Gasp edilen araçla bombalı saldırı

Diyarbakır Bağlar'da düzenlenen bombalı saldırıda kullanılan araç, rehin alınan müteahhidin gasp edilen aracıyla gerçekleştirildi. Bombalı aracın Lice kırsalında hazırlandığı belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Gasp edilen araçla bombalı saldırı

Diyarbakır Emniyeti, son saldırının ardından başlattığı soruşturmada önemli bilgi ve bulgulara ulaştı. İstihbarat ve Terörle Mücadele Şubeleri’nce yapılan araştırmalar sonrasında, gözaltına alınan Abdurrahman Ç.’nin eylemi gerçekleştiren 2 kişiden biri olduğu anlaşıldı.

Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberine göre Bağlar saldırısında, PKK’nın sözde kendi mahkemesinde yargılayıp para cezası kesmek istediği müteahhit M.İ.’nin aracı kullanıldı.

Eldeki bilgilere göre, PKK, 27 Mart günü müteahhit M.İ.’yi cezalandırmak adına Lice kırsalına çağırdı. Rehin alınan müteahhidin eşini arayan PKK, rehine parası talep ederken, M.İ.’ye ait beyaz Ford Focus marka araca el koydu.

Örgüt, halen müteahhidi rehin tutarken beyaz araca bomba düzeneği yüklemesi yaptı. PKK’lı Abdurrahman Ç. Lice kırsalına gelerek bomba yüklü aracı alırken, kendisine yardım ettiği belirlenen 2. PKK’lı ise, Diyarbakır’daki bir kiralama şirketinden Peugeot 301 marka kiraladığı aracı da Lice kırsalına getirdi.

Bu sırada, yaklaşık 400 kilo olduğu değerlendirilen patlayıcının bir bölümü, aracın bagajının dolu olduğu hissini vermemek için diğer araca aktarıldı.

Her iki araç saat 14.00 sıralarında Lice’den hareket ederek eylem bölgesine ulaştı. Burada, 2. aracın bagajındaki patlayıcının tamamı beyaz Focus’ta tek parça haline getirildi. Şüpheli Abdurrahman Ç., aracı polis otobüsünün geçeceği yol üzerine 3-4 dakika içinde park ettikten sonra 100 metre ileride kendisini bekleyen ortağının yanına geçti. Polis aracının geçişi sırasında uzaktan kumandalı düzeneği ateşleyen eylemciler, aracın infilak etmesiyle birlikte diğer araca binerek yeniden Lice kırsalına döndü. Bombalı aracı patlatmak için düzenekteki butona bizzat basan kişinin, Abdurrahman Ç.’nin yanında bulunan ve PKK’nın kırsal kadrosunda faaliyet gösteren diğer şüpheli olduğu kesinlik kazandı.

Olayın ardından yapılan takip çalışmalarında, zanlı Abdurrahman Ç.’nin önce Lice’de 2 gün kaldığı belirlendi. Zanlının olaydan sonra eniştesini yanına çağırıp kız kardeşinin evine gitmek isterken Kocaköy ilçesinde yakalanarak gözaltına alındı.

Şüpheli Abdurrahman Ç.’nin üzerinde giydiği elbiseleri ve ayakkabılarını inceleyen kıriminal uzmanlar, önemli derecede kimyasal artık buldu. Ayrıca, kiralama şirketinden alınan ve polisin bulduğu 2. aracın bagajında da patlamada kullanılan kimyasal maddelerle örtüşen deliller elde edildi.

Soruşturma kapsamında, PKK’ya yardım ve yataklık yaptığı gerekçesiyle müteahhit M.İ.’nin eşi, araç kiralama firmasının yetkilisi ve saldırıda kullanılan aracı müteahhit M.İ.’ye satıp parasının aldıktan sonra yasal süre içinde tescil devrini yapmayan kişi de gözaltına alındı. Üç zanlı çıkarıldıkları mahkemece, soruşturma kapsamında tutuklandı.

Yorumlar