2018 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Maliye Bakanı Ağbal: "Milli Savunma Bakanlığına, savunma, güvenlik bütçesine bu ülkenin ne kadar ihtiyacı varsa gerekli kaynakları sonuna kadar ayıracağız"

Google Haberlere Abone ol
2018 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Savunma Bakanlığına, ülkenin savunma, güvenlik bütçesine ne kadar ihtiyacı varsa gerekli kaynakları sonuna kadar ayıracaklarını bildirdi.

Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ve 2016 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın geneli ile Sayıştay tezkereleri üzerinde görüşlerini dile getirmeye devam ediyor.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü'nün komisyondaki konuşmasını internet üzerinden yayınlamak isteyen HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'a itiraz etti.

Bilgiç'in, "Sizin özel kameranızdan görüntülenmek istemeyenler olabilir. Sizin göreviniz milletvekilliği, gazetecilik, kameramanlık değil." sözleri üzerine Kürkcü, "Burası özel alan değil, kamu alanı, Meclisin hizmetinde bir komisyon." dedi.

Daha sonra konuşmasına devam eden Ertuğrul Kürkcü, bütçede en yüksek payın Milli Savunma Bakanlığına ayrıldığını, giderek kabaran bir savunma bütçesiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Bütçeden aslan payını Hazine'nin aldığını belirten Kürkcü, "Faizler ve güvenlik harcamalarının hemen hemen bütün enerjisini emdiği bir bütçe. Geri kalan bütçenin de neredeyse yüzde 70'i personel giderleri ve sosyal güvenlik primlerine ayrılıyor. Yani militarizme, bürokrasiye ve faizlere harcadığımızdan geri kalan ancak kamunun esenliği için harcanabiliyor." diye konuştu.

- "Yalanlarınıza aldıracak halimiz yok"

Kürkcü'nün Torba Tasarı ile büyük şirketlerin 5 milyar liralık vergi borcunun affedildiğini iddia etmesi üzerine tartışma yaşandı.

Maliye Bakanı Ağbal, bunun doğru olmadığını belirterek, "Sayın Kürkcü, kamuoyunun, bütün komisyon üyelerinin gözünün içine baka baka yalan söylüyor." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun "Söyle de bilelim." ifadeleri üzerine Ağbal, "Niye HDP'nin savunmasını yapıyorsunuz, her defasında HDP'yi savunmak zorunda mısınız" karşılığını verdi.

Ertuğrul Kürkcü, komisyondan "yalan" ifadesinin geri alınmasını istedi. Kürkcü'nün, "Doğru bilmiyor olsam bile siz bana böyle söyleyemezsiniz." şeklindeki sözlerine Bakan Ağbal, "Yalan söylüyorsunuz, bile bile yalan söylüyorsunuz. Sizin yalanlarınıza aldıracak halimiz yok." diyerek tepki gösterdi.

- "Yatırımları engelleyen siz değil misiniz?"

Kürkcü'nün "Planınızı görüyorum, savaş planlarınızı deşifre ettiğim için." sözleri üzerine Naci Ağbal, Milli Savunma Bakanlığına, savunma, güvenlik bütçesine bu ülkenin ne kadar ihtiyacı varsa gerekli kaynakları sonuna kadar ayıracaklarını vurguladı.

Ağbal'ın savunmaya bu kadar kaynak ayrılmasından neden rahatsız olduğunu sorması üzerine Ertuğrul Kürkcü, bunun üretken yatırımların önündeki engel olduğunu öne sürdü.

Maliye Bakanı Ağbal da "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılmak istenen yatırımları engelleyen siz değil misiniz? Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde istihdamı engelleyen sizsiniz. Bu bölgelerde terörü körükleyerek o bölgede yatırımları engelleyen siz değil misiniz?" karşılığını verdi.

Kürkcü'nün sesini yükseltmesi üzerine de AK Parti'li milletvekilleri "Bağırmadan konuş." diye tepki gösterdi. Ertuğrul Kürkcü, Meclis çoğunluğuna sahip bir partinin muhalefeti susturmaya çalıştığını savundu.​

Tartışmanın ardından komisyondaki görüşmeler devam etti.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, büyüme rakamlarının yarısı kadar bile istihdam yaratılamadığını iddia etti.

Durmaz, ekonomiye olan güvenin düşük olduğunu, bunun da yerli ve yabancı yatırımcıları ihtiyatlı davranmaya ittiğini, halkı harcamalarını kısmaya yönelttiğini söyledi.

Yorumlar