10 Mart Hadi ipucu sorusu: Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın kimdir?

10 Mart 2019 Pazar 20.30 Hadi ipucu sorusu, "Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın kimdir?" şeklinde oldu. işte 10 Mart Hadi ipucu cevabı

Google Haberlere Abone ol
10 Mart Hadi ipucu sorusu: Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın kimdir?

Hadi ipucu 10 Mart 2019 Pazar 20.30 etabının sorusu belli oldu. 

Soru, "Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın kimdir?" şeklinde oldu.

Hadi'den yapılan açıklamada, "Türk arkeologlar hakkında ne kadar bilgiye sahibiz sevgili hadiciler? Bugünkü sorumuz ülkemizde arkeoloji alanında önemli ilerlemeler kaydeden ve aynı zamanda olimpiyatlarda Türkiye'yi eskrim dalında temsil ederek "Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu" ünvanını kazanan kişi hakkında. Hitit hiyerogliflerini çözüme ulaştıran bunun yanı sıra Türkiye'nin ilk açık hava müzesini kuran kişiyi kimler tanıyor?" denildi.

10 Mart Hadi ipucu cevabı, Prof. Dr. Halet Çambel olacak.

Peki Halet Çambel kimdir? 

Türk arkeoloji tarihinin en ünlü isimlerinden biri olan Halet Çambel, 27 Ağustos 1916 yılında Almanya'nın Berlin şehrinde doğdu.

Peki Halet Çambel kimdir? 

Babası, Almanya'da askeri ataşelik görevi yapan ve Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Hasan Cemil Bey, annesi dönemin Berlin Büyükelçisi İbrahim Hakkı Paşa'nın kızı Remziye Hanım'dır.

I. Dünya Savaşı sonrası mütareke döneminde anne babası ile bir süre İsviçre ve Avusturya'da yaşadıktan sonra, cumhuriyetin kurulmasını takiben 8 yaşında Türkiye'ye geldi.

Fransız hükümetinden aldığı bursla Paris Sorbonne Üniversitesi'nde 3 yıl arkeoloji lisans öğrenimini gördü; ayrıca Hititçe ve eski İbranice öğrendi.

Çambel, Hattuşaş'ın bulunduğu Boğazköy'de, stajyer olarak arkeoloji serüvenine başladı.

Halet Çambel, bilim dünyası tarafından “Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer” olarak tanınan Karatepe-Arslantaş Höyüğü'nde, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini kurdu.

Çambel, Almanya'da düzenlenen 1936 Yaz Olimpiyatlarında eskrim dalında Türkiye'yi temsil etti ve Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu oldu. 

Turnuva sırasında Adolf Hitler tarafından görüşmeye çağrılan Çambel, hükumetin izni olmadan görüşmeyeceğini bildirerek reddetti.

12 Ocak 2014 tarihinde ise İstanbul'da vefat etti. 

Yorumlar