Tarihî "Tahir Ağa Hamamı" kültür merkezi oldu

Mudanya'daki Tahir Ağa Kültür Merkezi, ilk olarak Ara Güler'in "Şehir, Deniz ve İnsan" temalı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihî "Tahir Ağa Hamamı" kültür merkezi oldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezine dönüştürülen tarihi "Tahir Ağa Hamamı" hizmete açıldı. Kültür merkezi, ilk olarak Ara Güler'in "Şehir, Deniz ve İnsan" temalı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 1800'lü yıllarda inşaa edilen ve "Nur Hamamı" olarak da bilinen Tahir Ağa Hamamı'nın restorasyonunun tamamlanarak ilçenin nabzının atacağı güzel bir eser haline geldiğini söyledi. Tahir Ağa Kültür Merkezi'nin Mudanya'nın önemli tarihî değerlerinden biri olduğunu belirten Altepe "Halitpaşa Caddesi ile Hamam Sokak kesişiminde bulunan Tahir Ağa Hamamı, 1870-1871 yıllarında Tahir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kadar ulaşan binanın iki bölümden oluştuğu ve çifte hamam plan şemasında olduğu görülüyor. Ahşap Bağdadî kubbenin bulunduğu soğukluk mekânı kadınlar bölümü girişi olup ve bu mekânda yazı ve süslemeler vardır. Diğer soğukluk mekânı da erkekler bölümü girişidir ve ahşap direkli bir galeriye sahiptir" diye bilgi verdi.

Başkan Altepe "hamamın ana yapısının cephelerinde ağırlıklı olarak moloz taşı bulunduğunu, ikinci ana mekân soyunmalık bölümünün ise sıvalı ve boyalı olduğunu, çatısında Bursa kiremiti kullanıldığını" da söyledi.

Yorumlar