4,5 milyon Suriyeli kendi ülkesinde mülteci

Suriye'de bugüne kadar göç eden milyonlarca kişinin yanı sıra yaklaşık 4,5 milyon kişi kendi ülkesinde yer değiştirmek zorunda kaldı

Google Haberlere Abone ol
4,5 milyon Suriyeli kendi ülkesinde mülteci

Rusya'nın desteğiyle sivillere yönelik saldırıların arttığı Suriye'de bugüne kadar göç eden milyonlarca kişinin yanı sıra yaklaşık 4,5 milyon kişinin iç göçe zorlandığı, bunların bir kısmının ise başka ülkelere gitmeyi düşündüğü belirtildi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Sorumlusu Hasan Aynacı, Suriye'deki savaş ortamının ardından yaşananları AA muhabirine anlattı.

Rusya'nın Eylül ayından itibaren bölgeye müdahil olmasıyla Suriye'de dengelerin değiştiğini aktaran Aynacı, Rus uçaklarının bölgeyi ağır bombardımana tutmasının çeşitli yansımaları olduğunu ifade etti.

Aynacı, Rus destekli saldırıların son aylarda Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı bölge ile Halep'in kuzeyinde yoğunlaştığına dikkati çekerek, bunun sonucunda özellikle Halep'ten Türkiye sınırına doğru göç geldiğinin altını çizdi.

Sınıra yakın Suriyelilerin yaralarını sarmak için Türkiye'de STK'ların seferber olduğunu vurgulayan Aynacı, savaş mağdurlarını soğuktan ve açlıktan korumaya dönük yardımlar yapıldığını söyledi.

ZEYTİN AĞACI ALTINDA ENDİŞELİ BEKLEYİŞ

Aynacı, evlerini terk eden Suriyelilerin Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı karşısına geldiğini dile getirerek, "Babüsselam Mülteci Kampına büyük göç oldu. Önceki günlerde Halep'in kuzeyine yönelik saldırılarda 30 bini aşkın Suriyeli gelmişti. Son saldırıların ardından bölgeden aldığımız son habere göre 90 binin üzerinde Suriyeli sınıra geldi. Bu insanlar Türkiye'ye geçmek için sınıra paralel yerlerde zeytin ağacı gölgesinde bekleyişini sürüdürüyor" diye konuştu.

KENDİ ÜLKESİNDE SIĞINMACI

Türkiye sınıra paralel 5 kilometrelik alanda 90 binin üzerinde insanın yaşam mücadelesi verdiğine dikkati çeken Aynacı, şunları kaydetti:

"Anadolu'dan özel eğitim alan acil kurtarma ekiplerimiz bölgeye intikal etti. Çadır kurmaya devam ediyoruz. Gelen sayı çok fazla bunu karşılamakta güçlük çekiyoruz. Türkiye 2,5 milyon Suriyeliyi aldı ve hükümet büyük masraflar yaptı. Türkiye bir o kadar daha alabilir ancak bu sorunun çözümü değil. Suriye içinde 4,5 milyon insan evinden ayrılmak zorunda kaldı. Kendi ülke toprakları içinde sığınmacı durumundalar. Türkiye'deki Suriyelilerin yaklaşık iki katı kadarı Suriye'de iç göçe zorlanmış, köyünü kentini terk etmiş bir kısmı da sınır boylarına gelmiş. Bu işin arkasında demografik yapıyı değiştirmeyle ilgili bir plan var."

BİNİN ÜZERİNDE ÇADIR KURULDU

Aynacı, sınırdaki Suriyeliler için en büyük ve öncelikli sorunun barınma olduğunu, şu ana kadar kurdukları çadır sayısının bini geçtiğini bildirdi.

Acil yardım ekiplerinin halen çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Aynacı, "Çok büyük talep var bunu karşılamakta sıkıntı yaşıyoruz. Gıda ve su ihtiyaçlarını karşılamak da büyük sorun" dedi.

Aynacı, evlerinden kaçan Suriyelilerin büyük kısmının yanına bir küçük çanta aldığını, çoğunun ayakkabısının dahi olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bombaların altında kilometrelerce yürüyerek buraya ulaşmış insanlar. Bunlara ilk önce acil yardımlar kapsamında kumanyaların ulaştırılması gerekiyor. Sıcak yemekten ziyade hazır yiyecekleri veriyoruz. Aşevimizde 30 bin insana yemek çıkıyor. Ekmek fırınımızda ise 100 bin ekmek üretiliyor."

Yorumlar