İstanbul'un havasındaki kirlilik oranı arttı

İstanbul'da hava kirliliği 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 3 oranında arttı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'un havasındaki kirlilik oranı arttı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Samsun Üniversitesi (SAMÜ) tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, İstanbul'da hava kirliliğinin 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 3 oranında arttığını ortaya koydu. Araştırma, şehrin çeşitli bölgelerindeki hava kalitesi ölçüm istasyonlarından elde edilen verileri temel alıyor.

ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ VE BULGULAR

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros ve SAMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi, aynı zamanda İTÜ yüksek lisans öğrencisi olan Yiğitalp Kara tarafından yürütülen çalışma, İstanbul'daki hava kirliliği oranlarının incelenmesine odaklandı. Çalışmada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesi ölçüm istasyonlarının kaydettiği veriler analiz edildi.

2022 yılında İstanbul'daki ortalama partikül madde (PM10) konsantrasyonu 36,003 µg/m3 olarak ölçülürken, 2023 yılında bu değer 36,958 µg/m3'e yükseldi. Bu artış, şehir genelinde hava kirliliğinin yaklaşık yüzde 3 oranında arttığını gösteriyor.

İstanbul'da hava kirliliği konusunda yapılan detaylı inceleme, partikül madde kirliliğinin en yüksek olduğu yerin 54,095 µg/m3 ile Kartal istasyonu olduğunu belirtiyor. Kartal'ı sırasıyla Esenyurt, Mecidiyeköy ve Yenibosna takip ediyor. Öte yandan, hava kirliliğinin en düşük ölçüldüğü yer ise 17,782 µg/m3 ile Büyükada olarak kaydedildi.

HAVA KİRLİLİĞİNDEKİ DEĞİŞİMLER

2023 yılında, İstanbul genelinde 11 istasyonda hava kirliliği oranında artış gözlenirken, 13 istasyonda ise azalış yaşandı. Hava kirliliğinin en fazla arttığı istasyon Yenibosna olurken, en fazla azalış gösteren istasyon ise Şile olarak kayıtlara geçti.

Hava kirliliği oranlarında yaşanan değişimler, şehrin farklı bölgelerinde çevresel faktörlerin etkisini de gözler önüne seriyor. Yenibosna istasyonunda yüzde 69,54'lük bir artış yaşanırken, Şile istasyonunda hava kirliliği yüzde 17,71 oranında azaldı.

İstanbul'da hava kirliliğinin artması ve bu artışın şehrin farklı bölgelerinde değişkenlik göstermesi, alınması gereken önlemlerin ve yapılabilecek iyileştirmelerin önemini bir kez daha vurguluyor. Araştırma, hava kirliliğiyle mücadelede bilimsel verilerin ve detaylı analizlerin kritik rol oynadığını gösteriyor.

Yorumlar