ABD 40 ton kimyasal madde ele geçirdi

ABD, Umman Körfezi'nde patlayıcı yapımında kullanılan 40 ton kimyasal madde ele geçirdi

Google Haberlere Abone ol
ABD 40 ton kimyasal madde ele geçirdi

ABD Donanması, Umman Körfezi'nde, İran'dan Yemen'e gitmekte olan ve patlayıcı imalatında da kullanılan 40 ton üre gübresi taşıyan bayraksız bir balıkçı gemisine el koydu.

Donanmadan yapılan açıklamada, "ABD 5'inci filosuna bağlı gemiler, 18 Ocak'ta, daha önce Somali kıyılarında silah kaçakçılığında kullanılırken yakalanan bir balıkçı gemisine Umman Körfezi'nde el koydu." denildi.

Açıklamada, geminin İran'dan çıktığı ve uluslararası sularda daha önce Yemen'deki Husilere silah götürmek için kullanılan bir rotayı kullandığı ifade edildi.

USS Cole muhribi ve USS Chinook kıyı devriye gemisinin bayrak doğrulaması için söz konusu şüpheli gemiyi durdurduğu vurgulanan açıklamada, "Bayrak doğrulaması ve ardından arama sırasında, ABD kuvvetleri, patlayıcı için de kullanıldığı bilinen tarımsal bir kimyasal bileşik olan 40 ton üre gübresi tespit etti." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, geminin, Şubat 2021'de ABD Donanması tarafından Somali kıyılarında durdurulan ve üzerinde binlerce AK-47 saldırı tüfeği, hafif makineli tüfek, ağır keskin nişancı tüfeği, roketatar, bomba atar ve mürettebat tarafından kullanılan silahlar dahil birçok askeri malzemenin ele geçirildiği yelkenli olduğu kaydedildi.

ABD Donanmasının açıklamasında, el konulan geminin, ele geçirilen malzemelerin ve geminin Yemenli 5 mürettebatının 21 Ocak'ta Yemen Sahil Güvenlik yetkililerine teslim edildiği belirtildi.

Yorumlar