ABD, General Kasım Süleymani neden öldürdü? Kasım Süleymani kimdir?

ABD Başkanı Trump'ın emriyle Irak'ın başkenti Bağdat'ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında İranlı general Kasım Süleymani neden öldürdü? Kasım Süleymani kimdir? Peki, Pentagon, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi nerede nasıl öldürdü? Kasım Süleymani kimdir? İranlı general Kasım Süleymani neden öldürüldü?

Google Haberlere Abone ol
ABD, General Kasım Süleymani neden öldürdü? Kasım Süleymani kimdir?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile İran'ın Orta Doğu'daki en güclü ismi Kasım Süleymani Irak'ta öldürdü. Kasım Süleymani kimdir? 

ABD ile İran arasında savaşı bir adım daha yaklaştıran adım dün gece gerçekleşti. Irak'taki ABD Büyükelçiliğine yapılan saldırının ardından ABD Başkanı Donald Trump, bölgedeki dengeleri değişecek bir olaya imza attı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile Irak'ın başkenti Bağdat'ta havaalanına düzenlendiği füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi öldürdüğünü açıkladı. ABD saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile İran yanlısı Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis ve Haşdi Şabi Halkla İlişkiler ve Protokol Sorumlusu Muhammed Rıza Cabiri’nin öldürüldüğü bildirildi. İran devlet televizyonu, Süleymani ve El Mühendis'in, ABD'nin düzenlediği füze saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. Dünyada şok etkisi yaratan bu haberden sonra İran'dan sert açıklamalar geldi. Peki, Kasım Süleymani kimdir? Kasım Süleymani neden öldürüldü? İşte cevaplar....

ABD SALDIRIYI ÜSTLENDİ

ABD, Süleymani'nin öldürüldüğü saldırıyı üstlendi. Uluslararası bir kanala açıklamada bulunan ABD'li yetkili: Irak'ta İran bağlantılı 2 hedef vuruldu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü yönündeki haberleri doğruladı.

HAŞDİ ŞABİ CEPHESİNDEN AÇIKLAMA

Haşdi Şabi Sözcüsünden açıklama: Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürülmesinden ABD ve İsrail sorumlu.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNE BASKIN EMRİ VERMİŞTİ

Bağdat'ta ABD Büyükelçilik saldırısını, Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani'nin emriyle, Asaib Ehl Elhak oluşumu lideri Kays el-Hezali ve Bedir kaolisyonu lideri Hadi el-Amiri'nin yaptığı belirtilmişti.

Sonrasında pazar günü Haşdi Şabi güçlerini hedef alan saldırıda, Irak'ta Süleymani'ye en yakın isimlerden 45. Bölük komutanı Ebu Ali Hazali de öldürülmüştü. Hazali'nin hedef alınmasının Süleymani'ye direkt mesaj olduğu değerlendirilmişti.

ABD Başkanı Trump'ın emriyle Irak'ın başkenti Bağdat'ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında İranlı general Kasım Süleymani neden öldürdü? Kasım Süleymani kimdir? Peki, Pentagon, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi nerede nasıl öldürdü? Kasım Süleymani kimdir? İranlı general Kasım Süleymani neden öldürüldü?

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

Kasım Süleymani kimdir İşte ABD'nin öldürdüğü İranlı General Kasım Süleymani'nin hayatı

Kasım Süleymani, 11 Mart 1957'de İran'ın Kirman eylanetindeki Rabor şehrinde doğdu.

Yoksul bir ailesi olan Süleymani, ailesinin borçlarını ödemek için genç yaşlarında çalışmak zorunda kaldı ve bu dönemde Kirman'a taşınıp inşaatlarda çalışmaya başladı.

İşten kalan zamanlarda spor yapmaya özen gösterirdi ve Hüccet Kamyab isminde yerel bir vaizin sohbetlerine katıldı.

1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nin ardından kurulan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na katıldı. Askerî alanda etraflıca eğitim almamasına rağmen ordu içinde kısa bir süre içinde yükselmeye başladı. Muhafızlığının ilk zamanlarında, İran'ın kuzeybatısında ve Batı Azerbaycan Eyaleti'nde bir Kürt ayrılıkçı ayaklanmasının bastırılmasında görev aldı.

İlk önemli görevlerinden biri, İran-Irak Savaşı başladıktan sonra Kirman'daki erkekleri bir araya toplaması ve askerî eğitim vermesidir.

Özellikle Şiiler arasında cesur bir asker olarak bilinen Süleymani, 23 yaşındayken 41. Sarallah Tümen Komutanı olarak vazifelendirildi.

Savaş sona erdikten sonra, 1990'lı senelerde, Kirman Eyaleti Devrim Muhafızları komutanı oldu.

1998 yılında Ahmed Vahidi'den sonra, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı olarak vazifelendirildi.

TRUMP YAPTIRIM LİSTESİNE ALMIŞTI

ABD Başkanı Trump, Süleymani’nin başında bulunduğu Kudüs Gücü’nün bağlı bulunduğu Devrim Muhafızları'nı 'teröre destek verdiği' gerekçesiyle yaptırım listesine aldıklarını açıklamıştı.

Yorumlar