Milas’ta organik tarım için yeşil gübre desteği

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, Milas’ta organik zeytincilikle ön plana çıkan Şenköy Mahallesi’nde yeşil gübreleme çalışmalarında kullanılmak üzere çiftçilere fiğ ve bakla tohumu dağıtıldı.Tarımda veriminin...

Google Haberlere Abone ol
Milas’ta organik tarım için yeşil gübre desteği

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, Milas’ta organik zeytincilikle ön plana çıkan Şenköy Mahallesi’nde yeşil gübreleme çalışmalarında kullanılmak üzere çiftçilere fiğ ve bakla tohumu dağıtıldı.

Tarımda veriminin arttırılması için alınacak önlemlerin başında toprakların korunması ve verimliliklerinin attırılması geliyor. Bitki besin maddelerince fakir, fiziksel kimyasal ve biyolojik özellikleri kötü bir topraktan diğer kültürel önlemler ne ölçüde alınırsa alınsın elverişsiz toprak özellikleri düzeltilmedikçe iyi, bol ve devamlı ürün almanın imkanı bulunmuyor. Muğla genelinde toprakların büyük kısmında PH çok yüksek organik madde miktarı da çok düşük olduğu için kullanılan yoğun kimyasal gübreler doğal kaynakları kirleterek, canlı yaşamını olumsuz etkiliyor.

Bu kötü etkinin ortadan kaldırılması için Milas’a bağlı Şenköy Mahallesi’nde ÇATAK (Çevresel Amaçlı Tarımsal Alanların Korunması) projesi kapsamında yeşil gübreleme çalışmalarında kullanılmak üzere üreticilere adi fiğ ve bakla tohumu dağıtıldı.

Dağıtım törenine Milas Kaymakamı Eren Arslan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal, Kaymakam Adayı Erinç Demir, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, TARİŞ S.S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Çoban, Milas Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Ayhan Demirçivi, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

"Markalaşma ve marka tescili önemli"

İlçe Müdürü Eşref Arslan yaptığı konuşmada genç nüfusun tarımda çalışmak istemediğini ve kentlere göçtüğünü belirterek, bu ve benzeri çalışmaların umarım genç nüfusun kente göçünü azaltacağına inandığını söyledi. Ayrıca Arslan, markalaşma ve marka tescilinin önemi konusunda bilgilere yer verdi.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise Milas ilçesinin ve özellikle Şenköy Mahallesinin zeytinle geçindiğini, daha kaliteli zeytin ve zeytinyağı için eğitim çalışmaları yaptıklarını belirterek, Şenköy üreticisinin de yavaş yavaş üretimde markalaşması gerektiğini vurguladı.

İl Müdürü Şakir Fırat Erkal yaptığı konuşmada, ülkemizde yıllardır toprağın ve çevrenin hor kullanıldığını, bu anlamda artık topraklarımızın yorulduğunu belirterek, “Bakanlığımızın bu tarz etkinliklerle yenilikleri üreticilere anlattığını daha fazla genç nüfusun tarımda istihdam edilebilmesi için destekler veriyor. Her yeniliği yerinde anlatıyor ve uyguluyoruz. Yeşil gübreleme çalışmaları da bu anlamda önem arz ediyor. Yeşil gübreleme toprağın iyileştirilmesi için, daha iyi ve kaliteli üretim için gereklidir” dedi.

Milas Kaymakamı Eren Arslan da yaptığı konuşmada üzerinde yaşadığımız toprağımızın ve suyumuzun korunması gerektiğini, bu varlıkların stratejik öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Tarımın sürdürülebilir olması için Tarım Bakanlığımızın çalışma ve desteklerini önemsiyoruz. İnsanımızın bu tarz çalışmaları kabullenebilmesi için gözüyle görüp faydasına inanması gerekiyor. Toprak meselemizin memleketimizin ve geleceğimizin meselesi olduğunu hepimizin unutmaması gerekiyor.” diye konuştu. Tören üreticilere adi fiğ ve bakla tohumlarının dağıtılmasıyla son buldu.

Yorumlar