2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

- CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: - "Bu bütçe AKP'nin müteahhitleri, yandaşları zenginleştirme bütçesidir, küçük üreticinin, köylünün, çiftçinin bütçesi değildir" - CHP Kocaeli Milletvekili Tarhan: - "Türkiye'de bir çarpık kentleşme varsa, bunun sorumlusu rant sevdalısı Hükümet'tir" - CHP Denizli Milletvekili Arslan: - "Kapanan iş yeri sayısı 11 bin 502'ye çıktı"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Bu bütçe AKP'nin müteahhitleri, yandaşları zenginleştirme bütçesidir, küçük üreticinin, köylünün, çiftçinin bütçesi değildir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarının 2018 yılı bütçeleri üzerinde CHP milletvekilleri söz aldı.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, AK Parti'nin, Cumhuriyet tarihinin en kötü kentsel yapılaşmasına neden olduğunu iddia ederek, "(Sanayi can damarımızdır) dedikçe, sizler sanayileşmeye bürokratik engeller çıkarmaya devam ettiniz. Cumhuriyet tarihinde sanayi ve sanayii hiç bu kadar kötü olmamıştı." diye konuştu.

"Türkiye'de bir çarpık kentleşme varsa, bunun sorumlusu rant sevdalısı Hükümet'tir." diyen Tarhan, Hükümetin, bilim yuvaları olan üniversitelerin rektörlerini bile atamayla yapmak istediğini, her üniversiteye yandaş rektör atandığını savundu.

Tarhan, dünyada dron taksiler hizmet vermeye başlarken, Türkiye'nin yerli otomobili 7 yıldır yapamadığını da ileri sürdü.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan da iş dünyasında piyasanın şu anda tıkanma noktasında olduğunu ve bunun aşılması gerektiğini vurguladı.

Piyasanın rahatlaması için vergilerin azaltılması gerektiğini, böylece olağanüstü bir dönemde devletin fedakarlık yapmış olacağını ifade eden Arslan, "Birçok işletme kapanıyor, icra işlemleri ile karşı karşıya kalıyor." diye konuştu.

CHP'li Arslan, kapanan iş yeri sayısının 11 bin 502'ye çıktığını savundu.

Arttığı söylenen büyümeden vatandaşın yararlanamadığını kaydeden Arslan, birçok iş yerinin vergisini ödeyemeyecek duruma geldiğini kaydetti.

- "Devrim niteliğinde adımlar atmanız için engel yoktu"

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin ise "Osmanlı'da nasıl duraklama, gerileme dönemi olduysa, AK Parti'nin 15 yıllık tek başına iktidarı da gerileme dönemidir." diye konuştu.

Sanayileşmede gerileme dönemi yaşandığını savunan Engin, şunları söyledi:

"15 yılda hiç bir şey yapamadık. 15 yılda; Güney Kore'nin, Singapur'un yaptığı gibi eğitim odaklı bir kalkınma modelini örnek alabilirdik. Amerika ve İngiltere gibi sürücüsüz arabalara ağırlık verip, yerli otomobil için babayiğit aramak zorunda kalmazdık. Rusya'ya, Japonya'ya. Fransa'ya bağlı nükleer enerji yerine, kendi yerli enerjimizi üretebilirdik. 15 yılda devrim niteliğinde adımlar atmanız için hiç bir engel yoktu ama siz atmadınız."

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, dünya hızla yapay zeka araştırmaları yaparken, Hükümetin gündeminde yapay zeka araştırmalarının bulunmadığını bildirdi.

Gelecekte siber savaşların yaşanacağını anlatan Arık, "Gelecekte dünya savaşlarının, bir düğmeye basılarak finans kuruluşlarını, elektrik şebekelerini yok ederek gerçekleşeceğini öngörmekteyiz ama Hükümet bunu görememektedir." dedi.

CHP'li Arık, "Her gün İsrail'e hakaretler ediliyor ama ülkemizin devlet kurumlarının siber güvenlik duvarlarının İsrail yapımı olduğunu biliyor musunuz?" diye sordu.

Arık, AK Parti iktidarında bilim üssü olan TÜBİTAK'ın FETÖ üssü haline getirildiğini iddia ederek, "TÜBİTAK sizin elinizdeki düzmece belgelere 'sahte' bile diyemedi." ifadelerini kullandı.

- "Tarımdaki büyüme ithalata dayalı"

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, tarımdaki büyümenin ithalata dayalı büyüme olduğunu ileri sürdü.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yabancı büyük firmaları desteklerken, ülkedeki küçük firmaları, işletmecileri, köylüleri desteklemediğini iddia eden Sarıbal, mazot ve yem fiyatları çok yüksek arttığı halde, Hükümetin çiftçiye çok az yardım yaptığını kaydetti.

Son 15 yılda 171 milyar dolarlık tarımsal ithalat yapıldığını, halen milyonlarca hektar arazinin ekilemediğini, birçok arazinin de tarımsal üretimden çıkarıldığını savunan Sarıbal, "Bu bütçe AKP'nin müteahhitleri, yandaşları zenginleştirme bütçesidir, küçük üreticinin, köylünün, çiftçinin bütçesi değildir." dedi.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da yanan ormanlar yerine otel ve benzeri yerler yapıldığını öne sürerek, "Bir ormanı yok ettiğinizde, başka bir yere ağaç dikince orman yapmış olmuyorsunuz. Ormanlar yıllar boyunca oluşan yerlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Üçüncü köprü için binlerce ağaca kıyıldığını ve İstanbul'un akciğerleri olan ormanların yok edildiğini vurgulayan Durmaz, "Bize 'yatırıma, her şeye karşı' diyorsunuz. Ama biz her şeye karşı değiliz, biz sürdürülebilir kalkınma istiyoruz, 'ormanları yok edelim' demiyoruz." dedi.

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır ise sulama konusunun hayati önem taşıdığına işaret ederek, vatandaşın işi ve aşıyla ilgili olduğunu aktardı.

Kullanılan su şebekelerinden yeterli verimin alınamadığını kaydeden Bakır, hızlı kentleşmenin, yer altı sularının kirlenmesine neden olduğunu, şehirlerde insanların şebeke suyu içemediğini bildirdi.

Yorumlar