'BM askerleri Haiti'de yüzlerce kızı hamile bıraktı'

Karayipler ülkesi Haiti'de görev yapan Birleşmiş Milletleri Askeri Gücü'nün o dönemde yüzlerce Haitili kızı hamile bıraktığı ortaya çıktı. Hamile bırakılan kadınlar çocuklarını yalnız başına büyütmek zorunda kaldı.

Google Haberlere Abone ol
'BM askerleri Haiti'de yüzlerce kızı hamile bıraktı'

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerlerinin Karayipler'deki ada ülkesi Haiti'de görev yaptıkları dönemde yüzlerce genç kızı ve çocuğu hamile bıraktığı ortaya çıktı. BM askerleri tarafından hamile bırakılan genç kız ve çocuklar yoksulluk içinde tek başlarına çocuk büyütmek zorunda bırakıldı.

Haiti'de akademisyenler tarafından yapılan araştırmada BM askerleri tarafından hamile bırakılan kızların birçoğunun 18 yaşından küçük olduğunu ortaya koydu. Genç kızların yoksulluk yüzünden temel ihtiyaçlarını karşılamak için para karşılığı erkeklerle birlikte olduğu ortaya çıktı.

The Conversation adlı akademik sitesi tarafından yayımlanan araştırmaya göre, BM askerlerinin görev yaptığı yıllarda 11 yaşındaki kız çocukları bile cinsel istismara uğramıştı. BM barış gücü askerleri tarafından hamile bırakılan 11 yaşındaki kız sefalet içinde tek başlarına çocuk büyütmek zorunda bırakılmıştı.

Birmingham ve Ontario üniversiteleri tarafından bölgeye gönderilen araştırmacılar, Haiti'de 2.500 kişi ile konuşup BM barış gücü misyonunun buradaki etkilerini inceledi. Yapılan görüşmelerin ardından 265 kişi bölgeye gelen BM askerlerinin genç kızları hamile bıraktığını belirtti.

Hamileliğin ortaya çıkmasının ardından durumdan sorumlu olan askerlerin misyon tarafından kendi ülkesine geri gönderildiği, ve BM askerleri tarafından hamile bırakılan Haitili genç kızların kendi başına bırakıldığı ifade edildi.

Araştırmacıların mülakat yaptığı Haitili evli bir erkek, durumu "Buraya geliyorlar, kadınlarla yatıp ihtiyaçlarını gideriyorlar, onları çocuklu bir halde bırakıp ellerine 500 gourde (5 dolar) tutuşturup gidiyorlar." sözleriyle anlattı.

Bir başka Haitili ise "Sürekli olarak kadınların askerlerin uyguladığı cinsel şiddetle ilgili şikâyetlerini dinledim. Onlara AIDS de bıraktılar. Bazıları da hamile kaldı" diye konuştu.

Fransızca kısaltmasından yola çıkarak MINUSTAH adıyla da bilinen askerler hakkında cinsel saldırı, tecavüz gibi insan hakları ihlalleri ve cinayet gibi iddialar ortaya atıldı.

Araştırmacıların hazırladığı raporda, "Birçok vakada, yabancı barış gücü askerleri ile bölge halkı arasındaki güç dengesizliği, onların bilerek veya bilmeyerek bölgedeki kadınları ve kız çocuklarını sömürmesini sağlıyor" ifadesi kullanıldı.

Raporda, yapısal dengesizliklere işaret edilerek, bölge halkının ihtiyaç duyduğu kaynaklara barış gücü askerlerinin sahip olması nedeniyle askerlerin güçlü bir pozisyonda olması ve bunu para karşılığı seks için kullanmasına dikkat çekiliyor.

Yorumlar