2018 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

- AK Parti Bayburt Milletvekili Kavcıoğlu: - "Ekonomik göstergelerde önemli iyileşmeler oldu. 2017 yılında önemli bir büyüme seviyesi yakalandı" - CHP İzmir Milletvekili Böke: - "Bu bütçe bir OHAL, eğitimsizlik, hukuksuzluk bütçesi. Bu bütçeden kalkınma çıkmaz" - HDP Van Milletvekili Ertan: - "Büyüme merkezli kalkınma politikaları yoksulluğu ortadan kaldıramadı" - MHP İstanbul Milletvekili Aksu: - "Gelir eşitsizliği arttı, büyümenin ise kimyası bozuk"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kalkınma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçelerinin görüşmeleri devam ediyor.

Komisyonda konuşan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, kamuda kurumsal kalite anlamında bir geriye gidişin olduğunu savunarak, son yıllardaki birtakım istisnalarla bugüne kadar getirilen hukuki yapıların zedelendiğini ileri sürdü.

Yatırım ortamının güven vermediğini, yabancı yatırımcıların gelmemesinin yanı sıra mevcut yatırımcıların da yurt dışına çıktığını söyleyen Kuşoğlu, 2016'da 6 bine yakın, 1 milyon dolar ve üzeri mevduat sahibinin yurt dışına çıktığını, Türkiye'nin yatırım ortamı anlamında güven kaybettiğini iddia etti.

Kamuda, gereksiz yere altın ve döviz biriktirildiğini de ifade eden Kuşoğlu, "Borçlanarak rezerv biriktiriyoruz. Bu neden yapılıyor?" sorusunu yöneltti.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Türkiye'nin ekonomik ve stratejik politikalarının taksiminde etkin bir bakanlığın olması gerektiğini belirterek, Kalkınma Bakanlığının teşkilat ve yönetim örgütlenmesinin buna göre şekillendirilmesinin önemine dikkati çekti.

Gelir eşitsizliğinin arttığını, büyümenin ise kimyasının bozuk olduğunu ileri süren Aksu, dış ticaret açığının büyüdüğüne ve enflasyonun düşürülemediğine işaret etti.

- "2017 yılında önemli bir büyüme seviyesi yakalandı"

AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, ekonomik göstergelerde önemli iyileşmeler olduğunu belirterek, 2017 yılında önemli bir büyüme seviyesinin yakalandığını söyledi.

Sanayileşme hızının, üretim hacminin ve çeşitliliğinin artırılması gerektiğini dile getiren Kavcıoğlu, üretim şartlarının geliştirilmesi için birçok teşviğin sunulduğunu kaydetti.

Kavcıoğlu, yatırım teşvikiyle elde edilecek paydanın bütün ülkeye eşit şekilde dağıtılması gerektiğini bildirdi.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, kalkınmanın, taşradaki kentlerin en önemli beklentisi olduğunu ifade ederek, bölgesel yatırımların bölge halkı için taşıdığı önemine dikkati çekti.

"Demokrasi, hukuk, eşitlik olmadan kalkınma olmaz." diyen Durmaz, kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesini beklediklerini aktardı.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, GAP'ın, Türkiye'yi uluslararası alanda markalaştıran bir proje olduğunu belirtti.

-"Ekonomiye güven azaldı"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, büyüme endekslerine bakıldığında Türkiye'nin durumunun hiç de iç açıcı olmadığını savunarak, ekonomiye güvenin azaldığını ileri sürdü.

İstihdamın olmadığı bir büyümenin yaşandığını iddia eden Bekaroğlu, sağlanan teşviklere rağmen yeni istihdam yaratılmadığını, bunun nedeninin ise ekonomiye karşı güvensizlik olduğunu öne sürdü.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, AK Parti'nin izlediği politikaların, ülkenin doğusunda yaşayan halkta yeni bir uyanışı ve heyecanı da beraberinde getirdiğini kaydederek, "Evladı olduğum coğrafya ne siyasi ne ekonomik yönden eskisi gibi istismar alanı değildir." diye konuştu.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, bölgeler arası eşitsizliklerle büyük kentlere göçün olumsuz bir tablo oluşturduğunu ifade ederek, büyüme merkezli kalkınma politikalarının yoksulluğu ortadan kaldıramadığını söyledi.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, verimli tarımsal toprakların bulunduğu illerde sanayi kuruluşlarının gelişmesine karşın, verimsiz arazilere sahip illerde ise zor şartlarda tarımın yapılmaya çalışıldığını dile getirdi.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Türkiye'nin, vizyoner bir planlama ile insan ve bilgi temelli bir ekonomik atılım yapması gerektiğini kaydetti.

Günay, bölgesel bazlı teşviklerin yanı sıra ürün ve proje bazlı teşviklerin de gündeme getirilebileceğini anlattı.

- "Bu bütçeden kalkınma çıkmaz"

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, büyüyen bir ekonomide işsiz sayısının artamayacağını belirterek, Türkiye'deki genç nüfusun yüzde 26,7'sinin ne herhangi bir okulda okuduğunu ne de bir işte çalıştığını söyledi.

Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomik anlamda kötü yönetildiğini savunan Çam, Türk halkının demokrasi ve dünyayla bütünleşmek istediğini kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, Türkiye'nin planlı bir büyüme ve kalkınmaya ihtiyacı olduğunu ifade ederek, 11. Kalkınma Planı'nın Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı, AK Parti'nin başarısında, bugüne kadarki yatırımların payının büyük olduğunu bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, kalkınmanın, yaşam kalitesini yükseltecek ve insanlara eşit fırsatları verecek bir düzen kurmak olarak ele alınması gerektiğini ancak Türkiye'deki büyümenin buna olanak tanımadığını savundu.

Böke, "Bu bütçe bir OHAL bütçesi, bir eğitimsizlik bütçesi, hukuksuzluk bütçesi. Bu bütçeden kalkınma çıkmaz." görüşünü ileri sürdü.


Yorumlar