2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

- Başbakan Yardımcısı Bozdağ: - "Cumhurbaşkanına karşı saygı sınırlarını aşan bir dil bu kürsüde değil, nereden olursa olsun karşılığını anında her zaman bulur, bundan sonra da bulacaktır. Herkes ona göre diline ayar versin. Ayar vermediğinde ayar verenler çıkar"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Cumhurbaşkanına karşı saygı sınırlarını aşan bir dil bu kürsüde değil nereden olursa olsun karşılığını anında her zaman bulur, bundan sonra da bulacaktır. Herkes ona göre diline ayar versin. Ayar vermediğinde ayar verenler çıkar." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun 2018 yılı bütçelerinin görüşmeleri sırasında ilgili bakanlar ve TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bütçeye ilişkin kitapçıkta "Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarının kasti olarak yarım basıldığına" ilişkin soruyu yanıtlayan Bahçekapılı, Atatürk'ün kullanımının bir siyasi araç, yöntem olarak belirlenmemesi gerektiğini söyledi.

Büyüme rakamlarına ilişkin eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, muhalefetin yüzde 11,1 büyüme oranından iftihar etmesi gerektiğini söyledi. Akdağ, "İşin başka tarafını eleştirirsiniz ama yüzde 11,1 büyüme bugün dünyada bir numaraya bizi getiren bir büyümedir. İhracatımız geçen yılın ekim ayına göre yüzde 15, geçen yılın kasım ayına göre ayları kıyasladığımızda yüzde 14 artmıştır. Ne güzel Allah'a şükürler olsun." dedi. Akdağ, AK Parti hükümetlerinin 184 lira olan asgari ücreti bin 404 liraya getiren hükümetler olduğunu anımsattı.

MİT'in Cumhurbaşkanlığına bağlanmasıyla ilgili düzenlemenin gerekçesine ilişkin soruyu yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmek için büyük bir anayasa değişikliği yaptığını, bu konudaki adımın uyum çerçevesinde atıldığını ve Anayasa'ya aykırı bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Öte yandan soru cevap işlemi öncesinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, yaşanan tartışmalara değinerek, genel başkanlarına herhangi bir söz söylenirse AK Parti milletvekilleri Cumhurbaşkanı için ne yapıyorsa kendilerinin beş katını genel başkanları için yapacaklarını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise bütçe görüşmelerinin ikinci gününde olduklarını ve hayli gerilimli görüşmeler yaşandığını belirterek, Özkoç'un önceki oturumlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkin konuşmalarını eleştirdi. Bostancı, geçmişten bir takım sözleri ve beyanları Mecliste sıralamanın ve bunlar üzerinde tartışma yürütmenin uygun olmadığını dile getirdi.

Yeniden söz alan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise cumhurbaşkanının devletin başı olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Milleti'nin birliğini temsil ettiğini anımsattı.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı vasfı, genel başkan olarak konuşurken kalkıyor mu? Kalkmıyor. Cumhurbaşkanı olarak konuşurken de kalkıyor mu? Ona göre hepimizin bir saygı diline ihtiyacı var. Cumhurbaşkanımızın konuşmalarına baktığımızda, hep kendisine yapılan saldırılara cevap vermektir. Kendisinin doğrudan kişiliğe dönük bir saldırı açıklaması da yoktur.

Cumhurbaşkanına karşı saygı sınırlarını aşan bir dil bu kürsüde değil, nereden olursa olsun karşılığını anında her zaman bulur, bundan sonra da bulacaktır. Herkes ona göre diline ayar versin. Ayar vermediğinde ayar verenler çıkar."

Her kürsüye gelindiğinde geçmişte Mecliste yaptığı bir konuşmanın dile getirildiğini, bunu FETÖ'nün teröristlerinin de yaptığını belirten Bozdağ, "2011'de yapılmış bir konuşma. O zaman Fetullahçı Terör Örgütü ibaresi var mıydı? Söylendi de biz mi söylemedik. Terör örgütü vasfı ortaya çıktıktan sonra terör örgütü diyen hükümet bizim ve mücadele yapan biziz. Fetullahçı Terör Örgütü'nün başındaki baş terörist ve onun bütün tasmalılarıyla mücadele eden Türkiye'de 10 tane siyasetçi varsa birisi de bu kardeşinizdir. Bunun altını çizerim. Geçmişte söylenmiş bir sözü bugün bu mücadeleyi gölgelemek için söylemeniz bu mücadeleyi zaafa uğratmayacaktır. Sonuna kadar mücadele edeceğiz." diye konuştu.

Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu, MİT Müsteşarlığı, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun, 2018 yılı bütçeleri ve 2016 yılı kesin hesapları oylanarak kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, günlük çalışma programının tamamlanmasının ardından, birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.


Yorumlar