'Rusya, Türkiye ve İran, Afrin'de özel bölge için görüşüyor'

Rusya, Türkiye ve İran'ın, Suriye'nin kuzeyinde, yer alan Afrin'de bir 'özel bölge' oluşturulması için Kazakistan'ın başkenti Astana'da görüşmeler yürüttüğü iddia edildi. Öte yandan Afrin şuan terör örgütü YPG'nin kontrolünde yer alan bir bölge.

Google Haberlere Abone ol
'Rusya, Türkiye ve İran, Afrin'de özel bölge için görüşüyor'

Rus basınında alıntılanan fakat ismi belirtilmeyen bir kaynağın aktardığına göre, Rusya, Türkiye ve İran Suriye'de oluşturulmasına karar verdikleri dört gerilimi azaltma bölgesinden farklı olarak, Afrin'de bir 'özel bölge' oluşturulması için görüşmeler yürütüyor.

Söz konusu görüşmelere yakın olduğu belirtilen kaynak, görüşmelerin şu anda askeri yetkililer arasında yapıldığı ve sahada çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Kaynağa göre bu bölgeyi diğerlerinden ayıransa bölgenin YPG kontrolünde olması.

Öte yandan anlaşmaya varılması halinde Afrin'de 'özel bölge' oluşturulmasının ne anlama geleceğine ilişkin detaylı bilgi vermeyen kaynak, şunları söyledi: "Afrin'deki bölgenin doğası, farklı ve özel olacak. Zira burada Kürtlerin bu bölgedeki durumları hakkında anlaşılması gerekecek."

Rusya, Türkiye ve İran, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye barış görüşmelerinde, biri İdlib eyaletinin tamamı, Lazkiye'nin kuzeydoğusu, Halep'in batısı ve Hama'nın kuzeyi; biri Humus'un kuzeyi; biri başkent Şam'ın kuzeyinde bulunan Doğu Guta; diğeriyse Ürdün sınırında bulunan Dera ve Kuneytra'nın belli bölgelerinde olmak üzere dört gerilimi azaltma bölgesi kurulması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Rusya, Türkiye ve İran'ın uzlaşısıyla oluşturulan gerilimi azaltma bölgelerinin sınırları boyunca güvenlik şeritleri oluşturulmasına ve kontrol ile gözlem noktalarında garantör ülkelerin güçlerinin yer almasına karar verilmişti.

Anlaşma metnine göre söz bu bölgelerde hava saldırıları dahil olmak üzere tarafların silah kullanımı sona erecekti.

Ayrıca bu bölgelere insani yardımın ulaştırılması ve buralardaki alt yapı hizmetlerinin onarılması da hedefler arasında gösterilmişti.

Kaynak: Sputnik

Yorumlar