ettiği bildirildi. Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 347 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail-Hizbullah Çatışmaları

İsrail ile Hizbullah arasında sınırda devam eden çatışmalarda, 8 Ekim 2023'ten bu yana 28 Lübnanlı sivil, 161 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri hayatını kaybetti.

 

Yorumlar