28 Şubat’ta 33 bin 271 öğretmen fişlenmiş

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) 28 Şubat Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

Google Haberlere Abone ol
28 Şubat’ta 33 bin 271 öğretmen fişlenmiş

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) 28 Şubat Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, 28 Şubat sayısal verileri hakkında, “1997-2003 tarihleri arasında 33 bin 271 öğretmen, kılık-kıyafet/fişlemeler nedeniyle disiplin soruşturması geçirmiş, 3 bin 271 öğretmenin görevine son verilmiş, 11 bin 890 öğretmene fişlemeler nedeniyle disiplin cezası verilmiş, 4 bin 625 Milli Eğitim Bakanlığı çalışanı istihbarat birimleri tarafından sözde irticayla ilişkilendirilerek fişlenmiş, yaklaşık 11 bin öğretmen ise istifa etmek zorunda bırakılmıştır.” dedi.

Raporlaştırılan bu çalışmanın hareket noktasının, 28 Şubat sürecinde hak ihlallerine uğrayan kamu görevlilerinin ve üniversite öğrencilerinin sayılarının ve ihlal türlerinin tespiti olduğunu kaydeden Safiye Özdemir, kamu kurumlarından, 1997-2003 yılları arasında sözde irtica, kılık-kıyafet gibi gerekçelerle disiplin soruşturması geçiren, disiplin cezası verilen, memuriyetten atılan, kamu personeline ilişkin sayısal verileri talep ettiklerini belirtti. Ancak kamu kurumlarının söz konusu verilerin paylaşmakta ketum davrandığını vurgulayan Özdemir, “Bu sebeple sadece başörtülü olduğu ya da namaz kıldığı gerekçesiyle fişlenen, bu gerekçeyle disiplin soruşturmasına uğrayan, akabinde disiplin cezası alan ve uğradığı baskılar karşısında mesleğinden ayrılmak zorunda kalan kamu çalışanı sayısı, yine aynı şekilde okulunu bırakmak zorunla kalan üniversiteli sayısı hala net olarak bilenememektedir.” ifadelerini kullandı.

"BAŞÖRTÜ HAKKIMIZI ALDIK ANCAK GERİYE DÖNÜK HAK TALEBİMİZ OLACAK"

2013 yılında ‘Kamuda Kılık-Kıyafet Özgürlüğü için 10 Milyon imza’ kampanyasını başlattıklarını anlatan Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı, “12 milyon 300 bin imza toplayarak yasağı fiilen kaldırdık. 8 Ekim’de kamuoyuna açıkladığı demokratikleşme paketiyle yasak resmi olarak kaldırıldı. Ancak geriye dönük haklar noktasında taleplerimiz olacaktır. O dönemde işinden atılan kamu görevlilerinden önemli bir kısmı hala memuriyetine geri dönememiştir. Dönenlerin ise memuriyetten ayrı kaldıkları dönemler, kademe ve derece ilerlemelerine dahil edilmemiştir. Bunların uğradıkları mali ve özlük hakları iade edilmedir. Yine o döneme ilişkin sosyal güvenlik yönünden oluşan haksızlıklar giderilmelidir.” şeklinde taleplerini dile getirdi. CİHAN

Yorumlar