2018 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

- TBMM Başkanı Kahraman: (2) - "İhtiyaçların karşılanması için eski halkla ilişkiler binasının olduğu yere yeni bir bina yapılması planlanmaktadır. Bina içerisinde Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekan planlanmaktadır" - "Durumumuz dikkate alındığında bir camiye ihtiyaç olduğu aşikardır. Mevcut caminin durumunun yeniden ele alınması ve ihtiyacın nasıl karşılanacağı konularında bir karara varılması gerekmektedir"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Mecliste eski halkla ilişkiler binasının olduğu yere ihtiyaçların karşılanması için yeni bir bina ve burada Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekan yapılmasının planlandığını belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumunun 2018 yılı bütçeleri görüşülüyor.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, TBMM bütçesine ilişkin sunumunda, TBMM'nin 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişimine maruz kaldığını anımsatarak, "Gazi" unvanına sahip Meclisin, o gece darbeye karşı duruşu ve demokrasiyi yaşatmak için verdiği mücadele ile ikinci kez bu unvanı almayı hak ettiğini söyledi.

15 Temmuz FETÖ'nün darbe teşebbüsünde 250 vatandaşın şehit düştüğünü, 2 bin 193 kişinin de yaralandığını anımsatan Kahraman, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Kahraman, Genel Kurul, ziyaretçi kabul binaları ve ön bahçede oluşan tahribatın kısa zamanda onarıldığını, yürütülen restorasyon çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını bildirdi. Devam eden işler arasında ise bombalamadan zarar gören halıların yenilenmesi, 8 adet asansörün genişletilmesi ve yenilenmesi, zarar gören ve ekonomik ömrünü tamamlayan ahşap kapıların yenilenmesinin yer aldığını belirten Kahraman, darbecilerin yargılandığı davalara TBMM'nin müdahil olduğunu, Hukuk Hizmetleri Başkanlığının davaları takip ettiğini ifade etti.

-"Durumumuz dikkate alındığında bir camiye ihtiyaç olduğu aşikardır"

Anayasa değişikliğiyle milletvekili sayısının 600'e çıkması sebebiyle ilave oda ve koltuk ihtiyacının doğduğunu, sivil savunma şartlarına uygun sığınak ihtiyacı bulunduğunu ve bu ihtiyaç için yeni bir bina yapılmasına karar verildiğine değinen Kahraman, şöyle devam etti:

"İhtiyaçların karşılanması için eski halkla ilişkiler binasının olduğu yere yeni bir bina yapılması planlanmaktadır. Bina içerisinde Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekan planlanmaktadır. Kulislerdeki yoğunluğu azaltmak ve girişi kontrol altında tutmak için fonksiyonel ve çok gayeli komisyon toplantı salonları, okuma salonları, bahçeli restoran ile milletvekilleri için uygun mekanlar oluşturulması düşünülmektedir.

Eski cumhurbaşkanlarımızdan rahmetli Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde arka bahçemizde bir cami inşa edilmiştir. İhtiyacın büyük bir kısmına cevap veren bu camiyi Meclise kazandıran merhum Turgut Özal'ı rahmetle yad ediyorum. Bu caminin Tarihi ve Kültürel Varlık sayılması noktasında Ankara Mimarlar Odası tarafından açılan dava Danıştay Genel Kurulunca oy birliği ile reddedilmiştir. Meclisimizin yıl ortalaması olarak günlük ziyaretçi sayısı 3 bin civarındadır. Bu sayıya Meclis personelimiz dahil değildir. Durumumuz dikkate alındığında bir camiye ihtiyaç olduğu aşikardır. Mevcut caminin durumunun yeniden ele alınması ve ihtiyacın nasıl karşılanacağı konularında bir karara varılması gerekmektedir."

İsmail Kahraman, 27'nci dönemden itibaren TBMM'nin çalışmalarının yasama ve denetim odaklı olacağını vurgulayarak, yeni sistemde kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği kanun tekliflerinin milletvekilleri tarafından verileceğini, milletvekillerinin yasama faaliyetlerine daha etkin bir şekilde katılımının sağlanacağını ve böylelikle Türkiye'nin milli iradenin güçlendirildiği, halkın tercihlerinin ön plana çıkarıldığı bir sisteme kavuşacağını belirtti.

TBMM'de bu dönemde yapılan önemli düzenlemelerden birinin de 5 Mart 1973 tarihinde kabul edilen İçtüzük değişikliği olduğunu anımsatan Kahraman, 27 Temmuz 2017 tarihinde yapılan değişiklikle yasama faaliyetlerine hız kazandırılmak gayesiyle Genel Kurul çalışma usul ve esaslarının yeniden belirlendiğini söyledi.

Kahraman, TBMM'nin 26'ncı döneminde 91 kanun tasarısı, 454 kanun teklifinin Başkanlığa sunulduğunu, bazı kanun tasarı ve tekliflerinin birleştirilmesiyle 290 kanunun kabul edildiğini ve 35 TBMM kararı alındığına işaret etti. TBMM Başkanlığına 25'nci dönemde, 268, 26'ncı dönem birinci ve ikinci yasama yılında 28 KHK intikal ettiğini anlatan Kahraman, 296 KHK'dan 24'ünün doğrudan Genel Kurul gündemine girdiğini, bunlardan 5'i kanunlaşırken halen 270 KHK'nın ilgili komisyonlarda bulunduğunu ifade etti.

TBMM'nin denetim faaliyetleri kapsamında 303 sözlü soru önergesi, 9 bin 440 yazılı soru önergesi, 783 Meclis Araştırma Önergesi verildiğini belirten Kahraman, 3 ayrı Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğunu, 11 Genel Görüşme Önergesinin Genel Kurul gündeminde yer aldığını, 6 gensoru önergesi verildiğini aktardı.

-"TBMM Genel Kurulunda 66 bin 196 sayfa tutanak tutuldu"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman , 2017 yılında Genel Kurulun 121 birleşim ve 620 oturumda bin 42 saat 34 dakika çalışarak, 66 bin 196 sayfa tutanak tutulduğunu bildirdi.

İhtisas komisyonları ve Meclis araştırma komisyonlarının 881 saat 38 dakika çalıştığını ve bu çalışmalarda 12 bin 246 sayfa tutanak tutulduğunu dile getiren Kahraman, tüm tutanakların milletvekillerine elektronik ortamda gönderilmeye devam edildiğini, görme ve işitme engelliler için tutanak özetlerinin Meclisin internet sayfasında yer aldığını, Görüntülü ve Sesli Tutanak Projesi çalışmalarının da 2018 yılı sonuna kadar tamamlanmasıyla tutanakların verilme süresinin yaklaşık 20 dakikadan 5 dakikaya indirileceğini vurguladı.

TBMM'de bilgi ve bilişim hizmetleri kapsamında da Meclis'e yönelik siber saldırılarının uzman personel tarafından önlendiğini, Siber Güvenlik Duvarı (Firewall) cihazı ve altyapısının iyileştirildiğini, kurum için yerel ağların yenilendiğini, TBMM TV'nin yeni nesil kodlayıcı ve yayım cihazları ile desteklendiğini belirten Kahraman, "ASELSAN İHTAR Anti-drone Sistemi test amaçlı olarak TBMM Külliyesine kurulmuştur." dedi.

Kahraman, 405 bin 615 vatandaşa ziyaretçi kabul ve yönlendirme hizmeti ile bin 844 vatandaşa ise "Halk Günü Tanıtım Hizmeti" verildiğini belirterek, 1. TBMM Binası'ndaki Kurtuluş Savaşı Müzesinin de 254 bin 270 kişi tarafından ziyaret edildiğini kaydetti.

(Bitti)

Yorumlar